Τα προφίλ των αντιπάλων του Παναθηναϊκού και η Σάλμα Χάγιεκ

Βιγιαρεάλ

i

Photo by David Aliaga/NurPhoto via Getty Images

Τα προφίλ των αντιπάλων του Παναθηναϊκού και η Σάλμα Χάγιεκ

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 15:33 - 01.09.2023 / Ανανεώθηκε: 15:47 - 01.09.2023

Βιγιαρεάλ, Ρεν και Μακάμπι Χάιφα είναι οι ομάδες που θα αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός στον έκτο όμιλο του Europa League. Αυτά είναι τα προφίλ των ομάδων.

Με την ολοκλήρωση της κλήρωσης της φάσης των ομίλων του Europa League, ο Παναθηναϊκός έμαθε τους αντιπάλους του. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα κοντραριστεί στον 6o όμιλο της διοργάνωσης με τις Βιγιαρεάλ, Ρεν και Μακάμπι Χάιφα. 

Όσον αφορά στην ομάδα της Ισπανίας, το «Τριφύλλι» θα βρει απέναντί του έναν παλιό του γνώριμο. Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί ξανά και τη σεζόν 2009/2009 στους 16 του Champions League με την ισπανική ομάδα να παίρνει την πρόκριση τότε.

Αυτή είναι η Βιγιαρεάλ:

Η Βιγιαρεάλ την περασμένη σεζόν βγήκε 5η στη La Liga κερδίζοντας έτσι την απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Αντίθετα με την Ισπανία στην Ευρώπη δεν θα πήγε καλά καθώς έμεινε εκτός από την Άντερλεχτ στη φάση των «16» του Conference League. Μεγαλύτερή της επιτυχία είναι η κατάκτηση του Europa League της περιόδου 2020/2021 απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μεγάλο της αστέρι είναι ο Ζεράρ Μορένο ο οποίος βέβαια ταλαιπωρείται συχνά πυκνά από προβλήματα τραυματισμών. Ο εγκέφαλος στο κέντρο της ομάδας είναι ο Ντάνι Παρέχο ακόμα και στην ηλικία των 34 ετών. Το μεγάλο της ταλέντο είναι ο Γέρεμι Πίνο, ο οποίος σε ηλικία 20 ετών έχει χρηματιστηριακή αξία 40 εκατ. ευρώ.

Φέτος έχει ενισχυθεί με τους Μπεν Μπρέρετον από τη Μπλάκμπερν, Αλεκσάντερ Σόρλοθ από τη Λειψία αλλά και τους Σάντι Κομεσάνια, Ματέο Γκάμπια, Ραμόν Τέρατς και Ντένις Σουάρεθ.

Ωστόσο, έχασε και αρκετούς σημαντικούς παίκτες με ορισμένους να αποτελούν βασικά γρανάζια των περασμένων ετών και βασικότερο ίσως τον κεντρικό αμυντικό Πάου Τόρες που πήγε στην Άστον Βίλα για 33 εκατ. ευρώ αλλά και το Νίκολας Τζάκσον που είναι αυτή τη στιγμή το βασικό σέντερ φορ της Τσέλσι, με τους «Μπλε» να δίνουν 37 εκατ. ευρώ. Ακόμα αποχώρησαν οι Σάμουελ Τσουκουέζε για τη Μίλαν, Αρνό Ντανζούμα για την Έβερτον και Μανού Μορλάνες για τη Μαγιόρκα. Στην ομάδα ακόμα άνηκε και ο Βιθέντε Ιμπόρα, ο οποίος πλέον αγωνίζεται στον Ολυμπιακό αλλά πέρυσι έπαιζε στην Λεβάντε στη δεύτερη κατηγορία. Συνολικά από τις πωλήσεις της φέτος εισέπραξε 106,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ερωτηματικό αποτελεί η θέση του τερματοφύλακα όπου αυτή τη στιγμή έχει τον 41χρόνο Πέπε Ρέινα και τον άπειρο σχετικά Δανό Φίλιπ Γιόρκενσεν.

Έδρας της είναι το Στάδιο «Ντε λα Θεράμικα» χωρητικότητας 24.500 θεατών.

Προπονητής της είναι ο Κίκε Σετιέν από τον Οκτώβριο του 2022, ο οποίος έχει περάσει με επιτυχία από τον πάγκο της Ρεάλ Μπέτις και με όχι ανάλογα αποτελέσματα από αυτόν της Μπαρτσελόνα.

Αυτή είναι η Ρεν:

Σε ότι αφορά τη Ρεν, την περασμένη σεζόν κατέλαβε την τέταρτη θέση στη Ligue 1 με 68 πόντους και εξασφάλισε το απευθείας εισιτήριο για τη φάση των ομίλων. Τη φετινή σεζόν στο πρωτάθλημα μετράει μία νίκη και δύο ισοπαλίες στις πρώτες τρεις αγωνιστικές και ο στόχος είναι όπως κάθε σεζόν η καθιέρωση στην πρώτη εξάδα που «χαρίζει» έξοδο στην Ευρώπη.

Ιδιοκτήτης του συλλόγου από το 2007 είναι ο Φρανσουά-Ανρί Πινό, ο οποίος είναι παντρεμένος με τη Χολιγουντιανή σταρ, Σάλμα Χάγιεκ.

Η Ρεν παίζει τους εντός έδρας αγώνες της στο Ροαζόν Παρκ (29,778 θεατών), το οποίο βρίσκεται εντός της πόλης. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1901 υπό το όνομα Σταντ Ρεννέ και είναι μια από τις πλέον γνωστές ποδοσφαιρικές ομάδες στην περιοχή της Βρετάνης, μαζί με την πρώην κάτοικο της Βρετάνης Ναντ. 

Οι δυο τους βρίσκονται ανάμεσα στις βασικές ομάδες που ανταγωνίζονται στο Ντέρμπι της Βρετάνης. Η Ρεν είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της πρώτης κατηγορίας του γαλλικού ποδοσφαίρου. Μαζί με τη Μαρσέιγ, τη Μονπελιέ, τη Σοσό, και τη Νις, η Ρεν είναι η μοναδική ομάδα που έχει αγωνιστεί στην εναρκτήρια σεζόν 1932–33 και ακόμα αγωνίζεται στην σημερινή πρώτη κατηγορία. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα η ομάδα της Ρεν δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα της Γαλλίας. 

Προπονητής του συλλόγου τα τελευταία χρόνια είναι ο Μπρούνο Ζενεσιό, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι επέκτεινε την συνεργασία του με την Ρεν για άλλα δύο χρόνια και έχει πλέον συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2025.

Στον πάγκο της Ρεν από τον Μάρτιο του 2021, ο Γάλλος τεχνικός έστειλε την ομάδα την πρώτη σεζόν στο Europa Conference League και ένα βήμα παραπέρα την επόμενη, με θέση στο Europa League.

Σε ότι αφορά τον σχεδιασμό της ομάδας, στα μέσα του Αυγούστου η Ρεν έκανε το δικό της μεταγραφικό «μπαμ», το οποίο ακούει στο όνομα Νεμάνια Μάτιτς. Ο Σέρβος χαφ είχε συμβόλαιο με τη Ρόμα έως το 2024, παρόλα αυτά πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από την Ιταλία κάτι που δεν άρεσε και πολύ στον κόσμο των Τζαλορόσι. Στην περασμένη σεζόν με τη Ρόμα κατέγραψε συνολικά 50 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, σκόραρε δύο γκολ ενώ μοίρασε και τρεις ασίστ.

Επίσης, πλήγμα αποτελεί δίχως αμφιβολία για την ομάδα η αποχώρηση του Ζερεμί Ντοκού. Πριν μερικές μέρες, οι διοικούντες της Μάντσεστερ Σίτι έφτασαν σε συμφωνία με τους ανθρώπους της Ρεν για την απόκτηση του Βέλγου εξτρέμ, ο οποίος είχε απολογισμό 12 γκολ και 10 ασίστ σε 92 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τη γαλλική ομάδα. Το deal ανάμεσα στις δύο πλευρές «έκλεισε» στα 55,4 εκατ ευρώ.

Αυτή είναι η Μακάμπι Χάιφα: 

Εκτός από τη Βιγιαρεάλ και τη Ρεν, το «τριφύλλι» θα τεθεί αντιμέτωπο και με την Μακάμπι Χάιφα. Όπως ο Παναθηναϊκός έτσι και η ομάδα από το Ισραήλ, γνώρισε τον αποκλεισμό από τη φάση των play offs της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, με μία ήττα και μία ισοπαλία η Μακάμπι γνώρισε τον αποκλεισμό από τη Γιουνγκ Μπόις. Νωρίτερα, οι Ισραηλινοί είχαν πανηγυρίσει τρεις προκρίσεις σε ισάριθμους προκριματικούς γύρους, απέναντι στις Χάμρουν, Σερίφ, και Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Την περασμένη σεζόν στο πρωτάθλημα, η Μακάμπι πανηγύρισε το πρωτάθλημα του Ισραήλ, ενώ στις 22 Ιουλίου κατλεκτησε και το Σούπερ Καπ απέναντι στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ (3-1).

Η Μακάμπι διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα γήπεδα της χώρας, το Sammy Ofer Stadium, το οποίο κατασκευάστηκε το 2014, με χωρητικότητα 30.780 θέσεων. Πρόκειται για μία από τις πιο «καυτές» έδρες της χώρας στην οποία οι φίλοι των «πρασίνων» δημιουργούν εξαιρετική ατμόσφαιρα.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο σύλλογος ανακοίνωσε την πρόσληψη του νέου προπονητή. Ο λόγος γίνεται για τον Μεσάι Ντέγκο, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα με σκοπό την πολυπόθητη πρόκριση στους ομίλους του Champions League. Μπορεί ο στόχος να μην επιτεύχθηκε, ωστόσο και το Europa League αποτελεί στοίχημα.

Γιοβάνοβιτς: «Στόχος μας να συνεχίσουμε και μετά τους ομίλους του Europa League»
EUROPA LEAGUE

15:27 - 01.09.2023

Γιοβάνοβιτς: «Στόχος μας να συνεχίσουμε και μετά τους ομίλους του Europa League»

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε δηλώσεις του που παραχώρησε στην κάμερα της Cosmote TV τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Παναθηναϊκός θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω και ότι στόχος της ομάδας δεν είναι άλλος από το να προκριθεί στην επόμενη φάση.

Επίσης, αυτό το καλοκαίρι η Μακάμπι μέτρησε και μία μεγάλη απώλεια. Ο σούπερ σταρ της περσινής σεζόν και όχι μόνο, Ομέρ Ατζίλι πήρε μεταγραφή έναντι δύο εκατ. ευρώ στην Αλ Αΐν. Στον αντίποδα, ο Σο αποτέλεσε την πιο ακριβή μεταγραφή της ομάδας το φετινό καλοκαίρι. Ο μέσος από την Αγκόλα αποχώρησε από τη Λουντογκόρετς κι έγινε κάτοικος Ισραήλ.

Τέλος, να θυμίσουμε πως η Μακάμπι Χάιφα κοντραρίστηκε με τον Ολυμπιακό στα προκριματικά του Champions Legaue την περσινή σεζόν και πήρε την πρόκριση έπειτα από ένα σπουδαίο διπλό στη ρεβάνς στο «Γ. Καραϊσκάκης» (0-4).