Ουκρανία: Ζητά από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι Ρωσία και Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ολυμπιακοί Αγώνες

i

Ολυμπιακοί Αγώνες/ ©Photo By Anadolu Agency/Getty Images

Ουκρανία: Ζητά από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι Ρωσία και Λευκορωσία δεν θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ελένη Ανδρικοπούλου 10:46 - 24.03.2023 / Ανανεώθηκε: 10:52 - 24.03.2023

Η Ουκρανία καταγγέλλει τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως «ουδέτερες».

Η Ουκρανία συνεχίζει να ζητά τον αποκλεισμό όλων των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από το Παρίσι 2024 και απαιτεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να εμποδίσει τους Ρώσους στρατιωτικούς να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εάν τελικά επιτραπεί στους Ρώσους να αγωνιστούν ως «ουδέτεροι».

«Επιμένουμε ότι η ΔΟΕ πρέπει να δημιουργήσει συγκεκριμένους μηχανισμούς για να ελέγξει αυτή την 'ουδετερότητα'», είπε στην EFE ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας Βαντίμ Χουτσάιτ , προτείνοντας να υπογράψουν οι αθλητές δηλώσεις που θα τους έβλεπαν να καταδικάζουν την εισβολή στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

Μία από τις ανησυχίες της Ουκρανικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι ότι οι αθλητές της θα βρίσκονται σε διαγωνισμό με μέλη των ενόπλων δυνάμεων που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία και σκοτώνουν Ουκρανούς πολίτες σε καθημερινή βάση. «Δεν υπάρχει Ουκρανός αθλητής που να μην έχει χάσει κάποιον σε αυτόν τον πόλεμο», εξήγησε ο Χουτσάιτ, ο οποίος, εκτός από πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας, είναι υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της χώρας και κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο με την ουκρανική ομάδα ξιφασκίας. 

Ως παράδειγμα, ο Χουτσάιτ θυμάται το περιστατικό τον Φεβρουάριο που αφορούσε τους παίκτες της FC Minaj (πρώτη κατηγορία Ουκρανίας) και εκείνους της ρωσικής Shinnik Yaroslavl (δεύτερη κατηγορία), οι οποίοι τσακώθηκαν σε ξενοδοχείο στην Τουρκία. «Αν αυτό συνέβαινε μεταξύ απλών αθλητών, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τι θα συνέβαινε με αθλητές που είναι επίσης στρατιωτικοί», λέει ο Χουτσάιτ, αναφερόμενος σε ορισμένους Ρώσους Ολυμπιονίκες που αγωνίζονται σε συλλόγους που συνδέονται με τον στρατό ή άλλες δομές ασφαλείας, όπως το Υπουργείο Εσωτερικών. .

Ο Ουκρανός υπουργός Αθλητισμού δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία και οι αθλητές της δεν πρέπει να συμμετέχουν στους αγώνες λόγω του γεγονότος ότι «η Ρωσία έσπασε την Ολυμπιακή εκεχειρία σε τρεις διαδοχικούς Αγώνες: το 2008, το 2014 και το 2022». 

Η «Ολυμπιακή εκεχειρία» ξεκινά μία εβδομάδα πριν την έναρξη των Αγώνων και λήγει μία εβδομάδα μετά το τέλος των Παραολυμπιακών Αγώνων. Η ιδέα είναι εμπνευσμένη από μια κατάπαυση του πυρός που θεσπίστηκε στην αρχαία Ελλάδα, ώστε οι αθλητές να μπορούν να πάνε να αγωνιστούν και να επιστρέψουν από την Ολυμπία.