Αυτή είναι η παράβαση που σφυρίχθηκε στην Εθνική γυναικών και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

Αυτή είναι η παράβαση που σφυρίχθηκε στην Εθνική γυναικών και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

Ένα διαιτητικό σφύριγμα στο φινάλε του μικρού τελικού της Εθνικής πόλο γυναικών με την Ισπανία «σημάδεψε» την αναμέτρηση και έφερε θύελλα αντιδράσεων από ελληνικής πλευράς.

Η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών ηττήθηκε με 10-9 από την Ισπανία στον μικρό τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Η Ελλάδα δέχθηκε γκολ από τη Ρουίθ σε «νεκρό χρόνο» κι αφού είχε την επίθεση στα τελευταία επτά δευτερόλεπτα του αγώνα. Η ομάδα της Αλεξίας Καμμένου επιτέθηκε και με την τερματοφύλακα Ιωάννα Σταματοπούλου (επιτρέπεται με τους νέουςκανονισμούςς), αλλά οι διαιτητές σφύριξαν παράβαση δύο μέτρων, που είναι ουσιαστικά το οφσάιντ στο πόλο.

Ο επιτιθέμενος δεν μπορεί «Να βρίσκεται στην περιοχή των δύο μέτρων από το τέρμα του αντιπάλου εκτός όταν βρίσκεται πίσω από την ευθεία της μπάλας. Δεν θα θεωρείται παράβαση όταν ένας παίκτης πάρει τη μπάλα μέσα στην περιοχή των δύο μέτρων και την περάσει σ' έναν άλλον παίκτη (συμπαίκτη) που είναι πίσω από την ευθεία της μπάλας και ο οποίος σουτάρει αμέσως προς το τέρμα, πριν ο πρώτος παίκτης μπορέσει να φύγει από την περιοχή των δύο μέτρων.

Σημείωση: Αν ο παίκτης που δέχεται την μπάλα δε σουτάρει προς το τέρμα, ο παίκτης που την έδωσε (πάσαρε) πρέπει να φύγει από αμέσως από την περιοχή των δύο μέτρων ώστε να αποφύγει την επιβολή ποινής σύμφωνα με τον κανονισμό αυτόν», αναφέρεται στον επίσημο κανονισμό της FINA.

Ωστόσο, με την αναθεώρησή του, που ισχύει από το 2023 η παράβαση σφυρίζεται πλέον μόνο εντός της περιοχής του τέρματος, σύμφωνα με μια νέα πρόταση που υποστηρίζεται ευρέως από προπονητές και ειδικούς. Υπάρχει πλέον μια νέα «ζώνη» από δοκάρι σε δοκάρι και από τη γραμμή του τέρματος σε απόσταση δύο μέτρων εκ δεξιών και αριστερών, δημιουργώντας ένα «κουτί». Οι κανόνες των 2 μέτρων θα ισχύουν πλέον μόνο σε αυτήν την περιοχή.

Για την οπτικοποίηση της νέας ζώνης, η FINA εξέδωσε και σχετικά σχεδιαγράμματα