Το ακριβότερο παιχνίδι στην ιστορία του ποδοσφαίρου: Πόσα διεκδικούν τελικά Λούτον και Κόβεντρι στον τελικό της Championship

Λούτον - Κόβεντρι

i

©ss youtube

Το ακριβότερο παιχνίδι στην ιστορία του ποδοσφαίρου: Πόσα διεκδικούν τελικά Λούτον και Κόβεντρι στον τελικό της Championship

Κώστας Τσιακλής 10:29 - 27.05.2023
Λούτον και Κόβεντρι συγκρούονται στον τελικό ανόdου στην Premier League και μέσω αυτού διεκδικούν πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ.

Λούτον και Κόβεντρι συγκρούονται στον τελικό ανόδου της Championship (27/05, 18:45), σε ένα παιχνίδι που είναι αποδεδειγμένα το πιο ακριβό στην ιστορία του παιχνιδιού. Αυτό γιατί ο νικητής μπορεί να λάβει ένα ποσό πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η οικονομική διαφορά μεταξύ της Premier League και της Championship είναι χαοτική και αυτό αποδυκνείεται μόνο από ένα παιχνίδι, αυτόν του τελικού ανόδου. Τη φετινή σεζόν εκεί βρίσκονται Λούτον και Κόβεντρι, οι οποίες μπορούν να κερδίσουν ένα ποσό άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte το 2020 η ομάδα που θα επικρατήσει στον τελικό και θα ανέβει στην Premier League θα καρπωθεί τουλάχιστον 155 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μπορούν να γίνουν 304 εκατομμύρια σε περίπτωση που δεν υποβιβαστεί στην πρώτη της χρονιά.

Τα έσοδα όμως δεν σταματούν αφού κάπου εκεί μπαίνουν και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το 2021 η Premier League ανακοίνωσε ότι πάνω από 2.5 δισεκατομμύρια μοιράστηκαν στους 20 συλλόγους του πρωταθλήματος από τους τηλεοπτικούς φορείς. Συγκεκριμένα κάθε ομάδα πιστώθηκε περίπου 36 εκατ. ευρώ ως ισόποσα μερίδια, 54,6 εκατ. ευρώ από τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα ενώ άλλα 6,8 εκατ. μπήκαν στα ταμεία από τις κεντρικές εμπορικές πληρωμές (μέσος όρος 97,5 εκατομμύρια ευρώ ανά ομάδα).

Σε αυτά τα έσοδα δεν περιλαμβάνεται το μπόνους της θέσης της οποίας θα καταλάβει η κάθε ομάδα. Για παράδειγμα τη συγκεκριμένη σεζόν η Νόριτς που τερμάτισε τελευταία στη βαθμολογία είχε πάρει συνολικά 116,78 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Championship τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ανέρχονται μόλις στα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, στα έσοδα των ομάδων περιλαμβάνονται και οι αξιοκρατικές πληρωμές δηλαδή τα λεφτά που λαμβάνουν ανάλογα με τη θέση που θα κατακτήσουν. Όπως αναφέρεται τη φετινή σεζόν η Μάντσεστερ Σίτι που είναι πρωταθλήτρια θα λάβει το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ ενώ η τελευταία Σαουθάμπτον θα βάλει στα ταμεία της 2.5 εκατ. Η ομάδα που θα τερματίσει 17η και θα σωθεί από τον υποβιβασμό, θα πάρει περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως καταλαβαίνετε, Λούτον και Κόβεντρι δεν αγωνίζονται απλά για την επιστροφή τους στην Premier League μετά από αρκετά χρόνια, αλλά αγωνίζονται και για την οικονομική τους εξασφάλιση για τα επόμενα χρόνια.