«Βασιλιάς» στο Παρίσι ο Αλκαράθ
i

© Photo by Franco Arland/Getty Images

«Βασιλιάς» στο Παρίσι ο Αλκαράθ

Πηνελόπη Παπαδήμου 20:32 - 09.06.2024 / Ανανεώθηκε: 22:43 - 09.06.2024

Ο Κάρλος Αλκαράθ νίκησε τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ στα πέντε σετ και κατέκτησε το πρώτο Roland Garros της καριέρας του.

Ο Κάρλος Αλκαράθ κατέκτησε το φετινό Roland Garros. Ο Ισπανός τενίστας επικράτησε 6-3, 2-6, 5-7, 6-1, 6-2 του Αλεξάντερ Ζβέρεφ και είναι ο νέος «βασιλιάς» του γαλλικού major.

Αυτό είναι το πρώτο Roland Garros για τον Κάρλος Αλκαράθ, που φτάνει τους τρεις Major τίτλους (US Open 2022, Wimbledon 2023) πριν κλείσει τα 22 του χρόνια. Ο Ισπανός βρέθηκε πίσω με 2-1 σετ, αλλά είχε ηχηρή απάντηση στο τέταρτο σετ, το οποίο κατέκτησε με άνεση. Ο Αλκαράθ βρήκε σπουδαίους πόντους, παρά το γεγονός ότι το σερβίς του δεν ήταν καλό και πήρε τη νίκη μετά από τέσσερις και πλέον ώρες σκληρής μάχης.

Ο Κάρλος Αλκαράθ μετράει τρεις νίκες σε ισάριθμους τελικούς Grand Slam. Ο Ισπανός έχει κατακτήσει από ένα major σε κάθε επιφάνεια και έγινε ο νεότερος τενίστας που καταφέρνει κάτι τέτοιο.

Ο Γερμανός ξεκίνησε τον τελικό με δύο διπλά λάθη, δείγμα της νευρικότητας που είχε. Ο Αλκαράθ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη στο 0-30 και προηγήθηκε στον τελικό με μπρέικ, αλλά ο Ζβέρεφ είχε απάντηση αμέσως μετά.

Ο 27χρονος τενίστας, νικητής του τουρνουά της Ρώμης, είχε πολλές αστάθειες στο σερβίς του έχοντας 11 στους 23 κερδισμένους πόντους στο πρώτο του σερβίς. Παρόλα αυτά, μπόρεσε να κρατήσει από 15-40 το σερβίς του στο έβδομο γκέιμ (4-3) αναπτερώνοντας τις ελπίδες του. Ωστόσο, ο Αλκαράθ υπερασπίστηκε στη συνέχεια το σερβίς του και με νέο μπρέικ (το τρίτο δικό του στο πρώτο σετ) έκανε το 6-3 μετά από 42 λεπτά στον τελικό.

Στο δεύτερο σετ οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Ο Ζβέρεφ ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του στο σερβίς, την ώρα που ο Αλκαράθ ακόμη ψαχνόταν. Στο 2-2, ο Ζβέρεφ άλλαξε τακτική προσέγγιση στον αγώνα. Ο Γερμανός άρχισε να ανεβαίνει περισσότερο στο φιλέ, έγινε πιο επιθετικός και κέρδισε όλα τα μεγάλα ράλι. Κάπως έτσι, ο Ζβέρεφ έκανε δύο διαδοχικά μπρέικ στον Αλκαράθ και με 6-2 ισοφάρισε 1-1 τον τελικό.

Ο Γερμανός έφτασε το 83% στο πρώτο σερβίς κέρδισε το 80% των διαθέσιμων πόντων, από το 48% που είχε στο πρώτο σετ, δείγμα της κυριαρχίας του. Η διαφορά ήταν μεγάλη και στα αβίαστα λάθη αφού ο Ζβέρεφ είχε μόλις 4 και ο Αλκαράθ 14 στο δεύτερο σετ.

Μεγάλη μάχη έγινε στο τρίτο σετ. Μετά το αρχικό 2-2, ο Αλκαράθ έκανε πρώτος μπρέικ και στη συνέχεια κράτησε το σερβίς του για το 5-2. Σε εκείνο το σημείο ο Ισπανός «έσβησε» ανεξήγητα.

Ο Αλκαράθ δεν είχε εμπιστοσύνη στα χτυπήματά του, την ώρα που ο Ζβέρεφ άρχισε να κερδίζει αυτοπεποίθηση. Ο Γερμανός μείωσε 5-3 και την ώρα που ο αντίπαλός του σέρβιρε για την κατάκτηση του τρίτου σετ απάντησε με μπρέικ για το 5-5. Ο Ισπανός συνέχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα στο σερβίς του και ο Ζβέρεφ ολοκλήρωσε τη μεγάλη ανατροπή στο δεύτερο σετ πόιντ που είχε. Αξίζει να αναφέρουμε ότι και στο τρίτο σετ ο Γερμανός συνέχισε να έχει πάνω από 70% στο πρώτο του σερβίς, εξακολουθούσε να είναι μεγάλη η διαφορά στα αβίαστα λάθη με τον Ζβέρεφ να έχει 5 και τον Αλκαράθ τα τριπλάσια.

Στο τέταρτο σετ, ο Αλκαράθ έκανε την ολική επαναφορά. Το μομέντουμ ήταν υπέρ του Ισπανού, που έκανε δύο μπρέικ για το 4-0 με τρομερή ποικιλία στα χτυπήματά του. Ο Ζβέρεφ επανήλθε και πήρε πίσω το ένα μπρέικ, αλλά ο νικητής του Wimbledon έτρεξε το γήπεδο και με τρίτο μπρέικ σε αυτό το σετ είχε τις μπάλες στα χέρια για το 2-2 και το έκανε στο πρώτο σετ πόιντ που είχε.

Στο πέμπτο σετ ο Αλκαράθ έκανε μπρέικ και είχε απάντηση στα τέσσερα μπρέικ πόιντ του Ζβέρεφ για το 3-1. Ο Γερμανός φάνηκε να μην έχει ενέργεια και δέχθηκε δεύτερο μπρέικ. Ο Αλκαράθ έκλεισε τον αγώνα στο σερβίς του.

Αυτός ήταν ο δεύτερος χαμένος τελικός Grand Slam για τον Ζβέρεφ. Θυμίζουμε ότι ο Γερμανός είχε ηττηθεί από τον Ντόμινικ Τιμ στον τελικό του US Open το 2020.