Μαρία Σαράποβα: Από τη Σιβηρία στην κορυφή του κόσμου (vids)

Μαρία Σαράποβα: Από τη Σιβηρία στην κορυφή του κόσμου (vids)

Άγγελος Φραγκισκάτος 09:28 - 19.04.2023 / Ανανεώθηκε: 13:46 - 19.04.2023

Η γλυκιά ιστορία της Μαρία Σαράποβα που μέσα από δύσκολες καταστάσεις, κυνήγησε το μεγάλο όνειρο και πέτυχε την παγκόσμια αθλητική αναγνώριση.

Η Μαρία Γιούριεβνα Σαράποβα είναι πρώην επαγγελματίας παίκτρια του τένις. Είναι κάτοχος 5 Grand Slam στο απλό και πρώην Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Κέρδισε το Wimbledon το 2004 σε ηλικία μόλις 17 ετών και κατόπιν το Αμερικανικό Όπεν το 2006, το Αυστραλιανό Όπεν το 2008 και το Ρολάν Γκαρός το 2012 και το 2014. Είναι μία από τις 10 γυναίκες στην ιστορία του αθλήματος και η μόνη Ρωσίδα που έχει συμπληρώσει το Grand Slam καριέρας, δηλαδή έχει κερδίσει και τα 4 Grand Slam έστω από μια φορά.

Συνολικά από το τένις (από τουρνουά, διαφημίσεις κλπ) σύμφωνα με το Forbes έχει κερδίσει 325 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στα χρονικά πίσω στην σχετική λίστα μόνο από τα 358 εκατομμύρια ευρώ της Σερένα Ουίλιαμς.

Βιογραφία

Η Μαρία Σαράποβα γεννήθηκε στις 19 Απριλίου του 1987. Έχει ύψος 188 εκ. και συγκαταλέγεται στις πλέον ψηλές παίκτριες της αντισφαίρισης διεθνώς.

Εξαιτίας του πυρηνικού ατυχήματος στο εργοστάσιο Τσερνομπίλ το 1986, οι γονείς της Σαράποβα εγκαταστάθηκαν από τη Λευκορωσία, όπου ζούσαν, στην πόλη Νιαγκάν της Σιβηρίας. Η Μαρία γεννήθηκε έναν χρόνον μετά.

Η Σαράποβα άρχισε να παίζει τένις ως μικρό παιδί και το 1993 τράβηξε την προσοχή της γεννημένης στην Τσεχία Αμερικανίδας σταρ του τένις Μαρτίνα Ναβρατίλοβα. Μετά από πρόταση της Ναβρατίλοβα, η Σαράποβα και ο πατέρας της μετακόμισαν (1994) στη Φλόριντα, όπου γρήγορα κέρδισε υποτροφία σε ακαδημία τένις.

Σε ηλικία 7 ετών πήγε στις ΗΠΑ, όπου παρακολούθησε μαθήματα αντισφαίρισης στην Ακαδημία του Νικ Μπολετιέρι, στο Μπρέιντεντον της Φλόριντας. Η μητέρα της εξαιτίας περιορισμών με τη βίζα, πήγε στην Αμερική δύο χρόνια μετά. Ο Νικ Μπολετιέρι, μιλώντας προ ετών στο CNN είχε αποκαλύψει πως «η ψυχική σκληράδα της ήταν αυτό που κέντριζε την προσοχή των ειδικών. Το μυαλό της ήταν απίστευτο! Στη σκέψη της δεν υπήρχε από μικρό παιδί το ενδεχόμενο της αποτυχίας».

Το τσαγανό της υπερκαλύφθηκε συχνά από την ομορφιά της, ωστόσο τη βοήθησε και αυτό να μετατραπεί από εκείνο το άχαρο παιδί από τη δυτική Σιβηρία σε μία σταρ παγκόσμιας εμβέλειας.

Η ίδια η Μαρία ζει στις ΗΠΑ από την ηλικία των 7 ετών αλλά διατηρεί τη ρωσική υπηκοότητα.

Το 2001, σε ηλικία 14 ετών, έγινε επαγγελματίας. Εκείνη την εποχή, το γυναικείο τένις μετατοπιζόταν σε ένα παιχνίδι δύναμης και κυριαρχίας, το οποίο ταίριαζε στο κυρίαρχο στυλ παιχνιδιού της Σαράποβα και στο σωματικό μέγεθός της.

Το 2007 ορίστηκε πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ (UNDP). Το 2008 συνελήφθη στις ΗΠΑ ένας νεαρός αθλητής, ο Λέοναρντ Τέιλορ, ο οποίος είχε σκοπό πρώτα να την παντρευτεί και έπειτα να σκοτώσει την ίδια και την οικογένειά της.

Την ίδια χρονιά η αθλήτρια υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τη Sony Ericsson και δέχτηκε να συμμετέχει στη διαφήμιση της εταιρείας.

Τον Ιανουάριο του 2010 υπέγραψε οκταετές συμβόλαιο με την Nike αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2011 επέστρεψε στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης μετά από 2 χρόνια και τον Ιούνιο του 2012 ανέβηκε στην κορυφή.

Από το 2018 η Σαράποβα είναι μαζί με τον Αλεξάντερ Τζίλκς. Τον Δεκέμβριο του 2022 η Ρωσίδα ανακοίνωσε ότι είναι αρραβωνιασμένοι. Την 1η Ιουλίου του 2022 γέννησε ένα αγόρι.

Υπόθεση ντόπινγκ

Τον Μάρτιο του 2016 διαπιστώθηκε ότι είχε λάβει την απαγορευμένη ουσία του μελδονίου, μια ουσία που μέχρι το 2015 ήταν επιτρεπτή αλλά από το 2016 συμπεριλήφθηκε στην λίστα με τις απαγορευμένες. Η ομοσπονδία της επέβαλε ποινή αποχής 2 ετών από τα court που μειώθηκε αργότερα στους 15 μήνες. Η Σαράποβα υποστήριξε ότι παραβίασε ακούσια τον κανονισμό, ότι έπαιρνε για χρόνια την ουσία και ότι δεν έμαθε πως έγινε απαγορευμένη.

«Για πρώτη φορά μου δόθηκε αυτή η ουσία το 2006. Είχα πολλά προβλήματα υγείας εκείνο το διάστημα», τόνισε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου στο Λος Άντζελες και συνέχισε: «Ήμουν άρρωστη πολύ συχνά, είχα ανεπάρκεια σε μαγνήσιο, καθώς και ιστορικό διαβήτη στην οικογένειά μου. Είχα και δείγματα τέτοια (σ.σ. διαβήτη). Αυτή ήταν μία από τις φαρμακευτικές αγωγές που ακολούθησα, μεταξύ άλλων.

Δεν θέλω να τελειώσει η καριέρα μου με αυτόν τον τρόπο. Θα αντιμετωπίσω τις συνέπειες, αλλά ελπίζω να μου δοθεί άλλη μια ευκαιρία. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν για αυτό, παρά μόνο τον εαυτό μου. Στο τέλος για ό,τι κάνουμε ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι», δήλωσε στο απολογητικό της μήνυμα.

Φυσικά, μετά το ξέσπασμα του εν λόγω σκανδάλου, οι αντιδράσεις ήταν αλυσιδωτές, με την Διεθνή Ομοσπονία Αντισφαίρισης να της ακυρώνει όλα τα αποτελέσματα αγώνων της σεζόν, αφαιρώντας της τα χρηματικά έπαθλα από την παρουσία της στο Αυστραλιανό Όπεν, καθώς και 430 βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη.

Η Nike, αν και είχε ανακοινώσει την προσωρινή διακοπή της συνεργασίας τους, όσο διεξαγόταν η έρευνα, η οποία δεν την εγκατέλειψε όταν η Ρωσίδα αποκάλυψε μόνη της το 2016 ότι έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας (με ένα τεράστιο «αλλά», στην ομολογία της), κυκλοφόρησε μετά το φινάλε της καριέρας μίας διαφημιστική καμπάνια για χάρη της.

Μετά την επιστροφή της στο τουρ δεν μπόρεσε να επανέλθει στο κορυφαίο επίπεδο.

Το 1.88 ύψους κορμί της σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό της πρόσωπο της χάρισαν και τον τίτλο της «πιο σέξι τενίστριας» της δεκαετίας το 2011. Μάλιστα, οι χιλιάδες θαυμαστές της ανά τον κόσμο έχουν οδηγηθεί και σε ακραίες συμπεριφορές όπως την περιστατικό που συνέβη το 2017 στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του τουρνουά, TEB BNP Paribas, την ώρα που αγωνιζόταν απέναντι στην Κάλια Μπουγιουκακτσάι, ένας άνδρας της φώναξε από τις κερκίδες: «με παντρεύεσαι;» με την Σαράποβα να απαντάει προς την κάμερα «ίσως».

Η Μαρία Σαραπόβα δεν ήταν ποτέ διατεθειμένη να χαμηλώσει τα 105 ντεσιμπέλ από τα ουρλιαχτά της, κάθε φορά που χτυπούσε το μπαλάκι! Χαρακτηριστικό που της χάρισε το παρωνύμιο «Σειρήνα της Σιβηρίας».

Τον ίδιο «θόρυβο» προκαλούσε στους σπόνσορες, που έκαναν ουρά στα πόδια της, όπως και στο φημισμένο περιοδικό Sports Illustrated, για το περίφημο ετήσιο τεύχος φωτογράφησης με μαγιό.

Αποσύρθηκε από το Νο373 της παγκόσμιας κατάταξης, με τελευταίο τίτλο στο Ρολάν Γκαρός του 2014 και ήττα στον πρώτο γύρο του Όπεν της Αυστραλίας 2020 από την Ντόνα Βέκιτς. Αποτέλεσμα που ήταν ο τρίτος σερί αποκλεισμός της στον πρώτο αγώνα τουρνουά Grand Slam.

Όμως παραμένει η τρίτη πιο πλούσια τενίστρια από έσοδα στα κορτ, με 38,7εκατ. δολάρια, πίσω μόνο από τις αδερφές Σερένα (92,7 εκατ.) και Βένους (41,8 εκατ.) Ουίλιαμς.

Ποιες είναι οι λέξεις που περιγράφουν την Μαρία Σαράποβα; Η Ρωσίδα έχει ένα φανταστικό αθλητικό πνεύμα και είναι γενναία, έχει καλή αίσθηση του χιούμορ και είναι έξυπνη. Παρά την τεράστια επιτυχία της, είναι ταπεινή και δεν αφήνει τις νίκες της να μπουν στο μυαλό της.

Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση τον Φεβρουάριο του 2020. Η 34χρονη θρυλική τενίστρια, ύστερα από 5 τίτλους Grand Slam, συμβόλαια με παγκόσμιους κολοσσούς όπως η Sony Ericsson, εξώφυλλα σε αντρικά περιοδικά, ένα βιβλίο αυτοβιογραφίας και την ανακήρυξή της ως πρέσβειρας του ΟΗΕ, είχε έρθει πλέον ο καιρός για να ρίξει αυλαία στην αξιοθαύμαστη καριέρα της.

Μέσω μιας ανάρτησης στο Instagram, η ψηλόλιγνη τενίστρια, αποχαιρέτησε το κοινό της, λέγοντας: «Το τένις μου έδειξε τον κόσμο – και μου έδειξε από τι είμαι φτιαγμένη. Μέσω αυτού τέσταρα τον εαυτό μου και μετρούσα το πώς μεγάλωνα. Έτσι, ό,τι κι αν είναι αυτό που θα διαλέξω για το επόμενο κεφάλαιό μου, το επόμενο βουνό μου, ακόμη θα σπρώχνω. Ακόμη θα σκαρφαλώνω. Ακόμη θα μεγαλώνω».

Ποια είναι η κόντρα της Σαράποβα με τη Σερένα Ουίλιαμς;

Όντας δύο από τις πιο επιτυχημένες και δημοφιλείς φιγούρες στο γυναικείο τένις, η αντιπαλότητα Σαράποβα και Ουίλιαμς ήταν από τις ιστορίες με τους περισσότερους ακόλουθους στο WTA κατά τη διάρκεια της πορείας τους στο tour.

Ενώ η Σαράποβα κατάφερε να νικήσει τη Σερένα όσον αφορά τις εγκρίσεις και τα κέρδη εκτός γηπέδου (η Ρωσίδα ονομάστηκε η πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια του Forbes στον κόσμο για 11 συνεχόμενα χρόνια, φτάνοντας τα 30 εκατομμύρια δολάρια το 2015), ήταν η Ουίλιαμς που κυριάρχησε στην αντιπαλότητά τους στο γήπεδο, κερδίζοντας 20 από τους 22 αγώνες τους στο tour, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων 19 συναντήσεών τους.

Βραβεία

2003 • Καλύτερη ανερχόμενη παίκτρια της χρονιάς

2004 • WTA Παίκτρια της χρονιάς -  Πλέον βελτιωμένη παίκτρια της χρονιάς

2005 • Καλύτερη αντισφαιρίστρια -  Καλύτερη παίκτρια της χρονιάς στη Ρωσία - Κυρίαρχη των Αθλημάτων στη Ρωσία

2006 • Ψηφίστηκε από τη ρωσική ομοσπονδία ως καλύτερη παίκτρια 

2007 • Καλύτερη αντισφαιρίστρια - Καλύτερη αθλήτρια στον κόσμο - Ομορφότερη αθλήτρια στον κ΄σομο

Πόσους τίτλους WTA έχει κερδίσει η Σαράποβα;

Η Ρωσίδα τενίστρια κέρδισε 36 τίτλους WTA στην καριέρα της. Κέρδισε επίσης τρεις τίτλους WTA στο διπλό στην καριέρα της. Παρακάτω είναι η λίστα με τους τίτλους στο μονό γυναικών που κέρδισε. 

1. 2017 – Τιαντζίν

2. 2015 – Μπρίσμπεϊν, Ρώμη

3. 2014 – Στουτγκάρδη, Μαδρίτη, Roland Garros, Πεκίνο

4. 2013 – Indian Wells, Στουτγκάρδη

5. 2012 – Στουτγκάρδη, Ρώμη, Roland Garros

6. 2011 – Ρώμη, Σινσινάτι

7. 2010 – Μέμφις, Στρασβούργο

8. 2009 – Τόκιο [Pan Pacific]

9. 2008 – Australian Open, Ντόχα, Νήσος Αμέλια

10. 2007 – Σαν Ντιέγκο

11. 2006 – Indian Wells, Σαν Ντιέγκο, US Open, Ζυρίχη, Λιντς

12. 2005 – Τόκιο [Pan Pacific], Ντόχα, Μπέρμιγχαμ

13. 2004 – Μπέρμιγχαμ, Wimbledon, Σεούλ, Τόκιο [Japan Open], WTA Finals

14. 2003 – Τόκιο [Japan Open], Κεμπέκ