Η Ρεάλ παίρνει τα... καλύτερα σουτ στην φετινή Euroleague

Φακούντο Καμπάτσο

i

© 2023 EuroLeague Basketball

Η Ρεάλ παίρνει τα... καλύτερα σουτ στην φετινή Euroleague

Η Euroleague ανέλυσε τα σουτ που παίρνουν οι ομάδες, με την Ρεάλ να φαίνεται πως επιλέγει πάντα τις καλύτερες συνθήκες για να εκτελέσει.

Χάρη στα δεδομένα της Synergy Sports, μπορούμε να μάθουμε ποιες ομάδες της EuroLeague διαπρέπουν στην επίθεση αυτή τη σεζόν, ευστοχώντας σε περισσότερα σουτ από τα αναμενόμενα.

Το σουτ στο σύγχρονο μπάσκετ αποτελεί βασικό πυλώνα της επιθετικής λειτουργίας μιας ομάδας. Με το ταλέντο να ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο, όλο και πιο πολλές ομάδες ψάχνουν τρόπο να βγάλουν το «τέλειο» σουτ με τις ιδανικές προϋποθέσεις. Εξάλλου δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει ομάδες να πανηγυρίζουν πριν καν γίνει το σουτ, καθώς η κυκλοφορία της μπάλας έχει δημιουργήσει κενά και έχει δώσει τις ιδανικές συνθήκες στον σουτέρ.

Το Synergy Shot Quality (SSQ) είναι μια μέτρηση που υπολογίζει την αναμενόμενη αξία κάθε σουτ, βάσει δεδομένων που λαμβάνει υπόψη όλα τα προηγμένα που έχουν συλλεχτεί για κάθε προσπάθεια για σουτ που επιχειρήθηκε σε αγώνες της EuroLeague την τελευταία δεκαετία. Το Synergy Shot Making (SSM) συγκρίνει το SSQ με τους πραγματικούς πόντους ανά σουτ μιας ομάδας για να δείξει, σε αυτήν την περίπτωση, πόσους περισσότερους πόντους ανά προσπάθεια σημείωσε μια ομάδα σε σχέση με αυτό που αναμενόταν.

Αυτός ο πίνακας κατάταξης ταξινομείται με βάση τους πραγματικούς πόντους ανά βολή που σημειώνονται με τα SSQ και SSM που περιλαμβάνονται για να βοηθήσουν στην απεικόνιση των διαφορετικών διαδρομών που ακολούθησαν αυτές οι ομάδες για να επιτύχουν αυτά τα αποτελέσματα.

Μέσα από την 13η αγωνιστική, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Παρτίζαν έχουν ξεχωρίσει ως οι ομάδες με τα καλύτερα σουτ, με την Βασίλισσα να παίρνει τα πιο… ποιοτικά σουτ, εν αντιθέσει με την Παρτίζαν, που βρίσκεται μόλις 12η στο SSQ.

Αυτή η διαφορά μπορεί να εντοπιστεί στην προσέγγισή τους στο σουτ από μεσαία απόσταση.

Η Ρεάλ έχει κάνει λιγότερα σουτ από μεσαία απόσταση από οποιαδήποτε ομάδα στην EuroLeague, ενώ η Παρτίζαν έχει την τρίτη θέση, με αυτόν τον αριθμό να αυξάνεται μετά την επιστροφή του Κέβιν Πάντερ στη δράση. Παράλληλα η Παρτιζάν έχει σημειώσει ένα αξιοσέβαστο 0,92 πόντους ανά σουτ από μέση απόσταση. Έκλεισε τη διαφορά ευστοχώντας στο 74% στις τελευταίες φάσεις των αγώνων . Αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα, καθώς καμία ομάδα δεν έχει σκοράρει πάνω από το 70% για μια σεζόν στη σύγχρονη ιστορία της EuroLeague.

Η Βίρτους Μπολόνια ήταν η μόνη ομάδα που σκόραρε περισσότερους πόντους από τη Ρεάλ και την Παρτίζαν κιντά στο καλάθι, με τον Τόκο Σενγκέλια να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Η Αρμάνι Μιλάνο και η Ζάλγκιρις Κάουνας έχουν πάρει την αντίθετη διαδρομή από τις Ρεάλ, Παρτίζαν και Βίρτους. Ενώ η Ζαλγκίρις ήταν η πιο ακριβής ομάδα σουτ τριών πόντων αυτής της σεζόν συνολικά, η Αρμάνι Μιλάνο έχει πετύχει ίσως την καλύτερη ισορροπία μεταξύ ακρίβειας και επιθετικότητας. καμία ομάδα δεν έχει συγκεντρώσει περισσότερους πόντους από το τρίποντο σε σχέση με τους Ιταλούς.

Το σουτ τριών πόντων της Μπαρτσελόνα είχε εξίσου σημαντικό αντίκτυπο στην τοποθέτησή της εδώ, αν και με μια ανατροπή. Η Μπαρτσελόνα έχει κάνει τρίποντα σε υψηλό επίπεδο συνολικά, αλλά τα έχει βάλει μετά από την ντρίμπλα με τόσο υψηλό ρυθμό που αντιστάθμισε τα ενίοτε αδύναμα spot-up σουτ της ομάδας. Ο Νίκολας Λαπροβίτολα είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνος για αυτές τις προσπάθειες.

Είτε μέσω πολλαπλών διαδρομών για κορυφαία ακρίβεια των τριπόντων, είτε επιλέγοντας «καλά» σουτ, είτε βρίσκοντας ισορροπία μεταξύ επιθετικότητας και αποτελεσματικότητας στο εσωτερικό, υπάρχουν περισσότερες από μία συνταγές για επιθετική επιτυχία στην EuroLeague. Αυτές οι ομάδες έχουν αποδείξει πολλά στην αρχή, και σε ένα πρωτάθλημα όπου η ισοτιμία τείνει να κυριαρχεί, αυτό δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Ο Φαμπιάν Κοζέρ αποκάλυψε τον λόγο που στην Ρεάλ Μαδρίτης κάνουν «Siuuu» πριν τους αγώνες (vid)
EUROLEAGUE

11:23 - 11.12.2023

Ο Φαμπιάν Κοζέρ αποκάλυψε τον λόγο που στην Ρεάλ Μαδρίτης κάνουν «Siuuu» πριν τους αγώνες (vid)

Εντός της μπασκετικής Ρεάλ Μαδρίτης, το ονομάζουν «Madridismo» και είναι η... αντιγραφή του «Siuuu» του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο 36χρονος γκαρντ, Φαμπιάν Κοζέρ, εξηγεί πότε και ποιος αποφάσισε να ξεκινούν έτσι την παρουσία τους στο γήπεδο και ενημερώνει πως «το κάνουμε από πάθος για την ομάδα μας και όχι από έλλειψη σεβασμούς στον αντίπαλο».