Ο Γιάννης Αναστασίου στο Sportal: «Όταν γνώρισα τον Κούμαν του είπα αν θέλει πρωτάθλημα να με πάρει στον Άγιαξ. Και με πήρε» (vid)

Στέφανος Αβραμίδης 15:40 - 24.06.2023 / Ανανεώθηκε: 18:16 - 25.08.2023

Ο Γιάννης Αναστασίου συναντά τον Στέφανο Αβραμίδη και γίνεται ο πέμπτος καλεσμένος της σειράς του Sportal «Βόλτα με τον Μπουτς» μιλώντας για όλα και αποκαλύπτοντας άγνωστες ιστορίες από την Ολλανδία, τον Παναθηναϊκό και όχι μόνο...

Δεν είναι πολλοί οι Έλληνες προπονητές που έχουν καταφέρει, δυστυχώς δεν είναι πολλοί, να μείνουν δύο σερί σεζόν σε μια ομάδα! Ο Γιάννης Αναστασίου το πέτυχε στον Παναιτωλικό και αυτό γιατί το κέρδισε με τη δουλειά του!

Στην πρώτη χρονιά η ομάδα του Αγρινίου ήταν κάτι σαν ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος, τόσο με τα αποτελέσματα όσο και με το ποδόσφαιρο της! Τα πήγε περίφημα και στο Κύπελλο, έβγαλε το λάδι του Ολυμπιακού και αποκλείστηκε από τους ερυθρόλευκους στις λεπτομέρειες!

Πολύ πιο δύσκολη η δεύτερη, με άγχος, πίεση, κάτι σαν σχοινοβασία αλλά φινάλε με χαμόγελο! Η ομάδα κινδύνευσε, η κατηγορία...απειλήθηκε αλλά τέλος καλό όλα καλά!

Σίγουρα δε βοήθησε, κάθε άλλο, η διοικητική αβεβαιότητα, μια μεταβίβαση μετοχών που όλο γινόταν και πότε δεν έγινε! Στο θέμα προφανώς και δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί ο Αρτινός προπονητής στη δική του "Βόλτα με τον Boots"! Πιθανότατα άλλωστε αυτό ήταν που επηρέασε περισσότερο από κάθε άλλο την πορεία της ομάδας, εν τέλει και το ίδιο το μέλλον, το κλείσιμο, της συνεργασίας των δύο πλευρών!

«Θες πρωτάθλημα; Πάρε εμένα στον Άγιαξ»

Αυτά για το παρόν, μεγάλο ενδιαφέρον είχε όμως στην κουβέντα, ίσως και το μεγαλύτερο, το κάπως πιο μακρινό παρελθόν! Παρελθόν κατ' αρχάς ποδοσφαιρικό, με Εθνικό, ΟΦΗ και το μεγάλο ταξίδι στις Κάτω Χώρες! Εκεί όπου, σε μια συνάντηση μες το Ρόναλντ Κούμαν μετά από παιχνίδι με τον Άγιαξ, όταν ακόμη αγωνιζόταν στη Ρόντα ο Αναστασίου του είπε το αμίμητο: "Αν θες να πάρεις πρωτάθλημα...πάρε εμένα!" Και τον πήρε. Και το πήρε!

Παρελθόν όμως και προπονητικό! Με τη μεγάλη πρόκληση, πρώτη καριέρας ουσιαστικά, στην άκρη του πάγκου του Παναθηναϊκού! Με μια ομάδα που έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο, πήρε έναν τίτλο με εντυπωσιακό 4-1 σε τελικό Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ και μάλλον... τρύπησε το ταβάνι της! Με την... περιήγηση που ακολούθησε μετά το χωρισμό με τους "πράσινους" και την επιστροφή σε μια Σουπερλίγκ αρκετά διαφορετική από αυτήν που είχε αφήσει!

Το παράπονο

Σίγουρα εξέχων μέλος της νέας γενιάς των Ελλήνων προπονητών, με επαγγελματισμό, κατάρτιση αλλά και επιμόρφωση που τώρα πια είναι κάτι σαν κανόνας απαράβατο.

Αλλά και και με παράπονο! Παράπονο από τον οργανισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου για την έλλειψη εμπιστοσύνης στους γηγενείς τεχνικούς! Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους ποδοσφαιριστές.

Αλλά και με...υπόσχεση. Στον εαυτό του και σε όλους τους υπόλοιπους! Υπόσχεση πως θα φτάσει ακόμη και πέρα από εκεί που μπορεί, ακόμη και πέρα απ' ό,τι θα περίμενε κανείς ή ακόμη και ο ίδιος ο Γιάννης Αναστασίου όταν ξεκινούσε την πορεία του! Στα 52 του, δεν τον πήραν και τα χρόνια!