Η ένταση στα ύψη πριν το Σερβία-Ελβετία: Εμμονή των Ελβετών με τον «δικέφαλο αετό»
i

Γκράνιτ Τσάκα/©Photo by Clive Rose/Getty Images/Ideal Images

Η ένταση στα ύψη πριν το Σερβία-Ελβετία: Εμμονή των Ελβετών με τον «δικέφαλο αετό»

Πάνος Μαλακτάρης • 16:41 - 01.12.2022 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Η αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων πλησιάζει και η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη.

Την Παρασκευή στις 9, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον ο αγώνας Σερβίας-Ελβετίας που θα κρίνει τη συνέχεια-ή όχι-των δύο συμμετεχόντων στη διοργάνωση. Ωστόσο όσο πλησιάζουμε στη σέντρα, φαντάσματα του παρελθόντος κάνουν την εμφάνισή τους. Πρωτίστως λόγω της ενέργειας των Τσάκα και Σακίρι να σχηματίσουν με τη γνωστή χειρονομία τον δικέφαλο αετό στο προηγούμενο παγκόσμιο κύπελλο.

Οι δύο τους έχουν καταγωγή από Αλβανία και Κόσοβο, κι έτσι είχαν πανηγυρίσει τα γκολ τους με τον προαναφερθέντα τρόπο, ξεσηκώνοντας οργισμένες αντιδράσεις τόσο από την Σερβική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, όσο και από τον απλό φίλαθλο κόσμο της Σερβίας.

Η αναφορά στο θέμα δεν είναι δυστυχώς εύκολο να αποφευχθει, έστω κι αν και οι δύο ανέφεραν πως αυτή τη φορά σκοπεύουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο και μόνο. Ωστόσο στην Ελβετία φαίνεται πως το θεωρούν ακόμη φλέγον, μιας και ένα απο τα πιο δημοφιλή site, το ‘20minuten’, αρχικά πήρε συνέντευξη από τον πρώην Σέρβο διεθνή Ζντράβκο Κουζμάνοβιτς, με το κύριο μέρος της κουβέντας να αναλώνεται γύρω απο πολιτικές σπόντες και αναφορές, και μετά προχώρησε ζητώντας τη γνώμη του γενικού διευθυντή της εθνικής Ελβετίας, Πιερλουίτζι Τάμι.

«Ο Βλάχοβιτς έχασε την θέση βασικού στην Σερβία γιατί είχε σχέση με γυναίκα συμπαίκτη του» (pic)
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

09:37 - 01.12.2022

«Ο Βλάχοβιτς έχασε την θέση βασικού στην Σερβία γιατί είχε σχέση με γυναίκα συμπαίκτη του» (pic)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ντούσαν Βλάχοβιτς έχασε την θέση του στο βασικό σχήμα της Σερβίας, καθώς είχε σχέση με τη σύζυγο του τερματοφύλακα της Μαγιόρκα, Πρέντραγκ Ράικοβιτς.

Ο τελευταίος πάντως θέλησε να ρίξει τους τόνους, εμφανώς ενοχλημένος απο τις ερωτήσεις: «Θέλω να μιλήσω μόνο για ποδόσφαιρο, όχι για πολιτική. Δεν πρέπει να υπάρχουν λέξεις, χειρονομίες και συμπεριφορές που να προσβάλουν άλλους. Όποτε πανηγυρίζουμε πρέπει να είναι για να δείξουμε τη χαρά μας, αυτό είναι το σημαντικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εφημερίδα Blick επίσης ρώτησε σχετικά τον Στέφαν Λιχστάινερ, βασικό μέλος της εθνικής Ελβετίας τα προηγούμενα χρόνια. Με τη σειρά του εκείνος δήλωσε: «Πριν 4 χρόνια, τόσο ο Τσάκα όσο και ο Σακίρι, αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες και ήταν υπό μεγάλη πίεση. Σε ανθρώπινο καθαρά επίπεδο, είναι κατανοητός ο τότε πανηγυρισμός τους με αναφορά στις δεύτερές τους πατρίδες, και κανείς δεν θα ήθελε να περάσει ξανά ό,τι πέρασαν οι δύο αυτοί παίκτες τότε».

Όσο κι αν στην Ελβετία μοιάζουν να πιστεύουν πως η ιστορία δύναται να επαναληφθεί, με συνεχείς αναφορές στο θέμα, είναι προφανές οτι όλο αυτό το ‘εμπρηστικό’ κλίμα αποσκοπεί στο να οξύνει τα πνεύματα πριν τη μεγάλη αυριανή αναμέτρηση. Δε μένει παρά να δούμε πώς θα αντιδράσουν και συμπεριφερθούν οι ίδιοι οι παίκτες, οι μόνοι ουσιαστικά πρωταγωνιστές όλου αυτού.

Κι εμείς με τη σειρά μας, ας ελπίσουμε κλείνοντας να ηρεμήσουν τα πράγματα και οι δύο παίκτες να μην επαληθεύσουν τα όποια κακώς κείμενα γύρω από το όνομά τους και στο τέλος να είναι το ποδόσφαιρο, και μόνο αυτό στο προσκήνιο.