Euroleague: Κάθε παιχνίδι μετράει αλλά μετράνε και τα λάθη των διαιτητών (vids)
i

© Intime

Euroleague: Κάθε παιχνίδι μετράει αλλά μετράνε και τα λάθη των διαιτητών (vids)

Νίκος Καλαμπάκας 09:34 - 10.01.2023 / Ανανεώθηκε: 10:48 - 10.01.2023

Η Euroleague έχει ως βασικό της σλόγκαν ότι το «κάθε παιχνίδι» μετράει, όμως η διαιτησία συνεχίζει να είναι πρόβλημα αφού κάποιες φορές καταρρίπτει τα όσα θέλει να πρεσβεύει η ίδια η διοργάνωση.

Every Game Matters (κάθε παιχνίδι μετράει) συνηθίζουμε να βλέπουμε στα διαφημιστικά σποτ της Euroleague, όμως η αλήθεια είναι ότι ακόμα και στην κορυφαία ευρωπαϊκή λίγκα τα διαιτητικά λάθη είναι πολλά και κάποιες φορές κρίσιμα...

Τιμωρήθηκε ο διαιτητής που δεν είδε την παράβαση στο buzzer beater του Μίροτιτς στο Ερυθρός Αστέρας - Μπαρτσελόνα
EUROLEAGUE

18:57 - 06.01.2023

Τιμωρήθηκε ο διαιτητής που δεν είδε την παράβαση στο buzzer beater του Μίροτιτς στο Ερυθρός Αστέρας - Μπαρτσελόνα

Η Euroleague είχε ζητήσει συγγνώμη για τη φάση που είχε στείλει στην παράταση τον αγώνα Ερυθρός Αστέρας - Μπαρτσελόνα, ενώ ήρθε και η ώρα της τιμωρία του διαιτητή.

Η διαιτησία στο μπάσκετ γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο θέμα συζήτησης, με αφετηρία  το καλοκαίρι και τα λάθη που έγιναν στο Ευρωμπάσκετ,  κυρίως τα πολύ αυστηρά σφυρίγματα που έστελναν κάθε λίγο και λιγάκι τις ομάδες στη γραμμή των βολών, από τις τεχνικές ποινές που μοιράζονταν με μεγάλη συχνότητα.

Ήταν σταθερά το νούμερο ένα θέμα σε όλο ​​EuroBasket 2022. Προπονητές, ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο (Λούκα Ντόντσιτς), μερικά αστέρια της EuroLeague ( Χεζόνια, Μέλι) και πολλοί άλλοι παραπονέθηκαν για αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού.

«Δώστε μας διαιτητές της EuroLeague» ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς αφηγήσεις στην ευρωπαϊκή μπασκετική κοινότητα, όμως η φετινή λίγκα μας κάνει να αναρωτιόμαστε: Θα λειτουργήσει αυτό όντως;

Οι διαιτητές της EuroLeague και οι υπεύθυνοι της λίγκας έκαναν κάποια κρίσιμα λάθη στους πρώτους δεκαεπτά γύρους που η ίδια η διοργάνωση αναγνώρισε επίσημα.

Λάθη που δεν αποκλείεται στο τέλος του πρωταθλήματος να έχουν διαμορφώσει την κατάταξη και να αφήσουν εκτός οκτάδας ομάδες που θα έπρεπε να διεκδικήσουν το τρόπαιο.

Παρακάτω, ακολουθούν κάποιες από τις φάσεις που μέχρι στιγμής έχουν αναγκάσει τις ομάδες να παραπονεθούν:

Δεύτερη αγωνιστική: Μονακό - Εφές

Η Λίγκα παραδέχθηκε ότι οι διαιτητές λανθασμένα δεν καταλόγισαν φάουλ στον Μίτσιτς με 6'' να απομένουν και το σκορ στο 82-82. Ο παίκτης της Εφές έκανε σουτ τριών πόντων στο οποίο αστόχησε, όμως δεν του καταλογίστηκε φάουλ του Μπράουν. Τελικά η Εφές ηττήθηκε στην παράταση.

Ενδέκατη αγωνιστική: Άλμπα - Μπαρτσελόνα

Η EuroLeague επιβεβαίωσε ότι οι διαιτητές δεν κατάφεραν να ξεκινήσουν το ρολόι του αγώνα και δεν αναγνώρισαν το λάθος, καθώς ο χρονομέτρης άργησε επίσης να να το κάνει μετά τη χαμένη ελεύθερη βολή του Νίκολα Μίροτιτς στα 4,7 δευτερόλεπτα, κάτι που έδωσε στην Άλμπα επιπλέον 3 δευτερόλεπτα για να ισοφαρίσει το παιχνίδι ή να πάρει τη νίκη.

16η αγωνιστική: Ερυθρός Αστέρας - Μπαρτσελόνα

Ο Ερυθρός Αστέρας προηγούταν με τρεις πόντους και το χρονόμετρο έδειχνε 3.3''. Ο Νίκολα Μίροτιτς έγινε αποδέκτης της μπάλας και με ένα εκπληκτικό buzzer beater έστειλε το ματς σε παράταση, εκεί όπου οι Καταλανοί αναδείχθηκαν νικητές. Η Euroleague αναγνώρισε το λάθος όμως το αποτέλεσμα δεν άλλαξε και οι Σέρβοι έχασαν άδικα μια νίκη που στην πορεία του πρωταθλήματος ίσως αποδειχθεί σημαντική.

Καταλαβαίνει κανείς ότι στους παραπάνω αγώνες τα λάθη που έγιναν μπορεί να επηρέασαν όχι μόνο τα ματς, αλλά την πορεία των ομάδων στο πρωτάθλημα. Είναι βέβαιο ότι στη λίγκα υπάρχει θέμα με τη διαιτησία και η Euroleague έκανε το πρώτο βήμα, αναγνωρίζοντας τα λάθη.

Παρόλα αυτά, η διοργάνωση αποτυγχάνει να παίξει σύμφωνα με τους δικούς της κανόνες. Το μότο της EuroLeague λέει ότι «Κάθε παιχνίδι έχει σημασία».

Λαμβάνοντας υπόψη την ανταγωνιστικότητα στο πρωτάθλημα αυτή τη σεζόν, κάθε αποτέλεσμα μετράει. Μια μόνο άδικη ήττα μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει ορισμένες ομάδες να αποτύχουν και να μην μπουν στο Top 8, ενώ άλλες μπορεί να χάσουν το πιθανό πλεονέκτημα έδρας στη μάχη των πλέι οφ.

«Γνωρίζουμε ότι είναι αδύνατο να διαιτητεύεις ένα παιχνίδι χωρίς να κάνεις λάθος», δήλωσε ο πρώην διαιτητής της EuroLeague, Λουίτζι Λαμόνικα. Τα λάθη είναι μια τρανή απόδειξη ότι είμαστε άνθρωποι, όμως τα πάντα είναι μια διαδικασία μάθησης.

Τα παιχνίδια των πρωταθλημάτων τους θα πρέπει να είναι μαθησιακό υλικό για τους καλύτερους Ευρωπαίους διαιτητές, αφού το τρέχον επίπεδο της EuroLeague δεν δικαιολογεί τα λάθος σφυρίγματα, ειδικά στα δευτερόλεπτα που κρίνονται οι αγώνες.

Ταυτόχρονα, οι διαιτητές έχουν περισσότερη τεχνολογική βοήθεια από ποτέ, την ώρα που ο αριθμός των λαθών αυξάνεται. Έχουν αναγνωριστεί από τη λίγκα, όμως αυτό είναι απλά μια μικρή παρηγοριά για ομάδες όπως η Εφές ή ο Ερυθρός Αστέρας, αφού το κακό έχει ήδη γίνει και κάποιες νίκες χάθηκαν άδικα...