Τόπος θριάμβου η Ιαπωνία για τα ελληνικά χρώματα: Τρία μετάλλια οι Εθνικές ομάδες στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου

Τόπος θριάμβου η Ιαπωνία για τα ελληνικά χρώματα: Τρία μετάλλια οι Εθνικές ομάδες στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου

Η Εθνική ομάδα πόλο προκρίθηκε στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος που γίνεται στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας. Είναι το τρίτο μετάλλιο που κατακτά ελληνική εθνική ομάδα ανδρών ή γυναικών στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Μία... ιδιαίτερη σχέση φαίνεται να αναπτύσσουν οι ελληνικές Εθνικές ομάδες με την Ιαπωνία. Η Ελλάδα έχει πανηγυρίσει σε όλα τα ομαδικά σπορ τρία μετάλλια σε διοργανώσεις που έγιναν στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου τα τελευταία 20 χρόνια.

Την αρχή έκανε η Εθνική ομάδα μπάσκετ ανδρών τον Σεπτέμβριο του 2006 στο Μουντομπάσκετ. Η Ελλάδα, με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο έκανε την καλύτερη πορεία της ιστορίας της στη διοργάνωση. Η «γαλανόλευκη» νίκησε κατά σειρά το Κατάρ, τη Λιθουανία, την Αυστραλία, τη Βραζιλία και την Τουρκία στη φάση των ομίλων.

Στη συνέχεια, η ελληνική ομάδα πήρε άνετη νίκη επί της Κίνας και στον προημιτελικό νίκησε τη Γαλλία. Στον ημιτελικό, η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη πήρε τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της (101-95) κόντρα στις ΗΠΑ και προκρίθηκε για πρώτη φορά στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Στον αγώνα για το χρυσό μετάλλιο, η Ισπανία ήταν ασυναγώνιστη (70-47) και η Ελλάδα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

Τη σπουδαιότερη πορεία της ιστορίας της (μέχρι την επόμενη) πραγματοποίησε η Εθνική ομάδα πόλο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Μετά την αναβολή ενός χρόνου εξαιτίας του κορωνοϊού, η «γαλανόλευκη» ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας με υψηλούς στόχους. Η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου ολοκλήρωσε αήττητη τη φάση των ομίλων κόντρα σε Ιταλία, Ουγγαρία, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Βόρεια Αφρική.

Στον προημιτελικό, η Ελλάδα νίκησε με 10-4 το Μαυροβούνιο και στον ημιτελικό επικράτησε (9-6) για δεύτερη φορά στο ίδιο τουρνουά της Ουγγαρίας. Στον τελικό, η Εθνική πόλο ανδρών ηττήθηκε με 13-10 από τη Σερβία κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο που ήταν το πρώτο της ιστορίας της σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα, η Ελλάδα νίκησε στη φάση των ομίλων την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Καζακστάν και εξασφάλισε την πρόκρισή της στην οκτάδα της διοργάνωσης. Η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου νίκησε με 10-9 το Μαυροβούνιο στα προημιτελικά και έκανε «πάρτι» κόντρα στη Σερβία στον ημιτελικό εξασφαλίζοντας την παρουσία της στο βάθρο.