«Καμπάνα» τεσσάρων ετών σε Γκελαούζο
i

© Intime

«Καμπάνα» τεσσάρων ετών σε Γκελαούζο

Sportal newsroom 21:35 - 19.09.2023 / Ανανεώθηκε: 13:06 - 21.09.2023

Ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών για χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Ποινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών από κάθε αθλητική δραστηριότητα επιβλήθηκε στον Κωνσταντίνο Γκελαούζο, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΚΑΝ. Η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ αναφέρει ότι ο Έλληνας μαραθωνοδρόμος βρέθηκε θετικός στη χρήση ανασυνδυαζόμενης ερυθροποιητίνης.

Η ποινή αποκλεισμού του Γκελαούζου έχει αναδρομική ισχύ και ξεκινάει από την 1η Δεκεμβρίου 2022. Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας αθλητής, που ανήκε στον Παναθηναϊκό, θα μπορεί να αγωνιστεί και πάλι το 2026. Τιμωρία τεσσάρων ετών επιβλήθηκε και στον ποδηλάτη Σωτήρη Μπρέττα. 

Ο έλεγχος φέρεται να έγινε στη διάρκεια προετοιμασίας που έκανε ο αθλητής στο εξωτερικό. Ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος θεωρείται από τους κορυφαίους αθλητές μεγάλων αποστάσεων στην Ελλάδα έχοντας τέσσερις πρωτιές στον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2020, ο Γκελαούζος πέτυχε στον Διεθνή Μαραθώνιο της Βαλένθια, τον 6ο καλύτερο χρόνο όλων των εποχών στην Ελλάδα, με 2:14:44. Έναν χρόνο μετά, στις 14 Νοεμβρίου 2021 με χρόνο 2:16:49, πέτυχε την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών που έχει γίνει από Έλληνα δρομέα στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου της Αθήνας, της οποίας αναδείχθηκε νικητής.

Ο Έλληνας αθλητής είχε αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή του σε υπόθεση ντόπινγκ. Είχε αναφέρει, μάλιστα, μέσω ανάρτησής του ότι θα προσκόμιζε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να το αποδείξει.

«Τρεις μήνες σχεδόν δεν έχω μιλήσει καθόλου ούτε έχω αναφέρει τίποτα για ό,τι αφορά την υπόθεσή μου. Παράλληλα με τη δική μου υπόθεση υπήρχε και μία ολόιδια στην Αυστραλία με έναν αθλητή όπου το δείγμα του λήφθηκε στις 9 Οκτωβρίου (20 Οκτωβρίου το δικό μου).

Όλα τα στοιχεία είναι ακριβώς ίδια και στις δύο υποθέσεις. Atypical Finding το δικό μου. Atypical Finding και το δικό του. Σήμερα αθωώθηκε επίσημα από την Ομοσπονδία αντι-ντόπινγκ της Αυστραλίας.

Έδωσα τον φάκελό μου σε δύο ξεχωριστές ιατρικές ομάδες (αιματολογίας και τοξικολογίας) κι οι δύο βρήκαν τα στοιχεία μου αρνητικά.

Τα στοιχεία όπου έχω συλλέξει και θα καταθέσω τις επόμενες μέρες αποδεικνύουν αυτό που εγώ έχω πει από την αρχή», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Γκελαούζος.