Μπέλιγχαμ: Από το ταπεινό ξεκίνημα στις μεγαλύτερες σκηνές του ποδοσφαίρου (vids)

Τζουντ Μπέλιγχαμ

i

©Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images/Ideal Images

Μπέλιγχαμ: Από το ταπεινό ξεκίνημα στις μεγαλύτερες σκηνές του ποδοσφαίρου (vids)

Κώστας Τόπας 14:33 - 14.06.2023 / Ανανεώθηκε: 14:33 - 14.06.2023

Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του σε ηλικία 17 ετών παίρνοντας μεταγραφή στη Ντόρτμουντ από την ομάδα της καρδιάς του, Μπέρμιγχαμ. Σήμερα αποτελεί και με τη βούλα παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία έντυσε στα «λευκά» τον Άγγλο διεθνή μεσοεπιθετικό έναντι 103 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Ρεάλ με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη (14/06), γνωστοποίησε ότι ο 19χρονος αστέρας θα ενταχθεί στο ρόστερ της από την επόμενη σεζόν, επισημοποιώντας τη συμφωνία με τη Ντόρτμουντ έναντι 103 εκατομμυρίων ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, ο Άγγλος μεσοεπιθετικός γίνεται η τρίτη υπογραφή στην αγορά των «μερένχες» μετά τις επιστροφές των Φραν Γκαρθία και Μπραχίμ Ντίαθ.

Επιπλέον, ο Μπέλιγχαμ αποτελεί τη δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης, αφού τα 103 εκατ. ευρώ, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της Ντόρτμουντ, τον φέρνουν πίσω μόνο πίσω από τον Εντέν Αζάρ. Ο νεαρός Άγγλος αστέρας υπέγραψε εξαετές συμβόλαιο στους «μερένχες», ενώ στο «deal» θα περιλαμβάνει ρήτρα αποδέσμευσης 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ θα αμείβεται με περισσότερες από 500 χιλιάδες ευρώ.

Πανίσχυρος άξονας

Ο Μπέλιγχαμ θεωρείται ο μακροπρόθεσμος διάδοχος της Ρεάλ του Λούκα Μόντριτς, του οποίου λήγει το συμβόλαιό του το καλοκαίρι. Ο 37χρονος είναι στον σύλλογο από το 2012, με τον Κροάτη να παίζει καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ισπανία. Με την απόκτηση του 19χρονου μέσου οι Μαδριλένο ενισχύουν τις επιλογές τουςς στη μεσαία γραμμή, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν και οι Εντουάρντο Καμαβινγκά και Ορελιέν Τσουαμενί.

Η ιστορία του Τζουντ Μπέλιγχαμ μέχρι στιγμής:

2019: Γίνεται ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Μπέρμιγχαμ σε ηλικία 16 ετών

2020: Γίνεται ο πιο ακριβός 17χρονος στην ιστορία της Bundesliga μετά την υπογραφή του στη Μπορούσια Ντόρτμουντ, καθώς η Μπέρμιγχαμ αποσύρει τη φανέλα του με το νούμερο 22

2020: Κάνει το ντεμπούτο του στην Αγγλία σε ηλικία 17 ετών

2023: Μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι 103 εκατομμυρίων ευρώ σε ηλικία 19 ετών, ως ο πιο ακριβός Άγγλος παίκτης.

Τα δάκρυα για την Μπέρμπιγχαμ

Όταν ο Μπέλιγχαμ έφυγε από την Μπέρμιγχαμ για την Ντόρτμουντ το 2020 για 30 εκατομμύρια λίρες, έγινε ο πιο ακριβός 17χρονος στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η αγγλική ομάδα χλευάστηκε από ορισμένους επειδή απέσυρε τον αριθμό της φανέλας του τότε εφήβου Μπέλιγχαμ, παρά το γεγονός ότι είχε παίξει μόνο μία ολόκληρη σεζόν επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Αλλά η ικανότητα που δείχνει στον κόσμο τώρα, σε συνδυασμό με την ταπεινή του στάση, υπογραμμίζει ακριβώς γιατί τον είχαν τιμήσει στην Μπέρμιγχαμ.

«Δεν ήθελε να φύγει από την Μπέρμιγχαμ Σίτι. Έκλαψε» λέει ο δημοσιογράφος Ζιλέμ Μπάλαγκ. «Ωστόσο, έχει βγει από τη ζώνη άνεσής του και έχει εξελιχθεί σε άνδρα».

Το άλμα για τη Ντόρτμουντ

Η Ντόρτμουντ ήταν αυτή η οποία κατάφερε να τον «αρπάξει» μέσα από τα χέρια της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2020 και να τον εντάξει στο δυναμικό της, καταβάλλοντας το ποσό των 30 εκατ. ευρώ. Αυτή μέχρι σήμερα είναι και η ακριβότερη μεταγραφή ανήλικου στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Τι είδαν όμως οι Βεστφαλοί στο πρόσωπο του Τζουντ Μπέλιγχαμ και έβγαλαν τόσα χρήματα από τα ταμεία τους για έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος δεν έχει ενηλικιωθεί ακόμα; Η ερώτηση δεν είναι για δύσκολους λύτες, καθώς ήδη ο Μπέλιγχαμ έχει αποδείξει πως είναι το μέλλον του ποδοσφαίρου.

Σε ηλικία 8 ετών έβαλε έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις Ακαδημίες της Μπέρμιγχαμ. Αμέσως οι άνθρωποι της ομάδας, έμειναν έκπληκτοι από τον τρόπο παιχνιδιού του αλλά κι από την ταχύτητα που διέθετε για την ηλικία του. Σχεδόν πάντα, έπαιζε με τους «μεγάλους». Ακόμα και στην εθνική ομάδα, τον κάλεσαν σε ηλικία 13 ετών, να παίξει με την Κ15! Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί καθώς όταν έφτασε σε ηλικία μόλις 16 ετών και 38 ετών πραγματοποίησε το ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα της Μπέρμιγχαμ κι έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του συλλόγου, που αγωνίζεται σε επίσημο παιχνίδι και σπάει ένα ρεκόρ 50 χρόνων. Το πρώτο γκολ του δεν άργησε να έρθει, καθώς 25 μέρες μετά το ντεμπούτο του «ματώνει» τα δίχτυα της Στόουκ.

Πασπαρτού και κλειδί για κάθε προπονητή

Το 2020 ολοκλήρωσε τη σεζόν με 44 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με απολογισμό τέσσερα γκολ και δύο ασίστ και θύμισε σε όλους τον πατέρα του, ο οποίος αποτελεί τον «θρύλο» των χαμηλών κατηγοριών, έχοντας 700 γκολ σε 850 παιχνίδια, κάτι που είναι και το ρεκόρ σε εκείνα τα πρωταθλήματα. Ο νεαρός Μπέλιγχαμ έπαιξε σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις (αμυντικός μέσος, μεσοεπιθετικός, φορ και εξτρεμ) και είχε 75,3% επιτυχημένες πάσες. Το εντυπωσιακότερο όμως όλων είναι ότι ολοκλήρωσε τη σεζόν, αγωνιζόμενος 19 φορές ως κεντρικό χαφ, 10 ως δεξί, 11 ως αριστερό, 2 ως επιθετικό χαφ ενώ δύο φορές έχει παίξει και στην κορυφή της επίθεσης!

Οσο ήταν στη Ντόρτμουντ, ο Μπέλιγχαμ δεν άργησε να δείξει το ταλέντο του. Σε ηλικία 17 ετών και 77 ημερών βρήκε δίχτυα εναντίον της Ντουίσμπουργκ σε ματς Κυπέλλου και μάλιστα έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που σκόραρε για λογαριασμό της γερμανικής ομάδας. Ο χρόνος του βέβαια στην αρχή ήταν περιορισμένος, αλλά κατάφερε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να αποδείξει πως μπορεί να πρωταγωνιστήσει και σε κορυφαίο επίπεδο. Στους Βεστφαλούς παρέμεινε μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν και συνολικά κατέγραψε 132 εμφανίσεις με απολογισμό 25 γκολ και 25 ασίστ.