Από το μπούλινγκ και την κατάθλιψη ο Μανόλο βρήκε το χαμένο του χαμόγελο (vids)

Εμμανουήλ Καραλής

i

Εμμανουήλ Καραλής/©Intime

Από το μπούλινγκ και την κατάθλιψη ο Μανόλο βρήκε το χαμένο του χαμόγελο (vids)

Κώστας Τόπας 09:35 - 06.03.2023

Ο Εμμανουήλ Καραλής -το παιδί-θαύμα του επί κοντώ- κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου και το χαμόγελο επέστρεψε ξανά στα χείλη του, αποδεικνύοντας πως το μέλλον του ανήκει και πως δεν υπάρχουν όρια στα όνειρά του!

Ο Εμμανουήλ Καραλής έγραψε ιστορία με χρυσά γράμματα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου της Κωνσταντινούπολης, καθώς κατάφερε με ένα μεγάλο άλμα στα 5,80 μέτρα να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο της διοργάνωσης! Με αυτόν τον τρόπο άφησε πίσω του όλα όσα τον κρατούσαν δέσμιο το προηγούμενο διάστημα και «φώναξε» πως το μέλλον του ανήκει.

Με αυτό το μετάλλιο, ο Καραλής είδε τους κόπους των τελευταίων χρόνων να ανταμείβονται. Βέβαια, όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά, κυρίως, στο ψυχολογικό κομμάτι. Πριν από μερικές ημέρες, ο Μανόλο κατέκτησε στο ΣΕΦ το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 5,86μ., που αποτελεί προσωπικό ρεκόρ στον κλειστό στίβο!

Μιλώντας στην κάμερα του Sportal, ο Καραλής δεν μπόρεσε να κρύψει την χαρά του: «Αισθάνομαι πραγματικά πάρα πολύ χαρούμενος που έκανα επιτέλους το ρεκόρ αυτό. Το κάνω στο «σπίτι» μου, στην Ελλάδα και το ΣΕΦ, που πάντα όταν έρχεται όλος αυτός ο κόσμος να δει τις προσπάθειές όλων των αθλητών μας ανεβάζει. Είμαι χαρούμενος», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Ολα αυτά λίγους μήνες αφότου, ο Μανόλο μετά τον αποκλεισμό του από τον τελικό του επί κοντώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονάχου, είχε τοποθετηθεί για τα θέματα ψυχικής υγείας και για κάποια ακόμη θέματα, που αντιμετώπιζε.

«Είχα κατάθλιψη για αρκετό καιρό, θα κάνω διάλειμμα για να πάρω πίσω το χαμόγελό μου»

Στις 19 Αυγούστου του 2022, ο Εμμανουήλ Καραλής με μία μακροσκελή κατάθεση ψυχής μέσω ανάρτησης στα social media, είχε γνωστοποιήσει πως θα σταματούσει για λίγο καιρό από τους αγώνες, προκειμένου να βοηθήσει την ψυχική του υγεία, καθώς είχε «βυθιστεί» στο άγχος και την κατάθλιψη.

«Μετά από έναν τραυματισμό που είχα κατά τη διάρκεια της σεζόν του κλειστού στίβου, ακολούθησε μια σειρά περιστατικών τα οποία κατάφεραν να μειώσουν πλήρως το ηθικό μου.

Για πρώτη φορά φέτος έπαθα κρίση πανικού που με έκανε να βυθίσω στο άγχος και την κατάθλιψη για αρκετό καιρό. Πίεσα τον εαυτό μου πολύ σκληρά για να αντιστρέψω αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό έκανε τα πράγματα χειρότερα και δυστυχώς ο "κακός" Μανόλο κυριάρχησε και ανέλαβε.

Αναγκάστηκα να συνεχίσω τη σεζόν και να προσπαθώ να είμαι θετικός και να απολαμβάνω κάθε αγώνα όπως κάνω αλλά πάντα ένιωθα χαμένος και ακινητοποιημένος. Είμαι κουρασμένος και νιώθω εντελώς εξαντλημένος. Τελειώνω τη σεζόν μου εδώ.

Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση και πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Πρέπει να κάνω ένα βήμα πίσω και να κάνω ένα διάλειμμα για να πάρω πίσω το χαμόγελό μου», ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram.

Ο Εμμανουήλ Καραλής με το ασημένιο μετάλλιο/©Intime

Στα 23 του χρόνια ζωής, ο Εμμανουήλ Καραλής δέχθηκε έντονο μπούλινγκ κατά τη διάρκεια της εφηβικής του ηλικίας, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και η αδελφή του έγιναν αποδέκτες ρατσιστικών σχολίων, λόγω της καταγωγής του. Ο πατέρας του κατάγεται από τον Πύργο Ηλείας, ενώ η μητέρα του είναι από την Ουγκάντα.

«Φωτογραφία με τον μαύρο;»

Στα 19 του ο νεαρός Καραλής, κατήγγειλε τον Κυτέα για ρατσιστική συμπεριφορά προς το πρόσωπό του και όχι μόνο κι ανέφερε πως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το επεισόδιο που έγινε σε μία προπόνηση στο ΟΑΚΑ. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, ο Δημήτρης Κυτέας του επιτέθηκε φραστικά με χαρακτηρισμούς που είχαν ως αποδέκτη τόσο τον ίδιο όσο και τους γονείς του.

Τα λόγια το Κυτέα - σύμφωνα πάντα με τον Καραλή - ειπώθηκαν όταν ο Κυτέας απευθυνόμενος προς κορυφαία αθλήτρια που μιλούσε με τον Καραλή της είπε: «Εκτίθεσαι με το να βγαίνεις φωτογραφία με τον μαύρο». Αυτή ήταν η δεύτερη καταγγελία του Καραλή για τον Κυτέα. Τον Φεβρουάριο του 2017 η μητέρα του πρωταθλητή του επί κοντώ είχε υποβάλει και πάλι υπόμνημα στον ΣΕΓΑΣ καταγγέλλοντας τον 68χρονο προπονητή για ρατσιστική συμπεριφορά.

Δεν το έβαλε ποτέ κάτω

Παρ' όλα αυτά, ο Εμμανουήλ Καραλής δεν άφησε τίποτα να τον εμποδίσει, δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε τις υψηλές πτήσεις. Το μετάλλιο στην Κωνσταντινούπολη είναι μόνο η αρχή μιας λαμπρής και σπουδαίας καριέρας για τον Μανόλο. Μετά το τέλος του αγώνα, ο νεαρός αθλητής στις δηλώσεις του αφιέρωσε το μετάλλιο πρωτίστως στον ίδιο, λόγω της σκληρής δουλειάς που χρειάστηκε να κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

«Το πήραμε! Είναι κάτι που ήθελα πάντα, ένα μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό. Από πέρυσι. Είμαι ευτυχισμένος που κατάφερα να είμαι σε θέση να είμαι ξανά χαρούμενος. Το αφιερώνω σε μένα», είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια τόνισε ότι έχει δουλέψει πολύ για αυτή τη στιγμή.

«Είναι μία αρχή μιας μεγάλης καριέρας. Με τον πατέρα μου και τον Πομάσκι δουλεύουμε πολύ σκληρά κάθε μέρα. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει γι’ αυτό είμαι τόσο ήρεμος. Μπορούσα και το 5,85μ., αλλά έτσι είναι οι αγώνες. Είμαι χαρούμενος για το μετάλλιο όμως. Τώρα αρχίζει η σοβαρή προπόνηση γιατί έβαλα παρακαταθήκη για πιο ψηλά. Είμαι αθλητής μεταλλίων που δίνει τον καλύτερό του εαυτό σε μεγάλους αγώνες και να φέρνει μετάλλια στην Ελλάδα».