Η ΑΕΚ σε νέα εποχή: Όσα φέρνει η έλευση Ζούρου στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο
i

© fiba

Η ΑΕΚ σε νέα εποχή: Όσα φέρνει η έλευση Ζούρου στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο

Χρήστος Τσάλτας 15:33 - 26.01.2024 / Ανανεώθηκε: 15:35 - 26.01.2024

Ο Ηλίας Ζούρος ανέλαβε δράση με το καλημέρα, με σκοπό να καθοδηγήσει την ΑΕΚ στη συνέχεια της σεζόν και το Sportal καταγράφει όσα θέλει να φέρει ο Έλληνας προπονητής με την παρουσία του στην ομάδα.

Η ΑΕΚ προχώρησε σε αλλαγή στην τεχνική ηγεσία της, λίγο πριν «φύγει» ο Ιανουάριος, με τον Ηλία Ζούρο να διαδέχεται τον Ζοάν Πλάθα, με σκοπό να γυρίσει το κλίμα που είχε διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ένωση άλλωστε δεν έχει γευτεί ακόμα τη χαρά της νίκης μέσα στο 2024, μετρώντας 4 διαδοχικές ήττες σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο Έλληνας προπονητής δεν έχασε καθόλου χρόνο και από την Πέμπτη (25/01) λειτουργεί ως προπονητής της ΑΕΚ, έχοντας σηκώσει μανίκια. Ήδη άλλωστε έχει προπονήσει μια φορά τους νέους παίκτες του, ενώ κάτι αντίστοιχο θα γίνει και την Παρασκευή (26/01), στην Καρδίτσα, ενόψει του αγώνα του Σαββάτου, που θα είναι ο πρώτος του στον πάγκο της Ένωσης.

Στο διάστημα που βρίσκεται στην ΑΕΚ είναι δεδομνένο ότι δεν μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα, μιας και ο χρόνος έιναι περιορισμένος και δεν υπάρχει η δυνατότητα για πολλές προπονήσεις. Έτσι, σε πρώτο πλάνο μπήκε ο τομέας της ψυχολογίας, θέλοντας να δείξει στους παίκτες του ότι πιστεύει στο υπάρχον υλικό και πως σε κάθε περίσταση θα είναι μαζί τους, προκειμένου η ομάδα να πετύχει στο φινάλε της σεζόν. Κάτι που με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μοιάζει με μίνι υπέρβαση.

Είναι δεδομένο όμως, πως ο Ζούρος θα προσπαθήσει να γυρίσει τον διακόπτη σε αρκετούς τομείς στο παιχνίδι της ομάδας. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι είναι αυτό που θέλει να διαφοροποιήσει, σχετικά με τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί.

Νέα φιλοσοφία, νέα προσέγγιση στο παιχνίδι

Ο Πλάθα είχε φέρει το ισπανικό μοντέλο, δίνοντας βάση στο γρήγορο τέμπο. Αυτό στην ΑΕΚ δεν έπιασε, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η εικόνα στην άμυνα ήταν αποκαρδιωτική και δεν υπήρχε ίχνος βελτίωσης παιχνίδι με το παιχνίδι. Ο Ζούρος, από την πλευρά του δήλωσε ξεκάθαρα πως η ομάδα θα μπει σε μια νέα φιλοσοφία, γεγονός που σημαίνει ότι το ισπανικό μοντέλο παύει να υφίσταται.

Ο Ζούρος είναι ένας προπονητής που δίνει έμφαση στην άμυνα και θέλει μέσα από την πίεση στον αντίπαλο μνα αρχίζει το παιχνίδι της ΑΕΚ. Για μια ομάδα που σε όλο το πρώτο μισό της σεζόν ταλαιπωρήθηκε αρκετά στο κομμάτι αυτό, το να γυρίσει ο διακόπτης θα πάρει χρόνο. Την ίδια ώρα που η προσέγγιση θα είναι διαφορετική. Διότι δεν θα υπάρχει η up tempo επίθεση, αλλά η σωστή στόχευση και το «διάβασμα», προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή συνθήκη στο παιχνίδι.

Αξιοποίηση όλου του ρόστερ

Σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της παρουσίας Πλάθα υπήρχαν παίκτες που έχαναν τη θέση τους στο ροτέισιον και δεν είχαν ρόλο ανάλογο με το πλάνο του καλοκαιριού. Με την έλευση του Ηλία Ζούρου η κατάσταση αυτή αλλάζει και στον τομέα του ροτέισιον.

Ο Έλληνας κόουτς από την πρώτη μέρα παρουσίας του στην ΑΕΚ τόνισε προς πάσα κατεύθυνση πως υπολογίζει άπαντες και το ρόστερ έχει ποιότητα. Γεγονός που σημαίνει πως άπαντες θα πάρουν την ευκαιρία τους, προκειμένου να δείξουν πως είναι σε θέση να βοηθήσουν στο πλάνο του έμπειρου προπονητή. Αρχής γενομένης από το παιχνίδι με την Καρδίτσα, στο κλειστό «Γ.Μπουρούσης».

Ο παράγοντας Αγραβάνης

Ο Ηλίας Ζούρος θα ανταμώσει για ακόμα μια φορά με τον Δημήτρη Αγραβάνη. Κάτι που είχε συμβεί και την σεζόν 2021-22, όταν καθοδήγησε τον διεθνή άσο στον Προμηθέα. Η σχέση των δύο ανδρών παραμένει πολύ καλή και η παρουσία του Έλληνα κόουτς στην ΑΕΚ μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά και για τον «Άγρα».

Στα δύο πρώτα παιχνίδια του ως παίκτης της ΑΕΚ ο Αγραβάνης δεν κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του, όμως με την έλευση του Ζούρου μπορεί να νιώσει πιο άνετα στο παρκέ, παίζοντας και σε θέση 5. Στα δύο παιχνίδια με τον Πλάθα χρησιμοποιήθηκε μόνο σε θέση 4, όμως τώρα με τα νέα δεδομένα θα μπορεί να αγωνιστεί και στην θέση του σέντερ, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο το παρκέ για την ομάδα του.

Ηλίας Ζούρος: «Η ΑΕΚ είναι ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης»
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

12:03 - 26.01.2024

Ηλίας Ζούρος: «Η ΑΕΚ είναι ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης»

Ο κόουτς Ηλίας Ζούρος σηκώνει τα... μανίκια αναλαμβάνει την ΑΕΚ -αντικαθιστώντας τον Ζοάν Πλάθα- και είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της Ένωσης σε μία κομβική χρονιά που συμπληρώνονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου.

Ο Ηλίας Ζούρος σε πρώτη φάση δεν μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα. Και ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του, καθώς η ΑΕΚ δίνει διαδοχικά πολύ απαιτητικά παιχνίδια, τα οποία θα κρίνουν πολλά στην πορεία της στη σεζόν. Παρ' όλα αυτά η αλλαγή εντός των τειχών μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την ομάδα.