Τα χρήματα που μπορούν να εισπράξουν οι ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ

i

©Intime

Τα χρήματα που μπορούν να εισπράξουν οι ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Κώστας Τόπας 09:56 - 21.06.2023 / Ανανεώθηκε: 11:22 - 21.06.2023

Τα χρήματα με τα οποία μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία τους ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Άρης κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών τους υποχρεώσεων.

Την Τετάρτη (21/06) θα πραγματοποιηθούν και οι πρώτες κληρώσεις που αφορούν ελληνικές ομάδες. Αρχικά, ο Παναθηναϊκός θα μάθει τον αντίπαλο που θα αντιμετωπίσει στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League και κατ’ επέκταση θα μάθει αντίπαλο και ο Ολυμπιακός στον 3ο προκριματικό του Europa League. Λίγες ώρες μετά θα διεξαχθεί κι η κλήρωση του 2ου προκριματικού γύρου του Europa Conference League όπου βρίσκονται ΠΑΟΚ και Άρης.

Είναι βέβαιο ότι οι τέσσερις ελληνικές ομάδες έχουν δρόμο μπροστά τους για να φτάσουν στους ομίλους κάποια διοργάνωσης. Από την άλλη μόνο η ΑΕΚ, η οποία περιμένει στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, έχει εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή παρουσία μέχρι τον Δεκέμβριο και κατά συνέπεια μία αρκετά καλή οικονομική συγκομιδή.

«Χρυσάφι» για την ΑΕΚ

AEK ©Intime

Η ΑΕΚ θα μπει στην κλήρωση της 24ης Ιουλίου, για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League με τον πρώτο αγώνα στις 8 ή 9 Αυγούστου και την ρεβάνς στις 15 του μηνός. Η Ένωση θα μπει σ’ αυτή την κλήρωση δεδομένα ως ανίσχυρη. Παρόλα αυτά το γεγονός πως οι επόμενες κληρώσεις γίνονται με βάση τα ζευγάρια, η ΑΕΚ έχει μεγάλες ελπίδες να βρίσκεται στους ισχυρούς των Play Offs στα τέλη του Αυγούστου, εάν πάρει ζευγάρι στον τρίτο προκριματικό με υψηλό συντελεστή. Αν η ΑΕΚ προκριθεί από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, θα πάει στα Play Offs για να διεκδικήσει την παρουσία της στους ομίλους της διοργάνωσης. Με την κλήρωση να είναι προγραμματισμένη για τις 7 Αυγούστου και τα δυο ματς στις 22 ή 23 Αυγούστου και 29 ή 30 του μηνός. Στο ιδανικό σενάριο πρόκρισης στη φάση των ομίλων, θα αρχίσει να εισπράττει χρήματα από το πριμ συμμετοχής, δηλαδή τα 15.640.000 ευρώ.

Στο ενδεχόμενο που η ΑΕΚ αποκλειστεί από τον 3ο προκριματικό του Champions League, θα πάει στα Play Offs του Europa League, για να διεκδικήσει την πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης. Εκεί όπου δεν θα εισπράξει χρήματα. Θα χρειαστεί να φτάσει στους ομίλους της διοργάνωσης για να αρχίσει από τα 3.630.000. Αν φτάσει στον όμιλο του Europa League από τα playoffs του Champions League, τότε θα προσθέσει στα έσοδα και 5.000.000 ευρώ. Η κλήρωση είναι επίσης στις 7 Αυγούστου και τα δυο ματς στις 24 και 31 Αυγούστου. Αν η ΑΕΚ προκριθεί στα Play Offs του Champions League και αποκλειστεί εκεί, τότε θα συμμετάσχει στους ομίλους του Europa League. Ενώ στο ενδεχόμενο που η Ένωση αποκλειστεί και από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, αλλά και από τα Play Offs του Europa, τότε θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία από τον Σεπτέμβριο στους ομίλους του Conference.

Στο Conference τα εξασφαλισμένα έσοδα ανέρχονται σε 2.940.000 ευρώ από το πριμ συμμετοχής και κάθε μετοχή αντιστοιχεί σε 44.500 (με την ΑΕΚ να έχει ελπίδες για να βρεθεί ψηλά στη συγκεκριμένη λίστα, με το ταβάνι των 32 μετοχών να είναι τα 1.420.000).

Σχεδόν ίδια δεδομένα και για τον Παναθηναϊκό

Ο,τι ισχύει για την ΑΕΚ, ισχύει σχεδόν το ίδιο και για τον Παναθηναϊκό. Τουλάχιστον, όσον όσον αφορά στην πρόκριση στους ομίλους του Champions League, που θα γεμίσει με τουλάχιστον 25.000.000 ευρώ τα ταμεία του. Αν αποκλειστεί πριν από τα playoffs, τότε θα είναι στα ίδια δεδομένα με εκείνα της Ένωσης και στις δύο φάσεις ομίλων που υπάρχουν. Σε αυτήν του Europa League, θα λάβει οκταψήφιο ποσό που μπορεί να ξεπεράσει τα 15.000.000 ευρώ αν συνοδευτεί με ορισμένα καλά αποτελέσματα ή και με προκρίσεις. Σε αυτήν του Europa Conference League, πολλά θα κριθούν από τα αποτελέσματα, όμως το οκταψήφιο ποσό είναι εφικτός στόχος.

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός ©Intime

Το χειρότερο σενάριο για τον Παναθηναϊκό είναι αυτό του αποκλεισμού πριν από κάθε φάση των ομίλων κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, Σε αυτή την περίπτωση θα αποχαιρετήσει την Ευρώπη με 750.000 ευρώ από τα playoffs του Europa Conference League.

Τα χρήματα του Ολυμπιακού

Οσον αφορά τον Ολυμπιακό, οι «ερυθρόλευκοι» θα ριχτούν στη μάχη της Ευρώπης, από τον 3ο προκριματικό γύρο του Εuropa League. Στόχος του είναι η συμμετοχή στους ομίλους της διοργάνωσης, που θα του γεμίσουν τα ταμεία με 8.000.000 ευρώ και στη συνέχεια να κυνηγήσει το καλύτερο δυνατό από αποτελέσματα και ενδεχόμενες προκρίσεις. Αν όμως αποκλειστεί στα playoffs ή στον 3ο προκριματικό και στη συνέχεια προκριθεί στους ομίλους του Europa Conference League, τότε ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε οκταψήφιο ποσό  και κατόπιν να αυξήσει τη συγκομιδή με νίκες και -κυρίως- προκρίσεις. Διαφορετικά, σε περίπτωση αποκλεισμού από τα playoffs του Europa Conference League θα έχουν κερδίσει μόλις 750.000 ευρώ.

Τι εισπράττουν ΠΑΟΚ κι Άρης 

ΠΑΟΚ - Άρης ©Intime

ΠΑΟΚ κι Άρης ξεκινάνε τις υποχρεώσεις τους από τον ίδιο προκριματικό γύρο της ίδιας διοργάνωσης. Αυτό σημαίνει ότι το ελάχιστο ποσό με τον οποίο θα φύγουν από την Ευρώπη φέτος είναι τα 350.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση άμεσου αποκλεισμού ή τα 550.000 αν κάνουν μία πρόκριση ή τα 750.000 ευρώ των playoffs. Αν βέβαια, καταφέρουν και φτάσουν στους ομίλους τότε θα επιδιώξουν να γεμίσουν τα ταμεία τους με οκταψήσιο ποσό από όλες τις πιθανές πηγές εσόδων.