Το Βραζιλία - Κροατία και τα «μαργαριτάρια» πίσω από αυτό (vids)
i

© Ian MacNicol/Getty Images/Ideal Images

Το Βραζιλία - Κροατία και τα «μαργαριτάρια» πίσω από αυτό (vids)

Τζιοβάνι Ζάκαρη 11:10 - 09.12.2022 / Ανανεώθηκε: 11:12 - 09.12.2022

Ο «γκαφατζής» Μαρσέλο, ο «φλογερός» Νεϊμάρ και ένας «γουρλογκαντέμης» ρέφερι, συνθέτουν την ιστορία της αναμέτρησης Κροατία - Βραζιλία.

Κροατία και Βραζιλία διασταυρώνονται στην προημιτελική φάση του φετινού Μουντιάλ, με στόχο ένα «μαγικό χαρτάκι» για τα ημιτελικά του τουρνουά στο Κατάρ. Η πανίσχυρη «Σελεσάο» κοντράρεται με την διόλου ευκαταφρόνητη παρέα του Λούκα Μόντριτς, όντας το απόλυτο φαβορί.

Αφενός γιατί πέρασε ως πρώτη στον όμιλο της κόντρα σε Σερβία, Ελβετία και Καμερούν και αφετέρου διότι διέλυσε με 5-1 την ομάδα των Χουανγκ Ιν-Μπεόμ και Ουί-Τζο Χουάνγκ. Από την άλλη οι «Φλογεροί» δεν τα πήγαν και τόσο καλά. Σε ένα γκρουπ με Βέλγιο, Μαρόκο και Καναδά κατάφεραν να τερματίσουν με δυσκολία δεύτεροι. Και όχι δεν βγήκε πρώτο το Βέλγιο, αλλά οι Άραβες.

Οι δύο εθνικές δεν έχουν συναντηθεί πολλές φορές στην ιστορία τους. Το παιχνίδι ανάμεσα στους Λατίνους και τους Βαλκάνιους αναμένεται να είναι μόλις το πέμπτο στην μεταξύ τους ιστορία και το τρίτο όσον αφορά Μουντιάλ.

Κανένα από τα παιχνίδια που έδωσαν δεν έμεινε στην ιστορία, ούτε για το φαντασμαγορικό του σκορ, ούτε για τη «ματσάρα» που είδαμε. Ο καλύτερος αγώνας που μας είχαν προσφέρει οι δυο τους ήταν στο αρκετά πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014. Τότε η ομάδα τους Λουις Φελίπε Σκολάρι είχε καταφέρει να πάρει τη νίκη με ανατροπή, με σκορ 3-1.

Ο «γκαφατζής» Μαρσέλο

Σε εκείνο το τουρνούα ο Μαρσέλο ήταν μόλις 26 χρονών και είχε κληθεί από την - τότε - τροπαιούχο Champions League, Ρεάλ Μαδρίτης. Η Βραζιλία έδινε το πρώτο ματς της διοργάνωσης κόντρα στους Ευρωπαίους, όντας η οικοδέσποινα του τουρνουά.

Ο αριστερός μπακ του Ολυμπιακού βρισκόταν στα «ντουζένια» του, όμως η πρεμιέρα του στο τουρνουά δεν ξεκίνησε με τον πιο… επίδοξο τρόπο. Μόλις στο 11ο λεπτό o άσος των «ερυθρόλευκων» πλάσαρε εξαιρετικά στην εστία, έπειτα από μπαλιά του Όλιτς. Μόνο που το έκανε στην εστία του Ζούλιο Σέζαρ.

Να σημειωθεί επίσης πως σε εκείνον τον αγώνα αντίπαλος του ήταν ο Σίμε Βρσάλικο, με τον οποίο συνυπήρξαν φέτος για μικρό διάστημα στην Πειραϊκή ομάδα. Παράλληλα, στον πάγκο βρίσκονταν ο Γκόρντον Σίλντεφελντ (πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού) αλλά και ο Ντομαγκόι Βίντα (νυν παίκτης της ΑΕΚ).

Ο «ασταμάτητος» Νεϊμάρ

O νούμερο ένα σκόρερ στις αναμετρήσεις Βραζιλία - Κροατία δεν είναι άλλος από τον Νεϊμάρ Τζούνιορ. Ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν έχει πετύχει τρία γκολ στα μεταξύ τους ματς και έτσι βρίσκεται στη κορυφή της σχετικής λίστας.

Ωστόσο δεν είναι τόσο η ποσότητα στη μέση, όσο είναι η ποιότητα. Δύο από αυτά τα γκολ μπήκαν με φαντασμαγορικό τρόπο. Πιο αναλυτικά, στη μεν πρώτη περίπτωση πλάσαρε εξαιρετικά έξω από την περιοχή (στο προαναφερθέν 3-1) ισοφαρίζοντας για την ομάδα του.

Στη δε δεύτερη ο ίδιος κατάφερε να χορέψει.. σάμπα στον «μπανταρισμένο» με επιδέσμους, Βρσάλικο και να τον περάσει μαγικά για να κάνει το 1-0, στο φιλικό του 2018. Σε εκείνο το ματς μάλιστα, το άλλο άκρο της άμυνας καλυπτόταν από τον Βίντα.

Ο «γουρλογκαντέμης» Όλιβερ

Η επιλογή του έμπειρου Μάικλ Όλιβερ όσον αφορά τη διαιτησία του μεταξύ τους αγώνα, πιθανότατα έφερε χαμόγελα στους «από ‘δω» και κλάματα στους «από ‘κει».

Οι «από ‘δώ» (Βραζιλία) έχει συναντήσει τον διεθνή ρέφερι μόλις δύο φορές στην ιστορία της. Όχι μόνο κατάφερε να κερδίσει και τις δύο αυτές αναμετρήσεις, αλλά η μία από αυτές ήταν με αντίπαλο τους Βαλκάνιους. Την ίδια ώρα, μόλις ένας παίκτης της Σελεσάο «κιτρινίστικε» από τον Βρετανό, σε διάρκεια 120 λεπτών.

Αργεντινή - Βραζιλία: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» στα social (vids)
ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022

12:48 - 06.12.2022

ΘΕΜΑ Αργεντινή - Βραζιλία: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» στα social (vids)

Βραζιλία κι Αργεντινή ενδέχεται να αναμετρηθούν στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η μεταξύ τους σύγκρουση θα μπορούσε να είναι ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι «από ‘κει» (Κροατία) αντίθετα δεν έχουν και πολύ… γούρι όταν συναντούν τον 37χρονο διαιτητή. Σε τέσσερις αναμετρήσεις τους υπό την «ηγεσία» του μετρούν δύο ήττες, μία κόκκινη κάρτα και ένα πέναλτι κατά.