Η Φενέρμπαχτσε άφησε εκτός αποστολής για το στάδιο προετοιμασίας τον Σαμάτα - Άνοιξε ο δρόμος για τον ΠΑΟΚ

Αλί Σαματά

i

© Instagram

Η Φενέρμπαχτσε άφησε εκτός αποστολής για το στάδιο προετοιμασίας τον Σαμάτα - Άνοιξε ο δρόμος για τον ΠΑΟΚ

Γιώργος Ραφαήλ Γκόγκος 11:04 - 08.07.2023 / Ανανεώθηκε: 11:07 - 08.07.2023

Ο μεταγραφικός στόχος του ΠΑΟΚ για την επίθεση, Αλί Σαμάτα, δεν θα πάρει μέρος στο στάδιο προετοιμασίας της Φενέρμπαχτσε.

Ο Αλί Σαμάτα είναι ο εκλεκτός του ΠΑΟΚ για την επίθεση, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί το deal, καθώς μένει να τελειώσουν κάποια θέματα με το συμβόλαιο. Ωστόσο όπως όλα δείχνουν έχει μπει το νερό στο αυλάκι για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ο Τανζανός φορ θα γίνει κάτοικος Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, πριν λίγη ώρα η Φενέρμπαχτσε ανακοίνωσε την αποστολή, η οποία θα συμμετάσχει στο βασικό στάδιο προετοιμασίας της ομάδας, με τον Σαμάτα να απουσιάζει από τη λίστα.

Ο 30χρονος ποδοσφαιριστής βρίσκεται εκτός ομάδας και όλα δείχνουν πως θα μείνει ελεύθερος, προκειμένου να φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Από την πλευρά του Σαμάτα έχει γίνει γνωστό πως μέσα στο Σαββατοκύριακο οι εκκρεμότητες θα έχουν διευθετηθεί, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί αισίως το deal.

Το προφίλ του Σαμάτα

Ο Εμπουανά Αλί Σαμάτα γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1992. Ξεκίνησε την καριέρα του στην African Lyon το 2008 στην Τανζανία, έγινε επαγγελματίας το 2010 με τη Simba Sports Club, όπου έπαιξε μόνο για το μισό της σεζόν πριν μετακομίσει στην Μαζέμπε, όπου έμεινε πέντε χρόνια. Ονομάστηκε παίκτης της χρονιάς στην Αφρική το 2015 και τελείωσε τη σεζόν ως ο πρώτος σκόρερ του CAF Champions League, όταν και βοήθησε τη Μαζέμπε να κερδίσει τον τίτλο. 

Τον Ιανουάριο του 2016, ο Σαμάτα υπέγραψε στη βελγική Γκενκ και τη βοήθησε να προκριθεί στο UEFA Europa League και να κερδίσει το πρωτάθλημα το 2019. Έχοντας ολοκληρώσει τη σεζόν ως ο πρώτος σκόρερ της Jupiler League, κέρδισε επίσης το χρυσό παπούτσι στο Βέλγιο για την εξαιρετική του σεζόν με την Γκενκ. Στις 23 Αυγούστου 2018 σημείωσε χατ-τρικ εναντίον της Μπρόντμπι στο Europa League στη νίκη με 5-2.

Στις 20 Ιανουαρίου 2020, ο Σαμάτα υπέγραψε συμβόλαιο 4,5 ετών με την Άστον Βίλα της Premier League. Έτσι, έγινε ο πρώτος Τανζανός που υπέγραψε σε σύλλογο της Premier League. Η μεταγραφή του στην Άστον Βίλα κόστισε 9 εκατ. ευρώ. Ο Σαμάτα έκανε το ντεμπούτο του για τον σύλλογο 8 ημέρες αργότερα στον δεύτερο αγώνα της Βίλα στον ημιτελικό του Λιγκ Καπ και στη νίκη με 2-1 επί της Λέστερ Σίτι, σφραγίζοντας την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης. 

Την 1η Φεβρουαρίου 2020, ο Σαμάτα σκόραρε στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα για την Άστον Βίλα, σε μια ήττα 2-1 από την Μπόρνμουθ. Αυτό τον έκανε τον πρώτο παίκτη από την Τανζανία που έπαιξε, και στη συνέχεια σκόραρε στην Premier League.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2020, ο Σαμάτα μετακόμισε στην Τουρκία για τη Φενέρ, η οποία τον αγόρασε και έκανε συμβόλαιο μαζί του έως το 2024. Την 1η Σεπτεμβρίου 2021 εντάχθηκε στη βελγική Αντβέρπ με τη μορφή δανεισμού ως δανεικός για μια σεζόν και στις 16 Αυγούστου 2022 επέστρεψε στην Γκενκ ως δανεικός, με δικαίωμα αγοράς. Συνολικά στην Γκενκ έχει 227 ματς με 82 γκολ και 21 ασίστ.

Τη σεζόν που πέρασε διεκδίκησε το πρωτάθλημα με την Γκενκ και το έχασε στο 94’ από την Αντβέρπ στο φινάλερ θρίλερ του Βελγίου. Τη σεζόν που πέρασε ο Σαμάτα είχε 36 ματς, 6 γκολ και μία ασίστ. Στην Αντβέρπ τη σεζόν 2021-22 είχε 39 ματς, 9 γκολ και 5 ασίστ, ενώ στη Φενέρ μετράει 33 αγώνες και 6 γκολ. Στην Premier League μέτρησε συνολικά 16 ματς με τους «χωριάτες» και δύο γκολ. Ο Σαμάτα, όπως αναφέραμε είναι αρχηγός στην εθνική Τανζανίας και σε 68 συμμετοχές έχει σημειώσει 22 γκολ.