Η γηραιότερη Ολυμπιονίκης είναι 102 ετών, επιβίωσε από το Ολοκαύτωμα και είναι από την Ουγγαρία!

Άγκνες Κελέτι

i

©Photo by Istvan Derencsenyi/Getty Images

Η γηραιότερη Ολυμπιονίκης είναι 102 ετών, επιβίωσε από το Ολοκαύτωμα και είναι από την Ουγγαρία!

Ορέστης Καδδάς 20:18 - 08.09.2023 / Ανανεώθηκε: 20:20 - 08.09.2023

Η Άγκνες Κελέτι είναι η γηραιότερη Ολυμπιονίκης, ηλικίας 102 ετών και 242 ημερών και επιζών του Ολοκαυτώματος.

Η Άγκνες Κελέτι από την Ουγγαρία είναι η γηραιότερη Ολυμπιονίκης, συμπληρώνοντας 102 χρόνια και 242 ημέρες. Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1921 στην Βουδαπέστη σε μια εβραϊκή οικογένεια. Ως συνέπεια κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου να σωθεί από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη φιλοναζιστική Ουγγαρία έπρεπε να βγάλει πλαστά έγγραφα, παίρνοντας την ταυτότητα μιας χριστιανής κοπέλας και να παντρευτεί όσο πιο γρήγορα μπορούσε. 

Αυτό καθώς υπήρχε η φήμη οτι δεν έπαιρναν παντρεμένες γυναίκες στα στρατόπεδα. Γι' αυτό παντρεύτηκε τον επίσης αθλητή Ιστβάν Σάρκανι, με τον οποίο χώρισε το 1950. Δυστυχώς, δεν είχε την ίδια τύχη ο πατέρας της και άλλοι συγγενείς της που έχασαν τη ζωή τους στο Άουσβιτς.

Ξεκίνησε την ενόργανη γυμναστική σε ηλικία 4 ετών και στα 19 της χρόνια είχε ήδη κερδίσει το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε ουγγρικό πρωτάθλημα. Κέρδισε ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952 και τέσσερα χρυσά και τρία αργυρά σε αυτούς της Μελβούρνη το 1956.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ισραήλ, όπου εργάστηκε ως προπονήτρια και δασκάλα. Επέστρεψε στην Ουγγαρία μετά την πτώση του Σιδηρούν Παραπετάσματος και την Σοβιετικής Ένωσης. Από το 2015 μέχρι και σήμερα ζει στη Βουδαπέστη.

Το ρεκόρ του γηραιότερου Ολυμπιονίκη πριν την Κελέτι είχε επίσης ένας Ούγγρος, ο Σάντορ Τάρικς, ο οποίος πέθανε το 2016 σε ηλικία 102 ετών και 241 ημερών.

Μέχρι και σήμερα η Κελέτι συνεχίζει να αθλείται, να τρώει πολλά φρούτα αλλά και σοκολάτα και να παρακολουθεί ενόργανη γυμναστική. Η Άγκνες είναι γνωστή για την ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ της και όταν ρωτήθηκε για το μυστικό της μακροζωίας απάντησε ότι πρέπει να αποφεύγεις να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη για να μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου όσο μεγάλος θέλεις.