Βάσω Τσαρούχα στο Sportal: «Έχω βιώσει αρκετές φορές ρατσισμό γιατί είμαι γυναίκα»
i

© Intime

Βάσω Τσαρούχα στο Sportal: «Έχω βιώσει αρκετές φορές ρατσισμό γιατί είμαι γυναίκα»

Νίκος Καλαμπάκας 16:08 - 08.03.2023 / Ανανεώθηκε: 16:27 - 08.03.2023

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το Sportal επικοινώνησε με την Βάσω Τσαρούχα και της ζήτησε να μας εξηγήσει τους λόγους που την οδήγησαν να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη διαιτησία.

Περνάει τις εργασιακές της ώρες σε ένα χώρο που είναι ανδροκρατούμενος, το επάγγελμά της το έχουμε συνδυάσει κυρίως με το αρσενικό φύλο, ενώ σε καθημερινή βάση μπορεί να αντιμετωπίζει ορδές ανθρώπων που στο όνομα του οπαδισμού δεν έχουν κανένα σεβασμό σε πρόσωπα και κατ’ επέκταση σε φύλα. 

Η Βάσω Τσαρούχα είναι η γυναίκα που αποδεικνύει έμπρακτα ότι στην κοινωνία μας ο διαχωρισμός αρσενικών και θηλυκών δεν θα έπρεπε να υφίσταται. Έχει μεγαλώσει με τις δικές της Αρχές και αξίες που δεν θα αποχωριστεί ποτέ, διαθέτει τον δυναμισμό που απαιτείται για να επιβιώσει κάποιος σε ένα περιβάλλον που πολλές φορές γίνεται τοξικό και είναι τόσο συγκροτημένη στη σκέψη της, που φαίνεται ότι μπορεί να φέρνει εις πέρας όποιον στόχο θέσει. Παράλληλα, έχει και τη θηλυκότητα που απαιτείται ώστε να ομορφαίνει με την παρουσία της και μόνο έναν αγώνα μπάσκετ και την όρεξη να βελτιώνεται πάντα, αφού όπως χαρακτηριστικά μας είπε «όσο ζούμε, μαθαίνουμε».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας, το Sportal μίλησε με τη διεθνή διαιτητή και της ζήτησε να αποκαλύψει το μυστικό που την κάνει να επιβιώνει στον αθλητισμό σε έναν ρόλο εξουσίας. Η ίδια δεν τον αποδέχτηκε ποτέ. Αντίθετα, φροντίζει πάντα να είναι συνεργάσιμη με τους συναδέλφους της, ενώ προτρέπει μικρότερες σε ηλικία γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με τη διαιτησία να το κάνουν και τους συμπαραστέκεται όπως μπορεί.

Ασημάκη στο Sportal: «Οι γυναίκες να αποκτήσουμε φωνή»
ΠΟΛΟ

10:25 - 08.03.2023

Ασημάκη στο Sportal: «Οι γυναίκες να αποκτήσουμε φωνή»

Η Αλεξάνδρα Ασημάκη, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, μίλησε στο Sportal για τον ρατσισμό που βίωσε λόγω φύλου, τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η γυναίκα σήμερα αλλά και τα ταμπού που αντιμετώπισε ως μητέρα - αθλήτρια.

Ακολουθεί όλη η συνέντευξη της:

Πόσο εύκολο είναι για μια γυναίκα να ζει και να εργάζεται σε έναν χώρο που κατά κύρια βάση είναι ανδροκρατούμενος;

Αντικειμενικά δεν είναι καθόλου εύκολο. Είναι όμως κάτι που εγώ προσωπικά δουλεύω εδώ και αρκετά χρόνια και με αρκετή στήριξη των συναδέλφων μου που με σέβονται, προσπερνώ δυσκολίες τέτοιου είδους και αντιμετωπίζουμε τα παιχνίδια σαν ομάδα που δεν έχει να κάνει με το φύλο.

- Αισθανθήκατε ποτέ ότι δεν είστε προστατευμένη στο ελληνικό μπάσκετ; Νιώσατε ρατσισμό λόγω του φύλου σας;

Ρατσισμό λόγω του φύλου μου έχω βιώσει αρκετές φορές. Κάποια " κλισέ" που παίζουν, υπάρχουν σχεδόν σε κάθε αγωνιστική που αγωνίζομαι. Ειλικρινά δε με ενοχλούν καθόλου. Με κάνουν μόνο να απορώ κάποιες φορές σχετικά με την πα ιδεία των ανθρώπων και το επίπεδο καλλιέργειας. Δεν μπορώ να πω ότι ένιωσα απροστάτευτη. Και η Ελληνική ομοσπονδία πάντα με στήριζε όπως και οι συνάδελφοί Μου.

- Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που θέλει να ξεκινήσει τώρα καριέρα διαιτητή;

Να το κάνει μόνο αν πραγματικά αγαπάει το άθλημα. Να το έχει μεράκι που λέμε. Να μην το κάνει για να γίνει ευκατάστατη ή πλούσια, γιατί από τον χώρο μας μπορείς να εξασφαλίσεις τα προς το ζειν στην καλύτερη περίπτωση.

Επίσης να ξεκαθαρίσω ότι πολλές γυναίκες ασχολούνται πλέον με την διαιτησία, όχι σε τόσο υψηλό επίπεδο στην Ελλάδα. Μιλάω με αρκετές και τις στηρίζω. Είμαι δίπλα τους. Και θα είμαι δίπλα σε όποια με χρειάζεται για κάποια συμβουλή ή βοήθεια / στήριξη.

- Ποια γυναίκα έχετε για πρότυπο;

Δεν θα έλεγα ότι έχω κάποια γυναίκα σαν πρότυπο. Αυτό που θαύμαζα πάντα κ θα έλεγα είναι πρότυπο για μένα, ήταν η Ελληνίδα μάνα κ νιώθω τυχερή που εκτός της μητέρας μου έχω γνωρίσει κ άλλες μητέρες στον κύκλο μου τις οποίες τις θαυμάζω απεριόριστα. Ωστόσο παρακολουθώ πολλές γυναίκες από διαφορετικούς χώρους και προσπαθώ να συνδυάζω χαρακτηριστικά τους που ξεχωρίζω και με ενθουσιάζουν.

- Πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει τα στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα να είναι στο σπίτι και τον άνδρα να δουλεύει; Αν όχι, κατά την άποψή σας γιατί δεν έχουμε προχωρήσει μπροστά;

Πιστεύω ότι σε όλα στην ζωή υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και προόδου. Σαν κοινωνία έχουμε κάνει βήματα μπροστά και έχουμε αλλάξει μπορώ να πω σε μεγάλο βαθμό, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παρόλα αυτά , έχουμε ακόμα δουλειά σαν χώρα όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά σε όλους τους τομείς.

- Η αγάπη για το μπάσκετ μπορεί να ωθήσει μια γυναίκα στο να γίνει διαιτητής. Εσείς είχατε και κάποιο άλλο κίνητρο;

Η αγάπη μου για το μπάσκετ είναι αστείρευτη. Μπορώ να πω ότι έχω μικρόβιο. Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου να μην ασχολούμαι με αυτό που τόσο αγαπώ από οποιοδήποτε πόστο. Όταν ξεκίνησα, το κίνητρό μου ήταν καθαρά η αγάπη μου για το μπάσκετ, γιατί τότε ήμουν παίκτρια και σε υψηλό επίπεδο. Δεν μπορώ να πω ότι τότε σκεφτόμουν τα χρήματα ή το έβλεπα σαν δουλειά.

- Οι άντρες συνήθως λατρεύουν την εξουσία, επικρατεί μια άποψη ότι είναι αν θέλετε «προνόμιό τους». Ποια η δική σας σχέση με την εξουσία;

Δεν θέλω να σχολιάσω το συγκεκριμένο. Θέλω μόνο να πω ότι για όποιον πιστεύει ότι έχει εξουσία και θα κάνει ότι θέλει, πέρα από το γράμμα και του πνεύμα του κανονισμού και του αγώνα , πάντα έρχεται η τιμωρία και η " σφαλιάρα ", αν μου επιτρέπεται την έκφραση. Έτσι είναι και σε όλα στην ζωή μπορώ να πω.

- Θεωρείτε τον εαυτό σας δυναμική γυναίκα και γιατί;

Θεωρώ τον εαυτό μου δυναμική γυναίκα ναι. Έχω εμπιστοσύνη σε μένα. Ασχολούμαι ενεργά και 24 ώρες με αυτό που αγαπώ. Σε όλα τα επίπεδα. Από το να γυμναστώ , από το να διαβάσω, να μιλήσω με συναδέλφους και να στηρίξω ή να βοηθήσω ή να ανταλλάξω γνώμες. Όσο μεγαλώνει η γνώση, μεγαλώνει η δύναμη θα έλεγα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι όσο ζούμε μαθαίνουμε , το να μαθαίνεις δεν σταματάει ποτέ.

- Όταν ήσασταν παιδί ποιο επάγγελμα ονειρευόσασταν να ακολουθήσετε;

Η αλήθεια είναι οτι η ενασχόληση μου ήρθε από πάρα πολύ μικρή ηλικία με τον αθλητισμό κ το μπάσκετ κ έκτοτε η αγάπη μου γι’ αυτό δεν με έκανε να ονειρευτώ κάτι άλλο χωρίς αυτό να σημαίνει οτι μέχρι τώρα στη ζωή μου δεν έχω κάνει άλλες δουλειές.

- Σας έτυχε κάποιο περιστατικό στα γήπεδα που σας έφερε σε δύσκολη θέση και σας έκανε να σκεφτείτε ότι καλύτερα να ήσασταν άντρας;

Όχι. Αγαπώ τον εαυτό μου και το φύλο μου και σέβομαι απόλυτα τους άντρες που με σέβονται.