Το καλοκαίρι που έφερε τα πάνω-κάτω και τον Παναθηναϊκό AKTOR φαβορί στην Πόλη κόντρα στην Εφές

Το καλοκαίρι που έφερε τα πάνω-κάτω και τον Παναθηναϊκό AKTOR φαβορί στην Πόλη κόντρα στην Εφές

Ηλίας Λαλιώτης 17:48 - 04.12.2023 / Ανανεώθηκε: 17:48 - 04.12.2023

Η αναμέτρηση της Αναντολού Εφές με τον Παναθηναϊκό AKTOR -και όσα την συνοδεύουν- αναδεικνύουν την «αλλαγή ρόλων» που συντελέστηκε μέσα σε ένα καλοκαίρι.

Η τρίτη «διαβολοβδομάδα» της φετινής σεζόν στην EuroLeague έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις ελληνικές ομάδες, αλλά και για το ευρωπαϊκό μπάσκετ γενικότερα.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ήρθε στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει κατά σειρά τον Ολυμπιακό (5/12, 21:15) και τον Παναθηναϊκό AKTOR (7/12, 21:15), αλλά το ματς που ανοίγει την αυλαία της 12ης αγωνιστικής και συγκεντρώνει πάνω του όλα τα βλέμματα είναι αυτό του Τριφυλλιού με την Αναντολού Εφές στην Πόλη.

Η επιστροφή του Εργκίν Αταμάν στο γήπεδο όπου λατρεύτηκε, οδηγώντας την τουρκική ομάδα στην κατάκτηση δύο τίτλων της EuroLeague είναι ένα ξεχωριστό γεγονός. Τόσο στη γειτονική χώρα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο πιο επιτυχημένος προπονητής την προηγούμενη 5ετία θα αντιμετωπίσει αρκετούς από τους παίκτες με τους οποίους έφτασε στην κορυφή και οι οποίοι κάτω από τις οδηγίες του έπαιξαν το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας τους.

Βέβαια, στο παιχνίδι της Τρίτης (5/12, 19:30) έχουν διαμορφωθεί κάποια δεδομένα, τα οποία αναδεικνύουν και τις μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν στις δύο ομάδες. Και τις έχουν φέρει σε αντίστροφους ρόλους κατά κάποιον τρόπο. Αναφερόμαστε στις απουσίες που έχει να αντιμετωπίσει η Αναντολού Εφές και οι οποίες έχουν αναδείξει τον Παναθηναϊκό AKTOR ως φαβορί της αναμέτρησης (από τις στοιχηματικές εταιρείες και όχι μόνο).

Το περασμένο καλοκαίρι, μετά και την άφιξη του Εργκίν Αταμάν, το Τριφύλλι έκανε σπουδαίες κινήσεις και έφτιαξε ένα γεμάτο σύνολο, με πολλές και σημαντικές λύσεις. Το βάθος στο ρόστερ χαρακτηρίζει πλέον τον Παναθηναϊκό, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα κάθε απουσία να μοιάζει με αξεπέραστο εμπόδιο. Πλέον, παρότι του λείπουν δύο σημαντικοί παίκτες όπως ο Ερνανγκόμεθ και ο Παπαπέτρου, έχει τους παίκτες για να ανταπεξέλθει.

Στον αντίποδα, αυτό το πλεονέκτημα το είχε η Αναντολού Εφές. Με πολλές και ποιοτικές λύσεις, δεν έδειχνε να πτοείται από ατυχίες και αναποδιές τραυματισμών. Πλέον, εκτός από την αποχώρηση του Αταμάν, είδε τον κορυφαίο γκαρντ της EuroLeague, Βασίλιε Μίτσιτς να αποχωρεί για το NBA, ενώ έχασε και παίκτες-κλειδιά στην πορεία της όπως οι Ντάνστον, Σίνγκλετον και Εμπαγιέ. Αυτοί που ήρθαν δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ενσωματωθούν πλήρως και παρότι παρέμειναν σπουδαίες μονάδες, όπως οι Λάρκιν, Κλάιμπερν, Μπομπουά και Πλάις, η έλλειψη βάθους φαίνεται μόλις ήρθαν οι πρώτες απουσίες.

Οι ρόλοι αντιστράφηκαν μέσα σε λίγους μήνες και ο Παναθηναϊκός AKTOR αισιοδοξεί πως τα επόμενα χρόνια θα πάρει οριστικά πίσω τη θέση που είχε στο ευρωπαϊκό στερέωμα.