Το οικόπεδο των 50 στρεμμάτων που θα στεγάσει το μέλλον του Παναθηναϊκού
i

«Γεώργιος Καλαφάτης» / Intime

Το οικόπεδο των 50 στρεμμάτων που θα στεγάσει το μέλλον του Παναθηναϊκού

Μπάμπης Τσιμπίδας 11:06 - 08.02.2023 / Ανανεώθηκε: 11:47 - 08.02.2023

Το Sportal.gr εξηγεί τι έχει αλλάξει και πλέον η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει την ευχέρεια να επεκτείνει τις υποδομές του αθλητικού κέντρου «Γεώργιος Καλαφάτης».

Από τη σύσταση της μέχρι πριν από λίγους μήνες, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν είχε ούτε ένα περιουσιακό στοιχείο στο ενεργητικό της. Ένα γεγονός που άλλαξε η απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου να μεταβιβάσει τα 50 στρέμματα που είχε αγοράσει από τον Κωνσταντίνο Τσακίρη στο Κορωπί, δίπλα στο «Γεώργιος Καλαφάτης», προκειμένου να αξιοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.

Το βασικό εμπόδιο που είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν ο εφοπλιστής για να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο οικόπεδο, ήταν η αποτρεπτική νομοθεσία που διέπει τη δόμηση στον Υμηττό. Με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο, απαγορευόταν αυστηρά οποιαδήποτε κατασκευή, ανεξαρτήτως του όγκου της ή της χρήσης της.

Το «Γεώργιος Καλαφάτης» όταν είχε κατασκευαστεί από τον Κωνσταντίνο Τσακίρη για να αποτελέσει τότε το προπονητικό κέντρο του Πανιωνίου, ίσχυε ένα ολότελα διαφορετικό νομικό καθεστώς. 

Τα δεδομένα μεταβλήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009, όταν και κατέστη εξαιρετικά δύσκολο το να κατασκευάσει κάνεις το οτιδήποτε στους πρόποδες του Υμηττού. Ουσιαστικά, για χρόνια ο Γιάννης Αλαφούζος είχε στην κατοχή του μία έκταση η οποία εκ του νόμου παρέμενε αδρανής. Ακριβώς αυτή η απαγορευτική για όλα νομοθεσία, ώθησε αρκετούς δήμους που έχουν στα όριά τους τις πλαγιές του Υμηττού, να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας να επιτραπεί η δόμηση, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Πριν από λίγους μήνες, αυτή ή δικαστική κίνηση πέτυχε και η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναμορφώσει τη νομοθεσία για το όρος που περικυκλώνει την πρωτεύουσα. Το «Γεώργιος Καλαφάτης» και το παρακείμενο οικόπεδο συμπεριλαμβάνονται στη «Β Ζώνη Υμηττού», όπου απαγορεύεται μεν η ανέγερση οικοδομημάτων για οικιστικές ή εμπορικές χρήσεις, αλλά επιτρέπεται η αποπεράτωση εγκαταστάσεων για αθλητικές δραστηριότητες. 

Αυτός ήταν ο λόγος που πριν από μερικούς μήνες, ο Γιάννης Αλαφούζος μεταβίβασε τα 50 στρέμματα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, με απώτερο στόχο την κατασκευή γηπέδων και των κατάλληλων υποδομών για τη φιλοξενία της ακαδημίας. Η οποία ταλαιπωρείται από τις συνεχείς μετακομίσεις ιδιαίτερα τον πιο μικρών ηλικιακών κλιμακίων, από τη μία περιοχή στην άλλη.

Για την αξιοποίηση του προπονητικού κέντρου και της παρακείμενης έκτασης των 50 στρεμμάτων, ο Αλαφούζος σύστησε δύο εταιρίες. Το «Καλαφάτης» ανήκει στην «Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο Γεώργιος Καλαφάτης ΑΕ» και το οικόπεδο στην «Ακαδημίες Αθλητικής Εκπαίδευσης Κορωπίου ΑΕ». Νομικά, πρόκειται για δύο διαφορετικές οντότητες και ανεξάρτητες μεταξύ τους.

Η κατασκευή ξενώνα είναι μία διαφορετική περίπτωση και δεν είναι σαφές εάν το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο επιτρέπει κάτι τέτοιο. Ασφαλώς, θα ήταν το ιδανικό να υπάρξουν καταλύματα στο «Γεώργιος Καλαφάτης», τόσο για τη φιλοξενία της ομάδας την παραμονή των εντός έδρας παιχνιδιών, όσο φυσικά και για τη μόνιμη διαμονή παιδιών που αγωνίζονται στα «φυτώρια» του Τριφυλλιού.