Το πλάνο απέτυχε, πλέον πάει να σώσει τη σεζόν...

Ζοάν Πλάθα

Το πλάνο απέτυχε, πλέον πάει να σώσει τη σεζόν...

Χρήστος Τσάλτας 23:43 - 24.01.2024

Η εποχή Ζοάν Πλάθα στην ΑΕΚ κλείνει άδοξα και πλέον η Ένωση το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σώσει ό,τι σώζεται στη σεζόν. Γράφει ο Χρήστος Τσάλτας.

Η 24η Ιανουαρίου ήταν μια από τις πιο έντονες μέρες στον πλανήτη ΑΕΚ. Η Ένωση επέστρεψε στη βάση της, μετά την ήττα από τον Προμηθέα στο BCL, που ήταν η 4η διαδοχική σε ισάριθμα παιχνίδια μέσα στο 2024. Η χαρά της νίκης αγνοείται για την Ένωση και οι εξελίξεις δεν άργησαν να έρθουν.

ΑΕΚ και Ζοάν Πλάθα θα βαδίσουν σε χωριστούς δρόμους, με την κατάσταση να είναι μη αναστρέψιμη. Η εικόνα σε όλη τη διάρκεια του μήνα Ιανουαρίου ήταν πολύ κακή, ενώ το πιο ανησυχητικό απ' όλα ήταν πως η Ένωση δεν κέρδιζε ακόμα και σε παιχνίδια που είχε τον έλεγχο στη μεγαλύτερη διάρκεια. Όπως ήταν αυτό κόντρα στον Προμηθέα, στην Πάτρα.

Το μαύρο σύννεφο που είχε μαζευτεί πάνω από τα αποδυτήρια στα Λιόσια «έπνιξε» τα πάντα. Ο Ισπανός είχε χάσει τον έλεγχο της ομάδας και αυτό ήταν φανερό. Οι παίκτες δεν απολάμβαναν το παιχνίδι όπως συνέβαινε στο ξεκίνημα της σεζόν, κάτι στο οποίο έπαιξαν ρόλο οι αλλαγές και οι προσθαφαιρέσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες. Για μια ομάδα που έχει βλέψεις και στόχευε στο να πάει με το ίδιο υλικό ως το τέλος του δρόμου, αυτά που έχουν συμβεί τις τελευταίες 25 μέρες είναι τεράστιο πισωγύρισμα.

Αποκορύφωμα στην κατάσταση το διαζύγιο με τον προπονητή. Είναι δεδομένο πως όταν στα τέλη Ιουνίου η ΑΕΚ παρουσίαζε με δόξες και τιμές τον Ίβηρα κόουτς, ουδείς περίμενε πως θα φτάναμε στα τέλη Ιανουαρίου και οι δύο πλευρές θα έλυναν τη συνεργασία τους. Ούτε ο πιο απαισιόδοξος φίλαθλος της ομάδας. Αυτά που συνέβησαν όμως με το πέρας των μηνών και ιδίως από τον Δεκέμβρη ως και σήμερα ουσιαστικά δρομολόγησαν τις εξελίξεις.

ΑΕΚ και Πλάθα είχαν φτάσει σε συμφωνία για συμβόλαιο διάρκειας 2 ετών. Αυτό έδειχνε πως στην Ένωση υπήρχε ένα πλάνο για την επόμενη μέρα, προκειμένου ο Ισπανός να «χτίσει» κάτι. Το χτίσιμο όμως δεν θα συμβεί ποτέ. Το πλάνο του καλοκαιριού απέτυχε και η εξέλιξη με τον Ισπανό προπονητή είναι -ουσιαστικά- η επικύρωση της αποτυχίας. Κι όλα αυτά σε μια σεζόν με πολλές βλέψεις και στόχους που τρυπούσαν ταβάνι. Λίγους μήνες μετά όμως η ΑΕΚ βρίσκεται χαμηλά στη βαθμολογία του πρωταθλήματος με ρεκορ 6-9, στο Κύπελλο θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό AKTOR στα προημιτελικά και στο BCL έχει μπει σε προβληματισμό με το... καλημέρα.

Από εδώ και πέρα η ΑΕΚ το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να σώσει την παρτίδα. Σε όποια σημεία μπορεί. Διότι στο πρωτάθλημα η κατάσταση είναι δύσκολη, μιας και έχουν έρθει ήττες... εκτός προγράμματος όπως αυτές κόντρα σε Λαύριο, Απόλλωνα Πάτρας, την ίδια ώρα που η διάκριση στο BCL μοιάζει με την μοναδική διέξοδο για να υπάρξει επιτυχία.

Με τον Πλάθα να αποχωρεί, η Ένωση θέλει έναν προπονητή... καμικάζι. Να μπει στα αποδυτήρια και το πρώτο που θα κάνει θα είναι να γυρίσει το κλίμα και την ψυχολογία όλων στο γκρουπ. Διότι δεν είναι μόνο οι ήττες, είναι και τα πήγαινε-έλα που έχουν αλλάξει τους συσχετισμούς και έχουν φέρει... μούδιασμα. Ο νέος προπονητής που θα έρθει θα πρέπει πρωτίστως να κάνει το γκρουπ ομάδα, κάτι που δεν συνέβαινε τις τελευταίες εβδομάδες. Και έπειτα θα πρέπει να σκεφτεί η ομάδα τα αποτελέσματα και το πώς θα επιστρέψει στις νίκες.

Διότι ο πρώτος στόχος είναι η ΑΕΚ να γίνει ξανά ομάδα... ΧΘΕΣ.

ΥΓ. Μετά το πέρασμα του Κίνο Κολομ, η ΑΕΚ «πάσχει» στη θέση του πλέι μέικερ. Την περσινή... αστοχία με τον Τιμ Φρέιζερ διαδέχτηκε η φετινή με τον Λάνγκστον Χολ. Ένας παίκτης που έξ αρχής δεν ήταν στις πρώτες επιλογές για τη θέση 1 και η εικόνα του στο παρκέ επιβεβαίωσε το γιατί. Την ίδια ώρα που και ο Μπράντον Νάιτ δείχνει αρκετά προβλήματα στο κομμάτι προσαρμογής στα δεδομένα της ομάδας.

Tags: