Τι σήμαινε ο πανηγυρισμός του Τάισον κι ο αγώνας του κατά του ρατσισμού
i

Τάισον/©intime

Τι σήμαινε ο πανηγυρισμός του Τάισον κι ο αγώνας του κατά του ρατσισμού

Μάνος Τσαλγατίδης 12:43 - 19.01.2023 / Ανανεώθηκε: 13:05 - 19.01.2023

Ο τρόπος που πανηγύρισε ο Βραζιλιάνος παίκτης του ΠΑΟΚ, Τάισον, είχε νόημα κι ήταν «γροθιά» στον ρατσισμό.

Δεν είναι η πρώτη ούτε θα είναι η τελευταία φορά που ο Τάισον θα συνδυάσει τoν πανηγυρισμό ενός γκολ με τον αγώνα κατά του ρατσισμού.

Ο Βραζιλιάνος είναι ευαισθητοποιημένος για τα θέματα της φυλής το και συνηθίζει να πανηγυρίζει με τρόπους που αναδεικνύουν το πρόβλημα. Πιο χαρακτηριστικός από όλους, η υψωμένη γροθιά, αυτή που σήκωσε ψηλά και μετά το γκολ του για το 2-0 του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού.

Κυρίαρχος ο ΠΑΟΚ, «γροθιά» Τάισον με το... καλημέρα, νοκ - άουτ ο Παναθηναϊκός (2-0)

Κυρίαρχος ο ΠΑΟΚ, «γροθιά» Τάισον με το... καλημέρα, νοκ - άουτ ο Παναθηναϊκός (2-0)

Το λάθος του Βαγγιανίδη και το πρώτο γκολ του Τάισον με τον ΠΑΟΚ, έφεραν το τελικό 2-0 και έκαναν τον «Δικέφαλο» το απόλυτο φαβορί για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Πρόκειται για μία από πιο εμβληματικές και ιστορικές χειρονομίες, η οποία προέρχεται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό το 1968. Στις 16 Οκτωβρίου, δύο Αμερικανοί Αθλητές, ο Τόμι Σμιθ και ο Τζον Κάρλος σήκωσαν το χέρι τους φορώντας μαύρο γάντι κατά την διάρκεια του Εθνικού ύμνου των ΗΠΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταχείριση των μαύρων.

Ήταν μια κίνηση που συγκλόνισε τον κόσμο. Το 1968 άλλωστε ο αγώνας των μαύρων Αμερικανών για πολιτικά δικαιώματα βρίσκεται στην κορύφωσή του, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονείται και επικρατούσε αναβρασμός.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του, ο Τάισον βγαίνει συχνά μπροστά στη μάχη ενάντια στον ρατσισμό χωρίς να υπολογίζει το όποιο προσωπικό κόστος.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν τον Νοέμβριο του 2019. Ο Βραζιλιάνος – της Σαχτάρ τότε – δεν άντεξε από οπαδούς της Ντιναμό Κιέβου να του απευθύνουν ρατσιστικά συνθήματα και αποφάσισε να αντιδράσει. Έκανε μια άσεμνη χειρονομία προς την κερκίδα και κλώτσησε την μπάλα προς το μέρος τους. Ο διαιτητής τον απέβαλε, η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με την ψυχολογική φόρτιση του Τάισον, τον οδήγησαν σε ένα ξέσπασμα με κλάματα.

Λίγο αργότερα έστειλε το μήνυμά του: «Δεν θα το βουλώσω ποτέ για τέτοιες απάνθρωπες πράξεις. Έχω μάθει να μάχομαι για τα δικαιώματά μας και για την ισότητα. Σε μια ρατσιστική κοινωνία δεν είναι αρκετό να μην είμαστε ρατσιστές, πρέπει να είμαστε αντι-ρατσιστές!»

Ενδεικτικό ήταν ότι στο πλευρό του Τάισον τότε είχαν σταθεί ανοιχτά μεταξύ άλλων ο Νεϊμάρ, ο Φερναντίνιο, ο Ντάγκλας Κόστα και άλλοι διάσημοι ποδοσφαιριστές.