Ανάλυση: Πού εντοπίζεται η δύναμη Μακάμπι και ποια συστήματα χρησιμοποιεί συχνά ο Κάτας!

Ανάλυση: Πού εντοπίζεται η δύναμη Μακάμπι και ποια συστήματα χρησιμοποιεί συχνά ο Κάτας!

Γιάννης Πάλλας 17:36 - 22.04.2024 / Ανανεώθηκε: 18:30 - 22.04.2024

Ποια είναι τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά της Μακάμπι που θα βρεθεί στο δρόμο του Παναθηναϊκού AKTOR στα playoffs που οδηγούν στο Final-4 της Euroleague

Μια από τις πιο αθλητικές ομάδες της Euroleague είναι χωρίς αμφιβολία η Μακάμπι Τελ Αβίβ, που θα βρεθεί στον δρόμο του Παναθηναϊκού AKTOR στα playoffs που οδηγούν στο Final-4 του Βερολίνου.

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έχει το πλεονέκτημα της έδρας, ενώ οι Ισραηλινοί θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν την αθλητικότητα τους και το επιθετικό τους ταλέντο για να βάλουν δύσκολα στην ελληνική ομάδα.

Η Μακάμπι είναι ξεκάθαρα μια ομάδα της οποίας η δύναμη είναι στην περιφέρεια και έχει αρκετό βάθος στον πάγκο με πολλούς αθλητικούς παίκτες σε όλες τις θέσεις. Οι κύριοι δημιουργοί της Ισραηλινής ομάδας είναι ο Λορένζο Μπράουν με τον Ουέιντ Μπάλντγουιν, αλλά και τον Ταμίρ Μπλατ, οι οποίοι προσπαθούν μετά από «πιν εν ρολ» να δημιουργήσουν το πλεονέκτημα επιθετικά.

Στην επίθεση ανεξαρτήτως αμυντικών επιλογών, εάν δεν υπάρξει πλεονέκτημα μετά το πρώτο «πικ εν ρολ» υπάρχει κατευθείαν ένα δεύτερο «πικ εν ρολ» προκειμένου η άμυνα να μετακινηθεί και να δημιουργηθεί το ρήγμα στον αντίπαλο.

Δυο είναι τα κυρίως spacing τα οποία ο κόουτς Όντεντ Κάτας χρησιμοποιεί κατά κόρον, το κεντρικό «πικ εν ρολ» με αντίστοιχη κίνηση του ψηλού στην baseline (block to block) κυρίως με τεσσάρι τον Ρόμαν Σόρκιν.

Το δεύτερο είναι ξανά με «πικ εν ρολ» στην προέκταση του αγκώνα (elbow) με τα 4αρια (Μπόνζι Κόλσον σε small ball και Τζέιμς Γουέμπ ή Τζέικ Κοεν) in vision (στην δυνατή πλευρά).

Μεγάλη δύναμη της ομάδας είναι τα επιθετικά ριμπάουντ με παίκτες όπως ο Τζος Νίμπο, ο Ρόμαν Σόρκιν και ο Τζάσιελ Ριβέρο να πρωτοστατούν. Επίσης είναι φανερή η διάθεση της ομάδας να τρέξει στον πρωτεύοντα και δευτερεύοντα αιφνιδιασμό με τον Ουέιντ Μπάλντγουιν, τον Λορένζο Μπράουν αλλά και τον Τζον Ντι Μπαρτολομέο κυρίους εκφραστές.

Ο Λορέντζο Μπράουν οδήγησε την Μακάμπι στον... Παναθηναϊκό και είναι ο MVP των Play In
EUROLEAGUE

14:49 - 20.04.2024

Ο Λορέντζο Μπράουν οδήγησε την Μακάμπι στον... Παναθηναϊκό και είναι ο MVP των Play In

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στα Playoffs της Euroleague και για να βρεθεί σε αυτή τη θέση ο Λορέντζο Μπράουν έκανε τρομερό ματς κόντρα στην Μπασκόνια και με τις επιδόσεις του ανακρίθηκε πολυτιμότερος παίκτης των Play In.

Αμυντικά οι γνωστές συνθέτες άμυνες χώρου (match up zone), αλλά πολύ συχνά και η άμυνα με αλλαγές είναι το σήμα κατατεθέν της Μακάμπι την φετινή χρονιά. Συχνά χρησιμοποιείται ο Αντόνιους Κλίβελαντ σαν άνθρωπος των ειδικών αποστολών ενώ η αθλητικότητα του Τζος Νίμπο δίνει ιδιαίτερη ευελιξία στις αμυντικές επιλογές.

Παραθέτουμε τις δυο επιλογές που ο Όντεντ Κάτας αρέσκεται να χρησιμοποιεί με το διαφορετικό spacing όπως το αναφέραμε παραπάνω:

Η πρώτη επιθετική επιλογή

Η δεύτερη επιθετική επιλογή