Παναθηναϊκός: Πώς προέκυψε η ημερομηνία της 3/2/1908
i

Σήμα Παναθηναϊκού / Intime

Παναθηναϊκός: Πώς προέκυψε η ημερομηνία της 3/2/1908

Μπάμπης Τσιμπίδας 19:24 - 03.02.2023 / Ανανεώθηκε: 19:40 - 03.02.2023

To Sportal εξηγεί γιατί η 3η Φεβρουαρίου του 1908 συνδέθηκε με την ίδρυση του Τριφυλλιού και πότε άρχισε να θεωρείται η γενέθλια ημέρα.

Ο Παναθηναϊκός γιορτάζει σήμερα τα 115α γενέθλια του, έχοντας ιδρυθεί στις 3 Φεβρουαρίου του 1908. Η ημερομηνία έχει συνδεθεί στη συνείδηση όλων των φιλάθλων με το Τριφύλλι, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη μέρα! Ούτε πως προέκυψε το 3/2/1908...

Η αλήθεια είναι πως η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης του Παναθηναϊκού παρέμεινε ένα μυστήριο για έναν αιώνα! Αποκαλύφθηκε μόλις το 2008, στο ιωβηλαίο του Συλλόγου, μετά από πολυετή έρευνα του δημοσιογράφου, Βαγγέλη Μαλέκογλου και άλλων συναδέρφων.

Η ημερομηνία της 3ης Φεβρουαρίου του 1908 εντοπίστηκε εμμέσως και όχι άμεσα. Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν υφίσταται επίσημο έγγραφο εκ μέρους του Συλλόγου, με κάποια διακήρυξη ή οτιδήποτε άλλο σχετικό.

Την ημερομηνία την καταγράφει, χωρίς να αναφέρει την πηγή του, ο διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων, Άγγελος Κωνσταντίνου, στο πρώτο επίσημο περιοδικό που συνέταξε το 1910 και στο οποίο συμπεριλαμβάνει κάθε σωματείο που έχει στο δυναμικό του ο ΣΕΑΓΣ.

Τα επόμενα βήματα για τον Βοτανικό και οι ημερομηνίες για τη επιλογή του κατασκευαστή
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

12:58 - 03.02.2023

Τα επόμενα βήματα για τον Βοτανικό και οι ημερομηνίες για τη επιλογή του κατασκευαστή

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων θα οριστικοποιηθεί η ανάθεση της κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στην κοινοπραξία «ΓΕΚ Τέρνα - Άκτωρ - Μυτιληναίος».

«Ούτος ιδρύθη την 3η Φεβρουαρίου 1908 υπ’ αθλητών της ποδοσφαιρίσεως και γνωστών φιλάθλων, ταχέως δε κατώρθωσε να καταλάβη επίζηλον μεταξύ των Ποδοσφαιρικών Συλλόγων θέσιν εργαζόμενος πάντοτε υπέρ της ως οίον τες ευρυτέρας διαδόσεως της παιδιάς ταύτης και της εν γένει ιδέας του αθλητισμού… 

Ούτος εκτός των αγώνων ους διεξήγαγε προς ομάδας των εκάστοτε καταπλεόντων ξένων πολεμικών μηδεμιάς ευκαιρίας παραληφθείσης, είναι το μόνον Σωματείον εκ των ειδικών τοιούτων όπερ απέστειλεν ιδία δαπάνη ομάδα εις τους κατά φθινόπωρον του 1908 τελεσθέντας Αθλητικούς Αγώνες εν Τρικκάλοις λαβόν και υπό του Δήμου Τρικκαίων τεθέν έπαθλον» αναφέρει το κομμάτι για τον Παναθηναϊκό ή Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών, όπως ήταν η πρώτη ονομασία του Συλλόγου. Αν και τα πρώτα χρόνια, εκείνη η ομάδα ήταν γνωστή κυρίως σαν η παρέα των Καλαφάτηδων!

Φυσικά, η ιδέα, οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις για την ίδρυση του Παναθηναϊκού δεν άρχισαν ξαφνικά στις 3 Φεβρουαρίου του 1908. Ο Γιώργος Καλαφάτης, ο αδερφός του Αλέξανδρος και οι φίλοι τους ειχαν κάνει προεργασία πολύ καιρό πριν, όμως σε εκείνη την ημερομηνία την κοινοποίησαν!

Η πρώτη επίσημη αναφορά εκ μέρους του ίδιο συλλόγου, έχει εντοπιστεί λίγες μέρες αργότερα: στις 18 Φεβρουαρίου του 1908. Με μία επιστολή, ο τότε πρόεδρος Μαρίνος Μαρινάκης ενημέρωσε τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο για την ίδρυση της νεοσύστατης ποδοσφαιρικής ομάδας! Λίγες μέρες αργότερα, ο Πανελλήνιος απάντησε με επιστολή που χαιρέτιζε τη σχετική πρωτοβουλία.