Euroleague: Flashback στη μάχη της οκτάδας
i

© Intime

Euroleague: Flashback στη μάχη της οκτάδας

Νίκος Καλαμπάκας 19:01 - 08.02.2023 / Ανανεώθηκε: 20:04 - 08.02.2023

Η 24η στροφή της Euroleague ξεκινάει και το Sportal σας παρουσιάζει τη μάχη των ομάδων για τα play offs και το τι συνέβη τις προηγούμενες χρονιές με τις ομάδες που σε αυτό το χρονικό διάστημα είχαν μια θέση στην οκτάδα.

Μόλις 11 στροφές απομένουν για την ολοκλήρωση της φετινής regular season στην Euroleague και η μάχη για τα play offs έχει πάρει φωτιά. Ο Ολυμπιακός με την Ρεάλ προπορεύονται, όμως νιώθουν την καυτή ανάσα των Μονακό, Μπαρτσελόνα και Φενέρ. Το Sportal πήγε πίσω στον χρόνο και έψαξε να δει τι συνέβη με τις ομάδες που ηγούνταν τις προηγούμενες σεζόν της κατάταξης, στο τέλος του πρωταθλήματος. 

Από τη σεζόν 2019-2020 οι ομάδες αυξήθηκαν το ίδιο και οι αγώνες, γεγονός που έκανε ακόμα πιο ελκυστικό το πακέτο της Euroleague, όμως επιβάρυνε και τους αθλητές, αφού και οι αγώνες, αλλά και τα ταξίδια ήταν περισσότερα. 

Το φορμάτ της Euroleague άλλαξε τη σεζόν 2016-2017, όταν και δημιουργήθηκε ένας όμιλος όπου όλοι αντίπαλοι παίζουν μεταξύ τους. Αυτό έδωσε μεγάλο ενδιαφέρον στη διοργάνωση και από την πρώτη κιόλας σεζόν, οι ομάδες έδωσαν πραγματική μάχη για μια θέση στο top 8.

Εκείνη τη σεζόν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν πανίσχυρες ομάδες. Οι «ερυθρόλευκοι» με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στον πάγκο τους είχαν φτάσει έχρι τον τελικό του Final 4, όμως εκεί ηττήθηκαν από την Φενέρ του Ομπράντοβιτς, που στα play offs είχε αποκλείσει και τον Παναθηναϊκό του Πασκουάλ. Στην 23η αγωνιστική πρωτοπόρος στη βαθμολογία ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης, ακολουθούσε η ΤΣΣΚΑ, 3ος ο Ολυμπιακός, 4η η Φενέρ, 5ος ο Παναθηναϊκός, 6ος ο Ερυθρός Αστέρας και έπειτα Εφές και Μπασκόνια. Στο τέλος της regular season, η Νταρουσάφακα προσπέρασε τον Ερυθρό Αστέρα και πήρε αυτή το εισιτήριο για τα πλέι οφς. 

Η βαθμολογία της 23ης αγωνιστικής της σεζόν 2016-2017

Tη σεζόν 2017 - 2018 η ΤΣΣΚΑ ήταν πρώτη, ακολουθούσε ο Ολυμπιακός με τη Φενέρ, στη συνέχεια η Ρεάλ, η Ζαλγκίρις, η Χίμκι, ο Παναθηναϊκός και η Μακάμπι. Τρεις από τις οκτώ ομάδες ήταν διαφορετικές, αφού Ζαλγκίρις, Χίμκι και Μακάμπι είχαν πάρει τη θέση των Εφές, Μπασκόνια και Ερυθρού Αστέρα, με τους ισραηλινούς ωστόσο στο τέλος να χάνουν το τρένο από τους Βάσκους, που αναρριχήθηκαν στην 7η θέση. 

Η βαθμολογία της 23ης αγωνιστικής της σεζόν 2017-2018

Η σεζόν 2018-2019 δεν ήταν καλή για τις ελληνικές ομάδες. Στην πρώτη οκτάδα υπήρξαν πάλι ανακατατάξεις, με τη Φενέρ να ηγείται, να ακολουθούν ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Εφές, Μπαρτσελόνα, Αρμάνι, Ολυμπιακός και Μπασκόνια. Ο Παναθηναϊκός βρισκόταν 11ος, αλλά μόλις μια νίκη πίσω από την οκτάδα. Στο τέλος της σεζόν πάντως ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στα πλέι οφς, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό. Οι πράσινοι τερμάτισαν έκτοι και στη συνέχεια αποκλείστηκαν από την Ρεάλ, ενώ οι ερυθρόλευκοι 9οι, αφού είδαν την Ζαλγκίρις να τους περνάει στην ισοβαθμία.

Η βαθμολογία της 23ης αγωνιστικής της σεζόν 2018-2019

Τη σεζόν 2019-2020 δεν άλλαξαν πολλά πράγαματα. Η Εφές είχε αρχίσει να ανεβαίνει και ήταν πρώτη στην 23η αγωνιστική, εκολουθούσαν Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, 4η η ΤΣΣΚΑ, 5η η Μακάμπι, 6ος ο Παναθηναϊκός και έπειτα Φενέρ και η Βαλένθια. Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν 11ος, μια νίκη πίσω από τη ζώνη της οκτάδας. Τελικά η Χίμκι πρόλαβε τη Βαλένθια, όμως το πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω κορωνοϊού...

Η βαθμολογία της 23ης αγωνιστικής της σεζόν 2019-2020

Η σεζόν 2020-2021 χαρακτηρίστηκε από την άνοδο της Ζενίτ, που εισέβαλε στις ομάδες που χτυπάνε το top 8. Η Μπαρτσελόνα ήταν πρωτοπόρος στην 23η αγωνιστική, ακολουθούσε η ΤΣΣΚΑ, έπειτα η Ζενίτ, η Ρεάλ, η Αρμάνι, η Μπάγερν, η Εφές και η Ζαλγκίρις. Ο Ολυμπιακός ήταν 10ος, δύο νίκες μακριά από τη ζώνη των πλέι οφς, ενώ ο Παναθηναϊκός 15ος. Η κατάταξη δεν άλλαξε όσον αφορά τις 8 ομάδες που πήραν το εισιτήριο μέχρι το τέλος κι έτσι τσα πλέι οφς δεν υπήρξε ελληνική παρουσία. 

Η βαθμολογία της 23ης αγωνιστικής της σεζόν 2020-2021

Φτάνουμε στην περσινή σεζόν όπου λόγω του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία υπήρξαν ξαφνικές ανακατάξεις. Την 23η αγωνιστική πάντως, οι ρωσικές ομάδες είχαν κάνει εισβολή στις θέσεις της οκτάδας αφού Ζενίτ, ΤΣΣΚΑ και Ούνιξ ήταν στις θέσεις 4,6 και 7. Πρώτη στη βαθμολογία ήταν η Ρεάλ, 2η η Μπάρτσελόνα, 3η η Αρμάνι, 5ος ο Ολυμπιακός και 8η η Μπάγερν. Με την απόφαση του αποκλεισμού των ρωσικών ομάδων, τη θέση των τριών στα πλέι οφς πήραν η Εφές, η Μονακό και η Μακάμπι.

Η βαθμολογία της 23ης αγωνιστικής της σεζόν 2021-2022

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ομάδες που την 23η αγωνιστική βρίσκονται σε τροχιά πλέι οφς, στο τέλος παίρνουν και το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός ηγείται της βαθμολογίας μαζί με την Ρεάλ, ενώ ακολουθούν Μονακό, Φενέρ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Παρτιζάν και Μακάμπι. Η φετινή μάχη πάντως καλά κρατεί, αφού Βαλένθια, Εφές, Βίρτους και Ερυθρός Αστέρας, βρίσκονται μια και δύο νίκες πίσω από τη ζώνη της οκτάδας και απομένουν ακόμα 11 αγωνιστικές. Φυσικά και όλα μπορούν να συμβούν, κάτι που μας έχει διδάξει και η ίδια η ιστορία, αφού πολλές φορές κάποιες ομάδες κατάφεραν να προλάβουν το... τρένο, στις τελευταίες στροφές της διαδρομής...

H φετινή κατάταξη πριν την 24η αγωνιστική

Tags: