Στον έβδομο ουρανό με το έβδομο τρόπαιο η Σεβίλλη!

Στον έβδομο ουρανό με το έβδομο τρόπαιο η Σεβίλλη!

Βασίλης Πολυχρονόπουλος 01:06 - 01.06.2023 / Ανανεώθηκε: 01:43 - 01.06.2023

Μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό, η Σεβίλλη επικράτησε της Ρόμα στη διαδικασία των πέναλτι με 4-1 έπειτα από το 1-1 της κανονικής διάρκειας και πήρε το έβδομο Europa League της ιστορίας της, ούσα η απόλυτη κυρίαρχος του θεσμού!

Αλλάξτε όνομα στο Europa League, αυτό είναι το... Sevilla League! Η απόλυτη κυρίαρχος του θεσμού, Σεβίλλη, χτύπησε για ακόμη μια φορά και σε μια χρονιά που βρέθηκε να... φλερτάρει με τον υποβιβασμό σήκωσε το έβδομο τρόπαιο. Πως; Επικρατώντας της Ρόμα στη Βουδαπέστη έπειτα από έναν συγκλονιστικό τελικό στη διαδικασία των πέναλτι με 4-1, ύστερα από το 1-1 της κανονικής διάρκειας.

Τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ήταν αναγνωριστικά, με αμφότερες τις ομάδες να είναι πολύ προσεκτικές κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι καλός ο ρυθμός του αγώνα. Αν υπήρχε μια ομάδα που έδειχνε πιο ικανή να απειλήσει αυτή ήταν η ιταλική, που το έκανε κιόλας στο 12ο λεπτό, όταν ο Σπινατσόλα βρέθηκε σε θέση βολής έπειτα από γύρισμα του Τσελίκ, αλλά ο Μπόνο απέκρουσε το σουτ του εντυπωσιακά.

Στη συνέχεια παρότι οι Ανδαλουσιάνοι είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής, οι «τζαλαρόσι» είχαν τόσο καλά κλεισμένους τους χώρους τους που δεν κινδύνευαν καθόλου. Και την πρώτη φορά που βρήκαν κάπως ανοργάνωτη την άμυνα των τυπικά γηπεδούχν το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο, ανοίγοντας το σκορ. Στο 35' ο Κριστάντε έκλεψε στον χώρο της μεσαίας γραμμής, πάσαρε στον Μαντσίνι, που με μια εξαιρετική κάθετη βρήκε τον Ντιμπάλα και ο Αργεντινός άσος «εκτέλεσε» τον Μπόνο για το 0-1.

Η ομάδα του Μεντιλιμπάρ θέλησε να βγάλει αντίδραση και να κάνει ότι περνάει από το χέρι της, ώστε να μην πάει στα αποδυτήρια ούσα πίσω στο σκορ. Στο 44' είχε την πρώτη της καλή στιγμή, με την κεφαλιά του Φερνάντο να περνάει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, ενώ στις καθυστερήσεις αύξησε ακόμα περισσότερο την πίεση της και έχασε τεράστια ευκαιρία στο 45+6', όταν η... οβίδα του Ράκιτιτς τράνταξε το αριστερό δοκάρι του Πατρίσιο.

Όπως τελείωσε το πρώτο 45λεπτο, έτσι ξεκίνησε και το δεύτερο, με τη Σεβίλλη να έχει το πόδι πατημένο στο γκάζι και να ψάχνει την ισοφάριση. Αφού απείλησε και στο 52' με τον Τέλες, η πίεση της απέδωσε καρπούς, καθώς στο 55' έφερε το ματς στα ίσια. Μετά από ένα ωραίο γύρισμα του Νάβας, ο Μαντσίνι στην προσπάθεια του να απομακρύνει, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του και έγινε το 1-1.

Το γκολ της ισοφάρισης έδωσε ψυχολογικό boost στους Ανδαλουσιάνους και «πάγωσε» τους Ρωμαίους. Ωστόσο, εκείνοι ήταν που «άγγιξαν» το προβάδισμα, στο 67', όταν ο Σμόλινγκ βρήκε την μπάλα μετά από γέμισμα του Πελεγκρίνι και στη συνέχεια ο Έιμπραχαμ έκανε την προβολή, όμως ο Μπόνο του έβαλε «στοπ». Έπειτα από 7 λεπτά βέβαια τα χρειάστηκαν, καθώς στο 75' ο Τέιλορ καταλόγισε πέναλτι για τους Ισπανούς μετά από μαρκάρισμα του Ιμπάνιεθ στον Οκάμπος, αλλά μετέπειτα πήρε πίσω την απόφαση του.

Η Ρόμα είχε ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία στο 83', με το γέμισμα του Πελεγκρίνι να βγάζει σε θέση τετ α τετ τον Μπελότι, του οποίου την προβολή απέκρουσε εντυπωσιακά ο Μπόνο με τα ακροδάχτυλα, ενώ στα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας του αγώνα ήταν η σειρά της ομάδας του Μεντιλιμπάρ να απειλήσει. Στο 90+2' το έκανε ο Εν Νεσίρι με κεφαλιά, ενώ στο 90+6' ο Πατρίσιο είπε όχι σε σου του Σούσο και το 1-1 έμεινε μέχρι και το τελικό σφύριγμα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί το ματς στην παράταση.

Στον έξτρα χρόνο δεν έγινε τίποτα απολύτως. Η Σεβίλλη είχε το πάνω χέρι, όμως με την κούραση που είχε και με τον τρόπο που αμυνόταν η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο, ήταν αδύνατο να αλλάξει κάτι στο σκορ. Ήταν και οι διακοπές πολλές λόγω τραυματισμών που έκαναν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στον ρυθμό του ματς και κάπως έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην ψυοφθόρα διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί οι Ανδαλουσιάνοι «καθάρισαν» τους «τζαλαρόσι». Μετά τις εύστοχες εκτελέσεις των Οκάμπος, Κριστάντε και Λαμέλα, ο Μπόνο απέκρουσε το πέναλτι του Μαντσίνι. Στη συνέχεια ο Ράκιτιτς ευστόχησε, ενώ ο Ιμπάνιεθ σημάδεψε το δοκάρι. Τέλος, Μοντιέλ έστησε την μπάλα στην άσπρη βούλα, γνωρίζοντας πως αν ευστοχήσει, η ομάδα του θα σηκώσει την κούπα. Και παρότι δεν νίκησε τον Πατρίσιο με την πρώτη, δόθηκε επανάληψη, το έκανε με τη δεύτερη και η Σεβίλλη επικρατώντας 4-1 στα πέναλτι κατέκτησε το Europa League.

Σεβίλλη: Μπόνο, Μπαντέ, Νάβας (95’ Μοντιέλ), Γκουντέλι (120+7’ Μαρκάο), Τέλες (95’ Ρεκίκ), Φερνάντο (120+8’ Χορδάν), Ράκιτιτς, Οκάμπος, Τόρες (46’ Σούσο), Χιλ (46’ Λαμέλα), Εν Νεσιρί.

Ρόμα: Πατρίσιο, Σμόλινγκ, Μαντσίνι, Ιμπάνιεθ, Τσελίκ (91’ Ζαλέβσκι), Σπινατσόλα (106’ Γιορέντε), Κριστάντε, Μάτιτς (120’ Μποβέ), Ντιμπάλα (68’ Βαϊνάλντουμ), Πελεγκρίνι (106’ Ελ Σααραουί), Έιμπραχαμ (75’ Μπελότι).

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Όταν ένα παιχνίδι οδηγείται στα πέναλτι δύο πράγματα παίζουν ρόλο. Η τύχη και η διαχείριση άγχους. Η Σεβίλλη είχε και τα δύο και γι' αυτό κατέκτησε το Europa League.

MVP: Δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Ιβάν Ράκιτιτς. Ο αρχηγός της Σεβίλλης ήταν σε κάθε σημείο του γηπέδου, είχε 87% ποσοστό επιτυχημένων πασών και έβγαλε όλο το 120λεπτο στα κόκκινα...

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Με αυτόν τον κερδισμένο τελικό η Σεβίλλη συνέχισε το τρελό σερί της, έχοντας το απόλυτο 7/7 (!) στους τελικούς του θεσμού.