Παναθηναϊκός -... Ποντένσε 2-2 και ο Ολυμπιακός πήρε το σίγουρο ευρωπαϊκό εισιτήριο

Ντάνιελ Ποντένσε

i

Intime

Παναθηναϊκός -... Ποντένσε 2-2 και ο Ολυμπιακός πήρε το σίγουρο ευρωπαϊκό εισιτήριο

Μπάμπης Τσιμπίδας 22:07 - 19.05.2024 / Ανανεώθηκε: 10:26 - 29.05.2024

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 2-0 με τους Μπακασέτα και Μπερνάρ, έμοιαζε να έχει «κλειδώσει» την Ευρώπη, όμως ο εκπληκτικός Ποντένσε με γκολ και ασίστ στον Γιόβετιτς, ισοφάρισαν 2-2 για τον Ολυμπιακό και του έδωσαν τη σίγουρη έξοδο στο Conference League. Αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός.

Εκεί που η μπίλια έμοιαζε να έχει κάτσει στο πράσινο, η ρουλέτα (και ένας Πορτογάλος παικταράς) είχε άλλη γνώμη και την έστειλε στο κόκκινο. Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε και με μία ανέλπιστη ανατροπή, απέσπασε ισοπαλία 2-2 από τον Παναθηναϊκό στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και τερμάτισε τρίτος, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή στα προκριματικά του Conference League ότι και να συμβεί.

Οι «ερυθρόλευκοι» αφυπνίστηκαν από την ισοφάριση του Ποντένσε με ένα εκπληκτικό ψηλοκρεμαστό σουτ, έφτασαν στο 2-2 με τον Γιόβετιτς και αν ο Πορτογάλος δεν αποβαλλόταν με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ίσως να πετύχαιναν την ολική ανατροπή.

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με τα γκολ του Μπακασέτα και του Μπερνάρ, έδειχνε απόλυτος κυρίαρχος στο τερέν, όμως η χαλάρωση και οι αλλαγές του Κόντη που μπέρδεψαν το σύνολο του, άλλαξαν πλήρως την εικόνα τους ματς. Πλέον, το Τριφύλλι πηγαίνει στον τελικό του Κυπέλλου με τον Άρη το Σάββατο 25 Μαΐου και είτε θα πάρει το καλό ευρωπαϊκό εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League, είτε θα μείνει εκτός διοργανώσεων της UEFA. Και θα… παρακαλάει τον αιώνιο αντίπαλο του να κερδίσει το Conference League…

O Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος στο πρώτο ημίχρονο και απείλησε περισσότερες φορές από τον Ολυμπιακό. Η πιο επικίνδυνη στιγμή του ήταν το σουτ του Μπακασέτα στο δοκάρι του Τζολάκη. Εκεί που φάνηκε πως το ημίχρονο θα έληγε ισόπαλο, στις καθυστερήσεις ο Ρίτσαρντς ανέτρεψε τον Μαντσίνι στην περιοχή και ο Λουίς Γκοντίνιο υπέδειξε την παράβαση. Ο Μπακασέτας εκτέλεσε εύστοχα και πέτυχε το 1-0.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με τον Παναθηναϊκό να πετυχαίνει δεύτερο γκολ. Ο Μπερνάρ κινήθηκε έξω από την περιοχή και με συρτό σουτ, έστειλε τη μπάλα στη γωνία του Τζολάκη. Ο Ολυμπιακός παραλίγο να μειώσει στο 67’, όμως το σουτ του Ποντένσε χτύπησε στο εξωτερικό δοκάρι του Λοντίγκιν. 

Αυτό που ο Πορτογάλος στερήθηκε στο 66’, το πήρε στο 72’. Με ένα εκπληκτικό ψηλοκρεμαστό πλασέ στο 72’ “κρέμασε” τον Λοντίγκιν και σκόραρε το 2-1. Ο Ποντένσε ήταν πάλι ο πρωταγωνιστής στο 2-2. Ο Πορτογάλος ταλαιπώρησε τον Ζέκα, σέντραρε στο δεύτερο δοκάρι και ο Γιόβετιτς που κέρδισε στον αέρα τον Κώτσιρα, ισοφάρισε. Ο Πορτογάλος έγινε και αρνητικός πρωταγωνιστής στο 87’. Με αγκωνιά στον Ρούμπεν, δέχτηκε δεύτερη κίτρινη και αποβλήθηκε.

Ο Πορτογάλος έπεσε στο έδαφος και τότε ξεκίνησε σύρραξη. Η οποία τελείωσε με τον Ποντένσε να φεύγει με φορείο και τους Σπόραρ και Κάρμο να δέχονται κίτρινες. Οι παίκτες του Κόντη δεν εκμεταλλεύτηκαν το αριθμητικό πλεονέκτημα και το ματς έληξε ισοπαλία, με τον Ολυμπιακό να εξασφαλίζει τη συμμετοχή στο Conference League και τον Παναθηναϊκό να παίζει το ευρωπαϊκό μέλλον του στον τελικό του Κυπέλλου.

Ο MVP: Ο Ολυμπιακός γύρισε το παιχνίδι λόγω του Πορτογάλου παικταρά. Ο Ποντένσε μείωσε με ένα ασύλληπτο γκολ και με μία εξαιρετική σέντρα για τον Γιόβετιτς. H τρομερή εμφάνιση του Ποντένσε, αμαυρώθηκε από την αποβολή του.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στο «σβήσιμο» των παικτών του Παναθηναϊκού μετά το 2-0. Οι «ερυθρόλευκοι» έβγαλαν αντίδραση και μία εύκολη νίκη μετατράπηκε σε ισοπαλία 2-2. Που θα είχε προϋποθέσεις για ολική ανατροπή, αν δεν αποβαλλόταν ο Ποντένσε.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΩΝ: Ο Κόντης παρέταξε μία σοβαρή και συγκεντρωμένη ενδεκάδα, που έλεγξε το ματς και προηγήθηκε 2-0. Όμως το ανακάτεμα από τον υπηρεσιακού τεχνικού του Τριφυλλιού δεν απέδωσε και επέτρεψε στον Ολυμπιακό να ισοφαρίσει. Ο Μεντιλίμπαρ δεν είχε λύσεις, έφτασε στην ισοφάριση περισσότερο από την κλάση του Ποντένσε και όχι τόσο με τις παρεμβάσεις του.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ο Λουίς Γκοντίνιο από την Πορτογαλία άφησε τον ρυθμό και δεν σφύριζε συχνά. Σφύριξε αμέσως το πέναλτι του Ρίτσαρντς στον Μαντσίνι και την δεύτερη κίτρινη του Ποντένσε, χωρίς να διστάζει.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χρήστος Κόντης): Λοντίγκιν, Κώτσιρας, Γεντβάι, Αράο, Χουάνκαρ (76’ Ζέκα), Ρούμπεν, Τσέριν (65’ Βιλένα), Μπακασέτας, Μαντσίνι (65’ Παλάσιος), Μπερνάρ (76’ Βέρμπιτς), Γερεμέγεφ (76’ Σπόραρ)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Τζολάκης, Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ρίτσαρντς (76’ Κίνι), Έσε, Τσικίνιο (46’ Ιμπόρα), Όρτα (62’ Γιόβετιτς), Ποντένσε, Φορτούνης (62’ Ζέλσον), Ελ Καμπί (93’ Μασούρας)