Ασημάκη στο Sportal: «Οι γυναίκες να αποκτήσουμε φωνή»

Αλεξάνδρα Ασημάκη

i

© φωτογραφία αρχείου Intime

Ασημάκη στο Sportal: «Οι γυναίκες να αποκτήσουμε φωνή»

Πηνελόπη Παπαδήμου 10:25 - 08.03.2023 / Ανανεώθηκε: 19:10 - 12.01.2024

Η Αλεξάνδρα Ασημάκη, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, μίλησε στο Sportal για τον ρατσισμό που βίωσε λόγω φύλου, τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η γυναίκα σήμερα αλλά και τα ταμπού που αντιμετώπισε ως μητέρα - αθλήτρια.

Η Αλεξάνδρα Ασημάκη είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση αθλήτριας. Η 34χρονη πολίστρια έβαλε άνω τελεία στην καριέρα της για να γίνει μητέρα και επέστρεψε στις πισίνες με τη νεοσύστατη ομάδα του Αλίμου.

Η εμβληματική φουνταριστή, πρώτη σκόρερ όλων των εποχών στην Α1 πόλο γυναικών, μίλησε στο Sportal με αφορμή την ημέρα της γυναίκας για τον ρατσισμό που βίωσε λόγω φύλου, τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η γυναίκα σήμερα αλλά τα ταμπού που αντιμετώπισε ως μητέρα - αθλήτρια.

«Η γυναίκα, κακά τα ψέματα, στη σημερινή κοινωνία ίσως δεν έχει πάρει τη θέση που της αρμόζει. Κι όταν λέω τη θέση που της αρμόζει, εννοούμε μία θέση ισάξια με εκείνη των ανδρών. Αν μιλήσουμε για το κομμάτι του αθλητισμού, σαφώς ακόμη χρειάζεται δρόμος για να πούμε ότι οι γυναίκες είναι ισάξιες και έχουν την ίδια θέση με τους άνδρες. Σίγουρα έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και πολύ σημαντικές ενέργειες, οι οποίες κυρίως έχουν έρθει από το εξωτερικό. Αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Κακά τα ψέματα αυτό ξεκινάει από τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία γενικότερα έχει ακόμη να έρθει αντιμέτωπη με πολλά ταμπού, σχετικά με το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της», ανέφερε αρχικά η Αλεξάνδρα Ασημάκη.

«Ένα από τα σημαντικότερα ταμπού που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες και ειδικά οι αθλήτριες είναι το πότε θα γίνουν μητέρες. Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος τους πριν τη μητρότητα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού γίνουν μητέρες. Εγώ θα έλεγα με αφορμή αυτή την ημέρα, ότι οι γυναίκες μπορούμε να κάνουμε τα πάντα σε όλους τους τομείς. Είναι «περιττό» να αναφέρεται αυτή η ημέρα ως η μέρα της γυναίκας γιατί η μέρα της γυναίκας πρέπει να είναι κάθε μέρα. Από μόνο του αυτό το γεγονός δείχνει έναν διαχωρισμό. Από εκεί και πέρα, κακά τα ψέματα η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην πολύπλευρη γυναίκα, στις γυναίκες μανάδες, στις γυναίκες τις εργαζόμενες, τις γυναίκες που μπορούν κάνουν τα πάντα στην καθημερινότητά τους κι έχουν δύναμη για άλλα τόσα», συμπλήρωσε η εμβληματική φουνταριστή.

Η Αλεξάνδρα Ασημάκη έκανε ξεχωριστή αναφορές στις γυναίκες – μανάδες που έχασαν τα παιδιά τους στην τραγωδία των Τεμπών. «Αυτήν την ημέρα δεν μπορεί παρά το μυαλό μας να είναι σε αυτές τις γυναίκες - μητέρες που μετά το δυστύχημα στα Τέμπη τα παιδιά τους δεν γύρισαν σπίτι. Δεν μπορεί να μην είναι το μυαλό μας σε αυτές τις γυναίκες. Ως μητέρα πλέον, δεν το χωράει το μυαλό μου, πόσο δύσκολο μπορεί να είναι μία μητέρα να μην γυρίζει πίσω το παιδί της. Το μυαλό μας αυτή την ημέρα θα είναι σίγουρα σε αυτές τις γυναίκες – μητέρες», σημείωσε η Ελληνίδα πολίστρια.

Η Αλεξάνδρα Ασημάκη σημείωσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού που αντιμετωπίζει μία γυναίκα σήμερα είναι η μητρότητα. «Κάποιες από εμάς γινόμαστε μητέρες χωρίς αυτό να αποτελεί κάποια αναγκαιότητα. Όπως είπα και πριν είναι ένα θέμα ταμπού και ένα καθαρά προσωπικό θέμα, το πότε μία γυναίκα θα γίνει μητέρα και αν μία γυναίκα θέλει να γίνει μητέρα. Οι συνθήκες είναι ένα καθαρά προσωπικό θέμα για κάθε γυναίκα», σημείωσε στο Sportal η Ελληνίδα φουνταριστή.

Η Αλεξάνδρα Ασημάκη επεσήμανε και τον ρόλο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών, που αργότερα θα συγκροτήσουν την κοινωνία ως ενήλικες. «Αν θεωρήσουμε ότι όλα ξεκινούν από μία γυναίκα γιατί εμείς φέρνουμε στον κόσμο μία ζωή και σε μεγάλο βαθμό εμείς ανατρέφουμε τα παιδιά μας - τους ανθρώπους που θα συγκροτήσουν την κοινωνία ως ενήλικες. Πρέπει να δούμε πώς θα γαλουχήσουμε και θα διαπαιδαγωγήσουμε τα παιδιά μας έτσι ώστε να γίνουν αντίστοιχα τα κορίτσια δυναμικές γυναίκες που θα διεκδικούν τη θέση τους στην κοινωνία και αντίστοιχα τα αγόρια, να γίνουν άνδρες που θα σέβονται τις γυναίκες», σχολίασε η αθλήτρια του Αλίμου.

Η 34χρονη πολίστρια έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών αλλά και το κίνημα metoo. «Πάντα υπήρχαν τα φαινόμενα της βίας κατά των γυναικών. Το τελευταίο διάστημα καταδεικνύονται περισσότερο αλλά πάντα υπήρχε αυτό το φαινόμενο. Πλέον οι γυναίκες έχουν φωνή, ίσως λόγω των social media η είδηση να γίνεται ευρέως γνωστή αλλά είναι ένα κομμάτι που ξεκινάει από εμάς τις ίδιες για το πώς θα μεγαλώσουμε γιους που θα σέβονται τις γυναίκες και κόρες που θα διεκδικούν τη θέση τους στην κοινωνία.

Από το μπούλινγκ και την κατάθλιψη ο Μανόλο βρήκε το χαμένο του χαμόγελο (vids)
ΣΤΙΒΟΣ

09:35 - 06.03.2023

Από το μπούλινγκ και την κατάθλιψη ο Μανόλο βρήκε το χαμένο του χαμόγελο (vids)

Ο Εμμανουήλ Καραλής -το παιδί-θαύμα του επί κοντώ- κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου και το χαμόγελο επέστρεψε ξανά στα χείλη του, αποδεικνύοντας πως το μέλλον του ανήκει και πως δεν υπάρχουν όρια στα όνειρά του!

Η κάθε γυναίκα είτε είναι αθλήτρια, είτε βιώνει τον εκφοβισμό, τη λεκτική και τη σεξουαλική κακοποίηση είτε στον χώρο του αθλητισμού, είτε στον εργασιακό της χώρο, είτε μέσα στην οικογένειά της πρέπει να έχει φωνή, πρέπει να το καταδεικνύει για να μην υπάρχουν άλλες γυναίκες - θύματα. Όσον πιο γρήγορα το κάνει, τόσο περισσότερο βοηθάει και τις επόμενες για να μπορέσει κάποια στιγμή να εξαλειφθεί αυτό. Το κίνημα metoo είναι σημαντικό που υπάρχει και είναι σημαντικό οι γυναίκες να καταδεικνύουν αυτά τα γεγονότα προκειμένου να εξαλειφθεί - όσο το δυνατόν - το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών», τόνισε η Αλεξάνδρα Ασημάκη.

Η Ελληνίδα αθλήτρια κρέμασε – προσωρινά – το σκουφάκι της το καλοκαίρι του 2020 για να φέρει στον κόσμο την κόρη της. Μιλώντας στο Sportal, η Αλεξάνδρα Ασημάκη είπε για το ταμπού που αντιμετώπισε μετά την απόφαση να επιστρέψει στις πισίνες.

«Νομίζω ότι κάθε γυναίκα αθλήτρια σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό το έχει βιώσει ή το βιώνει. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ταμπού, τα οποία βιώνω κι εγώ τώρα που είμαι μία μητέρα - αθλήτρια. Σταμάτησα τον αθλητισμό για να φέρω στον κόσμο την κόρη μας και συνεχίζω να είμαι εν ενεργεία αθλήτρια αφού με την ομάδα μου είμαστε στην Α1 κατηγορία γυναικών. Το βιώνω ακόμη και σήμερα αυτό το ταμπού. Μιλώντας για εμένα έχω να αντιμετωπίσω ότι μία γυναίκα επέστρεψε στον αθλητισμό κατά πόσο υπάρχουν «πλαίσια» και χρονικά περιθώρια, κατά πόσο μπορεί μία γυναίκα μετά την εγκυμοσύνη να συνεχίσει να κάνει αυτά που έκανε και πριν. Το έχω βιώσει και σε αυτό το κομμάτι μετά την εγκυμοσύνη μου», σημείωσε η Αλεξάνδρα Ασημάκη.

Η συζήτηση οδηγήθηκε αναπόφευκτα στις οικονομικές απολαβές των Ελληνίδων αθλητριών σε σχέση με αυτές των ανδρών. «Έχουν γίνει ενέργειες. Σίγουρα το equal payment που έχει ξεκινήσει από τις ΗΠΑ ανοίγει τις πόρτες και τον δρόμο σε εμάς στην Ελλάδα. Όπως συμβαίνει σε πολλά θέματα, δυστυχώς κάποια πράγματα καθυστερούν στη χώρα. Θέλουμε δουλειά ακόμη για να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και οι άνδρες αλλά και οι γυναίκες», σημείωσε η Αλεξάνδρα Ασημάκη.

Η φουνταριστή του Αλίμου μίλησε και για τον ρατσισμό που βίωσε επειδή ασχολήθηκε με το πόλο, που θεωρείται «ανδρικό» άθλημα. «Στο πόλο και τα πιο δυναμικά αθλήματα υπάρχει αυτός ο ρατσισμός. Στο παρελθόν υπήρχε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Εγώ το βρίσκω ένα πολύ όμορφο άθλημα και για τις γυναίκες. Το γεγονός ότι είναι δυναμικό, το κάνει πιο γοητευτικό. Θα ήθελα να ασχοληθεί η κόρη μου και άλλα κορίτσια στο μέλλον», σχολίασε η Αλεξάνδρα Ασημάκη.

Τέλος, η Ελληνίδα φουνταριστή δίνει το δικό της μήνυμα στη δύο ετών κόρη της. «Θα ήθελα να της πω κάτι γενικό. Να κυνηγάει τα όνειρά της κι όταν κάτι το θέλει πολύ και δουλεύει γι’ αυτό, μπορεί και θα το κατακτήσει. Εμένα αυτό με έχει διδάξει η ζωή μέχρι τώρα. Αυτό θέλω να δώσω ως παράδειγμα και στην κόρη μου: να πατάει γερά στα πόδια της, να είναι μία δυναμική γυναίκα, που έχει όνειρα στόχους, φιλοδοξίες, να δουλεύει για αυτά και να κάνει τα θέλω της πράξη στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, στα δικά της πόδια και στις δικές ικανότητες», σημείωσε η Αλεξάνδρα Ασημάκη