Ο Άρης προσφέρει στον Λόρεν Μορόν την διέξοδο που αναζητά

Λορέν Μορόν

i

Photo by Fran Santiago/Getty Images/Ideal Images

Ο Άρης προσφέρει στον Λόρεν Μορόν την διέξοδο που αναζητά

Αλέξης Σαββόπουλος 08:00 - 06.07.2023 / Ανανεώθηκε: 08:29 - 06.07.2023

Ο 29χρονος επιθετικός της Μπέτις ζει το καλοκαίρι στο οποίο καλείται να πάρει μια κρίσιμη για την καριέρα του απόφαση, μετά από μια δύσκολη διετία και ο Άρης του στρώνει το ποδοσφαιρικό χαλί…

Ο Λόρεν γεννήθηκε στη Μαρμπέγια στα νότια της Ισπανίας, κοντά στη Μάλαγα, την γενέτειρα του άλλοτε ινδάλματος των φίλων του Άρη Σέρχιο Κόκε. Ξεκίνησε από την τοπική ομάδα για να πάει το 2012 στην Unión Estepona CF στην 4η κατηγορία. Στις 30 Σεπτεμβρίου πέτυχε το παρθενικό του επαγγελματικό γκολ σε ηλικία 18,5 ετών. «Είμαι πολύ χαρούμενος με το πρώτο μου γκολ στη Γ' Κατηγορία, σε μια σχεδόν επαγγελματική κατηγορία, και το αφιέρωσα στην οικογένειά μου, που πάντα με στήριζε» είχε πει αμέσως μετά τον αγώνα.

Η ομάδα της Μαρμπέγια είναι συνυφασμένη με το όνομα Λόρεν. Ο πατέρας του υπήρξε εμβληματικός σέντερ μπακ και ένας από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές που έχει βγάλει η Μαρμπέγια. Για το λόγο αυτό προ έκυπταν πάντα συγκρίσεις, αν και δεν έδειχνε να τον αφορούν: «Οι θέσεις είναι διαφορετικές, ήταν κεντρικός αμυντικός και παίζω επιθετικός, οπότε είναι δύσκολο να μας συγκρίνεις» είχε πει χαρακτηριστικά. Πάντως, λόγω θέσης, ο πατέρας του τον βοήθησε πολύ στην εξέλιξή του ως φορ: «Το είχα εύκολα, πάντα μου έλεγε τι έπρεπε να κάνω ως επιθετικός λόγω της εμπειρίας του ως αμυντικός, του αρέσει πολύ που είμαι πάντα σε κίνηση». Άλλωστε ο πατέρας του ήταν στο προπονητικό επιτελείο ως δεύτερος προπονητής.

Αφού έκανε το αγροτικό του στην Tercera Division με την Μαρμπέγια την οποία βοήθησε να ανέβει κατηγορία βάζοντας επτά γκολ αλλά και τη Βέλεθ (14 γκολ σε 21 ματς) , τον Ιανουάριο του 2015 ήρθε το πρώτο μεγάλο βήμα. Η απόκτησή του από την Μπέτις που αρχικά τον ενέταξε στην 2η ομάδα. Οι επιδόσεις με τη 2η ομάδα (13 γκολ σε 29 παιχνίδια τη σεζόν 2015-16) ανάγκασαν την Μπέτις να του ανανεώσει το συμβόλαιο ως τον Ιούνιο του 2018. Συνέχισε να σκοράρει ακατάπαυστα με την 2η ομάδα της Μπέτις και τα 17 γκολ σε 23 ματς τη σεζόν 2017-18 του έδωσαν το εισιτήριο για την 1η ομάδα στα τέλη Γενάρη του 2018 και μαζί μια ακόμη επέκταση ως το 2021.

Ο μέντορας Σετιέν

Ο άνθρωπος στον οποίο πάντα θα οφείλει τεράστια ευγνωμοσύνη είναι δίχως αμφιβολία ο Κίκε Σετιέν. Αυτός ήταν που τον ανέσυρε από την β΄ ομάδα της Μπέτις τον Φεβρουάριο του 2018 για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα τραυματισμών στην επίθεση. Είχε ήδη κλείσει τα 24 και ήταν ίσως μια από τις τελευταίες του ευκαιρίες, να καθιερωθεί στη LaLiga. Το ντεμπούτο του με τη Βιγιαρεάλ υπήρξε ονειρικό. Βάζει τα δυο γκολ στη νίκη με 2-1 της ομάδας του και παρότι έλαμπε καιρό με την 2η ομάδα, ήταν η ώρα του να συστηθεί στο ευρύ κοινό. «Με την εμφάνισή του έδειξε ότι ήρθε για να μείνει» έγραφαν την επόμενη μέρα οι εφημερίδες. 

Σκοράρει και στο αμέσως επόμενο παιχνίδι με την Ντεπορτιβο και κλείνει με επτά γκολ σε 15 εμφανίσεις την πρώτη του “καθαρή” παρουσία στη μεγάλη κατηγορία. Τα πέντε γκολ σε έξι σερί ματς που έβαλε, βοήθησαν την Μπέτις να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο και την επόμενη σεζόν παίρνει το βάπτισμα του πυρός και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έπαιξε έξι ματς στους ομίλους του Γιουρόπα και το ένα από αυτά ήταν κόντρα στον Ολυμπιακό.

Έχοντας ήδη επεκτείνει το συμβόλαιό του ως το 2022, βρίσκεται στην καλύτερή του φόρμα. Με τον Σετιέν στον πάγκο κάνει μια πολύ γεμάτη σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις με 45 παιχνίδια και οκτώ γκολ. Στο απόγειό του στη LaLιga φθάνει τη σεζόν 2019-20 που σκοράρει δέκα φορές με τη φανέλα της Μπέτις στο πρωτάθλημα και άλλες δυο φορές στο κύπελλο.

Τον Γενάρη του 2020 την πόρτα της Μπέτις χτυπάει η Μπαρτσελόνα που είχε εντωμεταξύ χάσει με τραυματισμό τόσο τον Σουάρες όσο και τον Ουσμάν Ντεμπελέ. Βλέπει στο πρόσωπο του Λόρεν μια έτοιμη εγχώρια λύση και αρχίζει διαπραγματεύσεις με την Μπέτις. Οι καταλανοί φθάνουν να προσφέρουν 40 εκ από τα 50 που είναι η ρήτρα στο συμβόλαιό του αλλά η Μπέτις την απορρίπτει και μαζί με αυτή, ο Λόρεν χάνει μια ευκαιρία που ίσως θα μπορούσε να του αλλάξει την ποδοσφαιρική μοίρα. Κλείνει τη σεζόν με 39 εμφανίσεις και 12 γκολ σε πρωτάθλημα και κύπελλο και το ενδιαφέρον για αυτόν επεκτείνεται και εκτός Ισπανίας. 

Η Τότεναμ, η Μπορντό, η Μίλαν και η Νάπολι τον θέλουν αλλά η Μπέτις όχι μόνο δεν τον παραχωρεί αλλά φροντίζει να του επεκτείνει το συμβόλαιο για άλλα δυο χρόνια, ως το καλοκαίρι του 2024. Η ρήτρα στο συμβόλαιό του αποδείχθηκε εκείνο το καλοκαίρι ανυπέρβλητο εμπόδιο για κάθε ενδιαφερόμενο που είχε χρήμα και ήθελε να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ του Ισπανού φορ.

Από το καλοκαίρι του 2020 και έπειτα, σαν να έσβησε ο διακόπτης για τον Λόρεν. Το ότι δεν πήρε μεταγραφή, τόσο τον Γενάρη που τον ήθελε η Μπαρτσελόνα, όσο και το καλοκαίρι, εξαργυρώνοντας την καταπληκτική του σεζόν, μάλλον τον επηρέασε ψυχολογικά. Σε συνδυασμό με την άφιξη του Μανουέλ Πελεγκρίνι, έχασε τη θέση του στην βασική ενδεκάδα. Τη σεζόν 2020-21 έπαιξε μόλις εννιά ματς βασικός σε σύνολο 17 εμφανίσεων, βάζοντας μόλις ένα γκολ. Αυτό είχε ως ά-μεση συνέπεια να παραχωρηθεί το επόμενο καλοκαίρι δανεικός στην Εσπανιόλ. Η σεζόν του δεν είναι και πάλι παραγωγική. Βάζει μόλις ένα γκολ στη LaLiga και αυτό που έμεινε περισσότερο από τη σεζόν του στην ομάδα της Καταλονίας ήταν ένα χατ-τρικ σε αγώνα Κυπέλλου με την Σολάρες.

Το περασμένο καλοκαίρι επιστρέφει στη Μπέτις αλλά ο Πελεγκρίνι είχε φροντίσει να του καταστήσει σαφές ότι θα ήταν ο τρίτος επιθετικός, πίσω από τον Μπόρχα Ιγκλέσιας και τον Γουίλιαν Χοσέ και ότι οι εμφανίσεις του θα ήταν μετρημένες. Δεν δηλώθηκε καν στην ευρωπαϊκή λίστα της Μπέτις. Έπαιξε μόλις τα δυο πρώτα παιχνίδια αφού δεν είχαν ακόμη δικαίωμα οι νέοι παίκτες και μετά… εξαφανίστηκε. Είχε αρχίσει να καταλαβαίνει ότι ίσως είχε έρθει η ώρα να αποχωρήσει αφού στα 28 του ήταν παροπλισμένος από τον Πελεγκρίνι. Τον Ιανουάριο πήρε την απόφαση να πάει δανεικός στην Λας Πάλμας, αν και ήξερε ότι θα επέστρεφε να παίξει στη 2η κατηγορία. Λίγα πράγματα και εκεί. Στα 29 του, σε μια πολύ μεστή ηλικία βρίσκεται ενώπιον μιας πολύ σημαντικής απόφασης για το μέλλον του που βρίσκεται πλέον εκτός Μπενίτο Βιγιαμαρίν.

Ο Άρης τον θέλει για να χτίσει πάνω του την επίθεση, ελπίζοντας ότι στο πρόσωπό του θα βρει τον επιθετικό περιοχής που χρόνια τώρα ψάχνει. Μένει να φανεί στην προσωπική επαφή που θα έχει με τον Ρόμπερτ Παλίκουτσα, αν βλέπει και ο ίδιος την ομάδα της Θεσσαλονίκης σαν την ποδοσφαιρική κολυμβήθρα του Σιλωάμ…