Θέμα συζήτησης στο Wimbledon: Επιστροφή Ρώσων αθλητών και παραδείγματα σχέσεων με Ουκρανούς

Αρίνα Σαμπαλένκα

i

© Photo by Mike Frey/Getty Images/Ideal Images

Θέμα συζήτησης στο Wimbledon: Επιστροφή Ρώσων αθλητών και παραδείγματα σχέσεων με Ουκρανούς

Πηνελόπη Παπαδήμου 22:43 - 01.07.2023 / Ανανεώθηκε: 22:44 - 01.07.2023

Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι τενίστες επιστρέφουν στο Wimbledon μετά την περσινή απουσία τους.

Το Wimbledon του 2023 συνιστά και την επιστροφή των Ρώσων και των Λευκορώσων τενιστών στη διοργάνωση. Οι υπεύθυνοι του βρετανικού major αποφάσισαν πέρσι τον Απρίλιο τον αποκλεισμό των αθλητών από τις συγκεκριμένες χώρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Πιστεύουμε ότι λάβαμε την πιο υπεύθυνη απόφαση υπό τις περιστάσεις» είπε τότε ο πρόεδρος του AELTC, Ιαν Χιούιτ, στους δημοσιογράφους τότε και συνέχισε: «Δεν υπάρχει βιώσιμη εναλλακτική λύση στην απόφαση που λάβαμε σε αυτήν την πραγματικά εξαιρετική και τραγική κατάσταση». Μετά την απόφαση, ο Ρώσος Ντανίλ Μεντβέντεφ - Νο.2 τότε στον κόσμο - και η τέταρτη τότε στην παγκόσμια κατάταξη, Αρίνα Σαμπαλένκα ήταν μεταξύ των αθλητών που επηρεάστηκαν.

Ο αποκλεισμός των Ρώσων και των Λευκορώσων αθλητών ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τόσο η ATP, όσο και η WTA - οι Ενώσεις ανδρών και γυναικών - επέτρεπαν τη συμμετοχή των τενιστών από τις δύο χώρες κάτω από ουδέτερη σημαία.

Η επιστροφή των Ρώσων και των Λευκορώσων τενιστών δεν σημαίνει - ωστόσο - ότι η κατάσταση θα είναι ομαλή. Το θέμα της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχει έρθει και στα τενιστικά κορτ. Το ζήτημα γίνεται περισσότερο έντονο στις διοργανώσεις της WTA, όπου η Αρίνα Σαμπαλένκα έχει γίνει αρνητική πρωταγωνίστρια.

Στο Roland Garros, στον πρώτο γύρο κόντρα στη Μάρτα Κόστιουκ, η τενίστρια από την Ουκρανία αρνήθηκε να δώσει το χέρι της στην αντίπαλό της. Το κοινό αποδοκίμασε την Κόστγιουκ με την τενίστρια να σημειώνει στη συνέντευξη τύπου ότι «δεν σέβεται» τη Σαμπαλένκα.

«Εγώ ποτέ δεν είπα ιδιωτικά ή δημόσια ότι μισώ την Σαμπαλένκα ή ότι μισώ οποιονδήποτε αθλητή. Απλά δεν την σέβομαι, εξαιτίας όλης αυτής της κατάστασης. Θα ήθελα να δω πως θα αντιδράσουν αυτοί οι άνθρωποι (που την αποδοκίμασαν που δεν έδωσε το χέρι της) σε 10 χρόνια, όταν θα έχει τελειώσει ο πόλεμος. Πιστεύω πως δεν θα νιώθουν και τόσο καλά γι' αυτό που έκαναν σήμερα», εξήγησε η Κόστιουκ.

Η κατάσταση ξέφυγε ακόμη περισσότερο. Η τενίστρια από τη Λευκορωσία δέχθηκε επίθεση από δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης τύπου με την ίδια στη συνέχεια να μιλάει σε επιλεγμένη - από τη διοργάνωση - ομάδα δημοσιογράφων.

«Δεν με ενοχλούν αυτές οι ερωτήσεις. Ξέρω ότι πρέπει να δίνω απαντήσεις σε θέματα που δεν αφορούν το τένις ή τα ματς, αλλά την Τετάρτη δεν ένιωσα ασφαλής στη συνέντευξη τύπου. Πρέπει να νιώθω ασφαλής όταν δίνω συνεντεύξεις μετά τα ματς. Για την ψυχική υγεία μου αποφάσισα να βγάλω τον εαυτό μου από αυτή την κατάσταση σήμερα και το τουρνουά με στηρίζει σε αυτή την απόφαση. Δεν ήταν εύκολες αυτές οι μέρες και θέλω να συγκεντρωθώ στο να παίξω καλά εδώ στο Παρίσι», είχε πει τότε η Αρίνα Σαμπαλένκα εξηγώντας τη στάση της.

Ανάλογο σκηνικό έγινε και στον προημιτελικό της Σαμπαλένκα με αντίπαλο τη Σβιτολίνα. Η τενίστρια από την Ουκρανία τέλος του αγώνα, αρνήθηκε να δώσει το χέρι της στη Λευκορωσίδα αντίπαλό της, όπως συνηθίζεται στις διοργανώσεις τένις. Το κοινό αποδοκίμασε τη Σβιτολίνα, η οποία δεν έδειξε να πτοείται.

«Δεν ξέρω τι περίμενε, διότι οι δηλώσεις μου ήταν ξεκάθαρες για τη χειραψία», είπε η Σβιτολίνα στη συνέντευξη τύπου. «Περίμενα τις αποδοκιμασίες. Όποιος σε μια τέτοια κατάσταση χάσει, αποδοκιμάζεται, οπότε δεν ήταν έκπληξη για μένα», συμπλήρωσε η τενίστρια από την Ουκρανία.

Η Σαμπαλένκα κατηγορείται ότι δεν έχει πάρει θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας εμμέσως τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, που είναι σύμμαχος του Πούτιν.

«Έχουμε παίξει πολλά ματς για το Fed Cup στη Λευκορωσία και φωτογραφιζόταν μαζί μας μετά τα ματς. Τίποτα κακό δεν συνέβαινε τότε στη Λευκορωσία, στην Ουκρανία ή τη Ρωσία. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν υποστηρίζω τον πόλεμο. Δεν θέλω η χώρα μου να είναι αναμεμειγμένη σε αυτή τη σύγκρουση. Το έχω πει πολλές φορές, ξέρετε τη θέση μου. Έχετε την απάντησή μου, δεν υποστηρίζω τον πόλεμο. Δεν θέλω να ανακατεύομαι με την πολιτική, είμαι απλά μια τενίστρια 25 ετών. Αν ήθελα να ασχοληθώ με την πολιτική, δεν θα ήμουν εδώ. Δεν θέλω να ανακατεύομαι με την πολιτική, θέλω απλά να είμαι μια παίκτρια», είπε η Σαμπαλένκα.

«Δύσκολη ερώτηση. Δεν υποστηρίζω τον πόλεμο, άρα δεν υποστηρίζω τον Λουκασένκο αυτή τη στιγμή», ξεκαθάρισε η νικήτρια του Australian Open σε ερώτηση για το αν υποστηρίζει τον πρόεδρο Λουκασένκο.