Ανείπωτη τραγωδία σε γήπεδο του Ελ Σαλβαδόρ - Τουλάχιστον δώδεκα νεκροί από ασφυξία
i

©SS YOUTUBE

Ανείπωτη τραγωδία σε γήπεδο του Ελ Σαλβαδόρ - Τουλάχιστον δώδεκα νεκροί από ασφυξία

Κώστας Τσιακλής 10:13 - 21.05.2023 / Ανανεώθηκε: 10:24 - 21.05.2023
Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία στην προσπάθεια να εισέλθουν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν την ομάδα τους. Σκηνές χάους.

Ανείπωτη τραγωδία στο Ελ Σαλβαδόρ. Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία στην προσπάθεια τους να εισέλθουν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση Αλιάντζα – ΦΑΣ για το εγχώριο πρωτάθλημα.

Ακόμα μια μαύρη σελίδα για το ποδόσφαιρο αφού τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να μπουν στο γήπεδο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πολυάριθμοι οπαδοί της Αλιάντζα προσπάθησαν να εισέλθουν στο στάδιο «Cuscatlán» χωρίς εισιτήριο ενώ μερικοί από αυτούς είχαν στα χέρια τους ψεύτικα εισιτήρια. Όπως αναφέρεται από τα ρεπορτάζ οι οπαδοί έσπασαν μια πόρτα πρόσβασης στο γήπεδο και αυτό το γεγονός που προκάλεσε ταραχή.

Τραγωδία στο Μεξικό: Εξι νεκροί σε οικογενειακή ποδοσφαιρική γιορτή
REST OF THE WORLD

10:47 - 16.05.2023

Τραγωδία στο Μεξικό: Εξι νεκροί σε οικογενειακή ποδοσφαιρική γιορτή

Kατά την διάρκεια αγώνα ποδοσφαίρου, που διοργάνωσε μια οικογένεια, σε πάρκο στην πολιτεία Ιντάλγκο, στο κεντρικό Μεξικό, έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρεις ανήλικοι, έχασαν την ζωή τους από πυροβολισμούς,

Η Εθνική Πολιτική Αστυνομία του Ελ Σαλβαδόρ διέταξε να κλείσουν οι πόρτες και, σύμφωνα με τη δήλωση αρκετών οπαδών, έριξε μέχρι και δακρυγόνα στους οπαδούς που προσπαθούσαν να μπουν στο γήπεδο. Σύμφωνα με την αστυνομική εκδοχή, ο καπνός από την πυρίτιδα από τα κροτίδες προκάλεσε αύξηση της συλλογικής υστερίας, αλλά δεν έγινε ποτέ χρήση δακρυγόνων.

Ο αγώνας εν τέλει ξεκίνησε όμως χριεάστηκε να διακοπεί στο 20’ , μιας και οπαδοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο αναζητώντας να ξεφύγουν από το χάος. Κάπου εκεί έγινε η χρήση των πρώτων βοηθειών και περίπου 100 άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν στα τοπικά νοσοκομεία.

Ένας από τους εθελοντές της ομάδας πρώτων βοηθειών ανέφερε: «Ήταν σαν μια χιονοστιβάδα οπαδών που πέρασαν την πύλη. Κάποιοι ήταν ακόμα κάτω από το τούνελ. Άλλοι κατάφεραν να φτάσουν στις εξέδρες και μετά στο γήπεδο και πνίγηκαν από ασφυξία».

Ακολουθούν διάφορες μαρτυρίες από τους οπαδούς που βρέθηκαν στο γήπεδο: «Υπήρχαν μόνο δύο ανοιχτές πόρτες σε ολόκληρο το αθλητικό συγκρότημα. Οι άνθρωποι που ήταν έξω ήθελαν να μπουν με το ζόρι, έπεσαν όλοι από πάνω μας».

«Πριν τις 7 το απόγευμα οι αστυνομικοί είχαν κλείσει τις πόρτες. Δεν μας άφησαν να μπούμε και υπήρχε μεγάλος αριθμός οπαδών που είχαν πληρώσει τα εισιτήριά μας. Θέλουν οπαδούς και εδώ ήμασταν και μας έκλεισαν τις πόρτες. Υπήρχαν παιδιά, ηλικιωμένοι... Έπρεπε κυριολεκτικά να ρίξουμε την πύλη για να πάρουμε αέρα, γιατί ήταν πολύς ο κόσμος και πνιγόμασταν».

Ο διευθυντής της Εθνικής Πολιτικής Αστυνομίας, Μαουρίτσιο Αριάθα Τσίκας, διαβεβαίωσε ότι η αστυνομία του Έλ Σαλβαδόρ πρότεινε στις αθλητικές αρχές να ανοίξουν μια τρίτη πρόσβαση, αλλά ότι το άνοιγμα δεν επιτρεπόταν. «Η συντριπτική πλειοψηφία εισέρχεται στον τομέα και ερευνούμε γιατί ήταν ανοικτή μόνο μια πύλη. Αυτές οι ποινικές ευθύνες είναι αυτές που πρόκειται να διερευνήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρόεδρος της χώρας, Ναγίμπ Μπουκέλε, έχει ήδη ανακοινώσει διεξοδική έρευνα για την τραγωδία και προανήγγειλε τιμωρίες. Στην ανακοίνωση του αναφέρει: «Όλοι θα ερευνηθούν: ομάδες, μάνατζερ, γήπεδο, εκδοτήρια, πρωτάθλημα, ομοσπονδία κ.λπ. Όποιος είναι ένοχος, δεν θα μείνει ατιμώρητος».