H τεράστια ψυχή ενός ανθρώπου: Δρομέας με 76% εγκεφαλική παράλυση τερμάτισε στον μαραθώνιο!

H τεράστια ψυχή ενός ανθρώπου: Δρομέας με 76% εγκεφαλική παράλυση τερμάτισε στον μαραθώνιο!

Πάνος Μαλακτάρης • 13:00 - 22.03.2023 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Το μεγαλείο ψυχής του ανθρώπου ανέδειξε με τον άθλο του ο Ισπανός Άλεξ Ρόκα Καμπίγιο τερματίζοντας με επιτυχία τη μαραθώνια διαδρομή

Πολλές φορές έχουμε δει δημοσιεύματα που αναφέρονται σε κάποιο επίτευγμα ενός συνανθρώπου μας συνοδευόμενα από τον τίτλο «μεγαλείο ψυχής». Τόσες που, ενίοτε χάνει το νόημά της η έκφραση αυτή. Όχι όμως σε αυτή την περίπτωση, όπου ένας Ισπανός δρομέας κατάφερε να τερματίσει στον μαραθώνιο της Βαρκελώνης έχοντας εγκεφαλική παράλυση της τάξης του 76%. 

Ο λόγος για τον Άλεξ Ρόκα Καμπίγιο, έναν δρομέα ο οποίος από 6 μηνών βρέφος είχε διαγνωστεί με εγκεφαλική παράλυση εξαιτίας της εγκεφαλίτιδας η οποία τον είχε χτυπήσει. Μιλάμε για μια ιδιαίτερα σοβαρή νόσο η οποία δύναται να έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές, ενδεικτικά αναπνευστική ανακοπή, απώλεια μνήμης, δυσκολία στην ομιλία, απώλεια όρασης, φτάνοντας τον προσβεβλημένο από αυτή ασθενή ακόμα και σε κώμα ή και θάνατο. 

Στην περίπτωση του Καμπίγιο, η αριστερή μεριά του σώματός του δεν μπορεί να κινηθεί καθόλου, και για να μπορέσει να κινείται έχει υποβληθεί σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις στο αριστερό του πόδι. Πριν μάλιστα φτάσει στο επίτευγμα που σας αναφέραμε, είχε επίσης κατορθώσει να τερματίσει σε έξι ημιμαραθωνίους, πέντε αγώνες τριάθλου, ένα aquathlon ενώ είχε συμμετάσχει και σε αγώνες ορεινής ποδηλασίας.

Μετά από υπερπροσπάθεια 5 ωρών, 50 λεπτών και 51 δευτερολέπτων, κατάφερε να πετύχει ό,τι κανείς άλλος δρομέας με τέτοιο ποσοστό αναπηρίας δεν είχε ποτέ καταφέρει, να τερματίσει σε μια μαραθώνια διαδρομή, και συγκεκριμένα στον μαραθώνιο Zurich Marato Barcelona της ομώνυμης πόλης. 

Τέλος, δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμά του στη νοηματική γλώσσα: «Όποιος θέτει έναν στόχο, με θυσίες και ομαδική δουλειά (σ.σ. ο αθλητής υποβλήθηκε σε ειδική προπόνηση υπό την επίβλεψη ψυχολόγων και διατροφολόγων) μπορεί να τον πετύχει. Αποφάσισα να τρέξω στον Μαραθώνιο της Βαρκελώνης ώστε οι άνθρωποι που φοβούνται ή δεν μπορούν να πετύχουν κάτι τέτοιο να με δουν να περνάω τη γραμμή τερματισμού και να πουν στον εαυτό τους 'μπορώ να το κάνω κι εγώ'»