H «μάχη» του ΠΑΟΚ στο Βάλντσταντιον απέναντι στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης για το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1981 (vid)

H «μάχη» του ΠΑΟΚ στο Βάλντσταντιον απέναντι στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης για το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1981 (vid)

Πάνος Δημητρίου • 09:50 - 30.11.2023 / Ανανεώθηκε: 17:37 - 30.11.2023

Το ζευγάρι του σημερινού αγώνα για το Conference League, ΠΑΟΚ και Αϊντραχτ δεν είναι άγνωστο μεταξύ του. Οι δύο ομάδες πριν ανταμώσουν στις φετινές Ευρωπαϊκές διοργανώσεις είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά στα πλαίσια του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1981, προσφέροντας συγκλονιστικές συγκινήσεις, αμφίρροπες αναμετρήσεις και την πρόκριση να κρίνεται τελικά, στη διαδικασία των πέναλτι.

Μεγάλο φαβορί η γερμανική ομάδα

Η κλήρωση στα γραφεία της Ουέφα οπωσδήποτε δεν είχε ευνοήσει τον ΠΑΟΚ. Η ανανεωμένη ομάδα του Δικεφάλου του Βορρά καλείτο να αντιμετωπίσει μια από τις κορυφαίες ομάδες της Bundesliga που είχε κατακτήσει το Κύπελλο Γερμανίας, επικρατώντας στον τελικό της Καιζερσλάουτερν με 3-1. Ηγετική μορφή των Γερμανών, ένας Αυστριακός, ο Μπρούνο Πετσάι. Ένας μοντέρνος κεντρικός αμυντικός με εξαιρετικές επιθετικές ικανότητες που κατηύθυνε αρμονικά όλη την ομάδα. Σημαντικοί συντελεστές για το οικοδόμημα της Αϊντραχτ αποτελούσαν ο αμυντικός Νοιμπέργκερ, ο μέσος Λόραντ, ο νεαρός Φαλκενμάγερ (μετέπειτα τροπαιούχος του Κυπέλλου Ουέφα με τη Λεβερκούζεν), ο Ναχτβάιχ (αργότερα ποδοσφαιριστής της Μπάγερν Μονάχου) και ο Νοτιοκορεάτης επιθετικός Μπούμ Κούν Τσά.

Ο Δικέφαλος του Βορρά μετά την απώλεια του προπονητή του Γκιούλα Λόραντ που έφυγε από τη ζωή,(προδόθηκε από την καρδιά του) κατά τη διάρκεια του ντέρμπι της προηγούμενης σεζόν απέναντι στον Ολυμπιακό , επηρεασμένος από το τραγικό γεγονός, ηττήθηκε και στον επεισοδιακό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας 1981 από τους ερυθρολεύκους με 3-1.Αποτέλεσμα των παραπάνω γεγονότων ήταν να προχωρήσει σε ριζική ανανέωση, δίνοντας τα κλειδιά της ομάδας στον Γερμανό προπονητή Χάιντς Χέερ. Εκείνος λάτρης της γερμανικής πειθαρχίας και τακτικής θα δημιουργούσε ένα αξιόμαχο σύνολο.

Δοκιμασία του ΠΑΟΚ και πίστη για ένα θετικό αποτέλεσμα

Με συγκρατημένη αισιοδοξία είχε ταξιδέψει η ελληνική ομάδα για την Γερμανία. Στο ελληνικό πρωτάθλημα άλλωστε, δεν είχε καταφέρει να φτάσει στη νίκη στις δυο πρώτες αγωνιστικές, ούτε καν να βρει δίχτυα, αφού οι αναμετρήσεις του απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα και την Καστοριά (εντός έδρας) είχαν τελειώσει ισόπαλες χωρίς τέρματα. 

Ο Γερμανός τεχνικός του που είχε ξανά βρεθεί σε παλιά γνώριμα λημέρια, ήξερε πως για να διατηρηθούν ακμαίες οι όποιες ελπίδες, θα έπρεπε οι ποδοσφαιριστές του να είναι τακτικά προσηλωμένοι και να μαρκάρουν για 90 λεπτά στενά τους αντιπάλους σε όλα τα μήκη και πλάτητου γηπέδου. Ο ίδιος δεν ήταν λάτρης των αμυντικών συστημάτων και θα προσπαθούσε να αιφνιδιάσει τους συμπατριώτες του. Δήλωνε μάλιστα στους Γερμανούς δημοσιογράφους : «Δεν είναι πλεονέκτημα να έχεις έναν κυνηγό της Αϊντραχτ εντός περιοχής. Το θέμα είναι να τον κρατήσεις μακριά από αυτήν. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει τόσο οι επιθετικοί όσο και οι μέσοι μας να μην παραβλέπουν τα ανασταλτικά τους καθήκοντα».

Αυτό που προβλημάτιζε περισσότερο τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ ήταν ο Γιώργος Κούδας που εκείνο το διάστημα παρουσιαζόταν ντεφορμέ. Γνώριζαν οι πάντες πως αν ο διεθνής μέσος έπιανε μια ξεχωριστή απόδοση τότε όλη η ομάδα θα είχε βάσιμες ελπίδες διάκρισης. Η αγωνιστική απόδοση των Δαμανάκη, Κωστίκου, Γούναρη και Ιωσηφίδη θα ήταν επίσης κομβική.

Οι γηπεδούχοι και πιο συγκεκριμένα ο προπονητής Λόταρ Μπούκμαν παρουσιαζόταν αρκετά αισιόδοξος για την πρόκριση αφού η ομάδα του είχε επικρατήσει λίγες ημέρες νωρίτερα του Αμβούργου, της καλύτερης κατά γενική ομολογία ομάδας της Bundesliga την περίοδο εκείνη με 3-2. 

Η αναμέτρηση του Βάλντσταντιον

O αγώνας ήταν προγραμματισμένος για τις 21:00 στις 16 Σεπτεμβρίου 1981 και δεν θα μεταδιδόταν τηλεοπτικά καθώς την ίδια ημέρα η ΕΡΤ είχε επιλέξει να μεταδώσει τον αγώνα του Ολυμπιακού απέναντι στην Ρουμανική Ουνιβερσιτάτεα Κραϊόβα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και η ΥΕΝΕΔ την μάχη του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο Ουέφα κόντρα στην Άρσεναλ από το γήπεδο της Λεωφόρου. Έτσι, οι Έλληνες φίλαθλοι δεν θα είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν την εξέλιξη του αγώνα παρά μόνο ραδιοφωνικά.

Οι Έλληνες μετανάστες τόσο από περιοχές της Γερμανίας όσο και από τις γύρω χώρες θα έδιναν ωστόσο βροντερό παρών στις κερκίδες του σταδίου της Φραγκφούρτης, αφού θα βρίσκονταν πάνω από 7.000 ζητωκραυγάζοντας για την ελληνική ομάδα.

Με το σφύριγμα του Σκωτσέζου διαιτητή Βάλενταιν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ μπήκαν ανέλπιστα δυνατά και έφερναν σε αρκετές περιπτώσεις σε δύσκολη θέση την άμυνα της Γερμανικής ομάδας και μόνο από απειρία δεν ευτύχησαν να προηγηθούν στο σκορ.

Με την πάροδο του χρόνου οι γηπεδούχοι ισορρόπησαν και σε μία αμφισβητούμενη φάση κατάφεραν να προηγηθούν μόλις στο 12’.Ο Νάχτβάιχ έκανε τη σέντρα και ύστερα από κεφαλιά του Μπούμ Κουν Τσά, από ελεγχόμενη θέση οφσάιντ, ο Πετσάι με νέα κεφαλιά θα πετύχαινε το 1-0. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον διαιτητή για την εγκυρότητα του τέρματος, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η συνέχεια θα ήταν διαφορετική. Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές πείσμωσαν από την εξέλιξη αυτή, πήραν τα ηνία του αγώνα ,με εξοντωτικό πρέσινγκ και πρωταγωνιστές τους Κούδα και Κωστίκο θα έφταναν δύο φορές κοντά στην ισοφάριση. Ο πρώτος στο 17’ ,μόνος από το σημείο του πέναλτι θα σούταρε χλιαρά σπαταλώντας μια καλή ευκαιρία. Ο δεύτερος στο 28’ θα αστοχούσε από το ύψος της μικρής περιοχής.

Το Β΄ ημίχρονο υπό καταρρακτώδη βροχή

Επιθετικά θα ξεκινούσε και η επανάληψη με τους Θεσσαλονικείς να προσπαθούν να φτάσουν στην ισοφάριση. Τα σχέδια τους όμως θα χαλούσε η καταρρακτώδης βροχή που είχε ξεσπάσει λίγο νωρίτερα. Οι ποδοσφαιριστές της Αϊντραχτ προσαρμόστηκαν ταχύτερα στον βρεγμένο αγωνιστικό χώρο και κατάφεραν να πιέσουν επιθετικά χάνοντας δυο-τρεις μεγάλες ευκαιρίες και καταγράφοντας ένα δοκάρι στο 72 με τον Άντες που είχε περάσει νωρίτερα ως αλλαγή, στη θέση του γνωστού Γιοακίμ Λέβ.

Το 2-0 θα γινόταν τελικά στο 78’. Αποτέλεσμα της συνεργασίας των δυο κεντρικών αμυντικών! Προσωρινή απόκρουση του Νίκου Παντέλη σε κεφαλιά του Πετσάι και ο έτερος προωθημένος αμυντικός Κέρμπελ θα πετύχαινε το τελικό 2-0. Οι δυο αυτοί ποδοσφαιριστές ήταν και οι κορυφαίοι των γηπεδούχων, δείγμα της εξαιρετικής απόδοσης του ΠΑΟΚ. Από τους Θεσσαλονικείς, Γούναρης και Ιωσηφίδης οι διακριθέντες, με τους υπόλοιπους όμως να ακολουθούν από κοντά σε απόδοση.

«Αν παίξουμε και στην Τούμπα όπως σήμερα, θα προκριθούμε» δήλωνε μετά το τέλος του αγώνα ο Χέερ, υπογραμμίζοντας την αισιοδοξία του για τη ρεβάνς. Δεν είχε άδικο αφού τα δυο γκολ του Κωστίκου θα οδηγούσαν την αναμέτρηση στη ρουλέτα των πέναλτι. Εκεί, ο Χρήστος Δημόπουλος με την τελευταία χαμένη εκτέλεση (5-4) θα έδινε την πρόκριση στους Γερμανούς και θα σφράγιζε δυο σημαντικές αναμετρήσεις στην ιστορία των δύο ομάδων.

Δείτε εκτεταμένα στιγμιότυπα από την Γερμανική τηλεόραση και τα γκολ του αγώνα Αϊντραχτ-ΠΑΟΚ 2-0.

Ο Λουτσέσκου αποθέωσε Ντεσπόντοφ, Μάρκος Αντόνιο κι έστειλε μήνυμα για την πρωτιά κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης
CONFERENCE LEAGUE

22:47 - 29.11.2023

Ο Λουτσέσκου αποθέωσε Ντεσπόντοφ, Μάρκος Αντόνιο κι έστειλε μήνυμα για την πρωτιά κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ Ράζβαν Λουτσέσκου μίλησε με κολακευτικά λόγια για τους Ντεσπόντοφ, Μάρκος Αντόνιο και δεν έκρυψε την πίστη του για θετικό αποτέλεσμα κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

Οι συνθέσεις:

Άιντραχτ: Πάλ, Ζίεντατ, Νοιμπέργκερ, Πετσάι, Κέρμπελ, Φαλκενμάγερ, Νίκελ (88’Τράπ), Μπόρχερς, Λέβ (56’ Άντες), Ναχτβαιχ, Μπουμ Κουν Τσά

ΠΑΟΚ: Παντέλης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Αποστολιδης, Σίγγας, Δαμανάκης, Γεωργόπουλος, Τριανταφυλλίδης, Κωστίκος, Κούδας, Αλαβάντας,