Πριν τους Ναν και Λεσόρ: Οι «Έλληνες» που βρέθηκαν στο... Πάνθεον της EuroLeague
i

/©Sportal

Πριν τους Ναν και Λεσόρ: Οι «Έλληνες» που βρέθηκαν στο... Πάνθεον της EuroLeague

Ελένη Ανδρικοπούλου 12:02 - 15.05.2024 / Ανανεώθηκε: 09:34 - 29.05.2024

O Κέντρικ Ναν κι ο Ματίας Λεσόρ βρέθηκαν στην καλύτερη πεντάδα της σεζόν στην Euroleague. Πριν από τους δύο μπασκετμπολίστες του Παναθηναϊκού, το έχουν καταφέρει κι άλλοι παίκτες των ελληνικών ομάδων στο παρελθόν. Ποιοι είναι αυτοί;

Λίγες μέρες πριν από την έναρξη του Final 4 του Βερολίνου η EuroLeague ανακοίνωσε την καλύτερη πεντάδα της τρέχουσας σεζόν. Στην All Euroleague First Team, την οποία ανακοίνωσε η διοργανώτρια αρχή την περασμένη Δευτέρα (13/5) έδωσαν το «παρών» δύο «Έλληνες». Ο λόγος για τους Κέντρικ Ναν και Ματίας Λεσόρ.

Μαζί με τους μπασκετμπολίστες του Παναθηναϊκού την καλύτερη πεντάδα συμπλήρωσαν ο Φακούντο Καμπάτσο της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Μάικ Τζέιμς της Μονακό κι ο Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις της Φενέρμπαχτσε.

Ο Κώστας Παπανικολάου στο Sportal: «Δε με ενδιαφέρουν οι φωτογραφίες, ας το πάρουμε και ας το σηκώσει όποιος είναι να το σηκώσει»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

11:10 - 14.05.2024

Ο Κώστας Παπανικολάου στο Sportal: «Δε με ενδιαφέρουν οι φωτογραφίες, ας το πάρουμε και ας το σηκώσει όποιος είναι να το σηκώσει»

Στο περιθώριο της media day του Ολυμπιακού, ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε στην κάμερα του Sportal και μεταξύ άλλων τόνισε πως δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ σε ένα Final 4. Ο αρχηγός των ερυθρολεύκων έδωσε το στίγμα ενόψει της μάχης για το τρόπαιο στο Βερολίνο και υποστήριξε πως στόχος του ίδιου και των συμπαικτών του είναι να εμφανιστούν έτοιμοι πνευματικά και σωματικά για την πρόκληση.

Με αφορμή την παρουσία του Αμερικανού γκαρντ και του Γάλλου σέντερ των «πράσινων» στην All Euroleague First Team ας δούμε ποιοι μπασκετμπολίστες των ελληνικών ομάδων το έχουν καταφέρει στο παρελθόν.

Την αρχή έκανε ο Αλφόνσο Φορντ τη σεζόν 2000-01. O Αμερικανός γκαρντ του Περιστερίου βρέθηκε στην καλύτερη πεντάδα μαζί με τους Λούις Μπούλοκ, Ντέρικ Χάμιλτον, Γκρέγκορ Φούτσκα και Ντέγιαν Τομάσεβιτς.

Τη «σκυτάλη» πήρε ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Ο νυν πρόεδρος της EuroLeague τη σεζόν 2001-02 αγωνιζόμενος με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, μαζί με τους Τάιους Έντνι, Μανού Τζινόμπιλι, Μάρκο Γιάριτς και Ντέγιαν Τομάσεβιτς συνέθεσαν την καλύτερη πεντάδα.

Πέντε χρόνια αργότερα ένας ακόμα «πράσινος» θα βάλει το όνομά του στην All Euroleague First Team. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Τράιαν Λάνγκντον, Λουίς Σκόλα και Νίκολα Βούισιτς αποτελούσαν την καλύτερη πεντάδα τη σεζόν 2006-2007. Να σημειώσουμε ότι ήταν μέλος της κι ο Θοδωρής Παπακαλουκάς, καθώς ισοψήφισε με τον Δημήτρη Διαμαντίδη για τη θέση του πόιντ γκαρντ.

Στην καλύτερη πεντάδα της σεζόν 2008-09 βρέθηκαν δύο «Έλληνες». Ο Νίκολα Πέκοβιτς του Παναθηναϊκού κι ο Γιάννης Μπουρούσης του Ολυμπιακού. Οι Τέρελ ΜακΙντάιρ, Χουάν Κάρλος Ναβάρο και Ίγκορ Ρακόσεβιτς ήταν οι υπόλοιποι.

Έντονο ήταν το «ερυθρόλευκο» χρώμα στην καλύτερη πεντάδα της σεζόν 2009-10 στην Euroleague! Οι δύο μπασκετμπολίστες του Ολυμπιακού, Μίλος Τεόντοσιτς και Λίνας Κλέιζα μαζί με τους Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Βίκτορ Χριάπα και Άλεκς Μάριτς ήταν οι πέντε κορυφαίοι, όπως ανακοίνωσε η διοργανώτρια αρχή.

«Πρασίνισε» η κορυφαία πεντάδα της σεζόν 2010-11, καθώς βρέθηκαν σε αυτή ο Δημήτρης Διαμαντίδης κι ο Μάικ Μπατίστ. Οι άλλοι τρεις ήταν ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο Φερνάντο Σαν Εμετέριο κι ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης που αγωνιζόταν με τη φανέλα της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Τις δύο επόμενες σεζόν ο Δημήτρης Διαμαντίδης (Παναθηναϊκός) κι ο Βασίλης Σπανούλης (Ολυμπιακός) έδωσαν το «παρών» στην καλύτερη πεντάδα. Η All Euroleague First Team τη σεζόν 2011-12 αποτελούνταν πέρα από τους δύο Έλληνες, από τους Αντρέι Κιριλένκο, Εραζέμ Λόρμπεκ και Νέναντ Κρστιτς.

Η σύνθεση της καλύτερης πεντάδας τη σεζόν 2012-13 ήταν η εξής: Δημήτρης Διαμαντίδης, Βασίλης Σπανούλης, Ρούντι Φερνάντεθ, Σόνι Γουίμς και Άντε Τόμιτς.

Δύο χρόνια αργότερα ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ξανά μέλος της καλύτερης πεντάδας. Για τη σεζόν 2014-15 κορυφαίοι αναδείχθηκαν οι Μίλος Τεόντοσιτς, Νεμάνια Μπιέλιτσα, Φελίπε Ρέγιες και Μπόμπαν Μαριάνοβιτς πέραν του «Kill Bill».

Ένας συμπαίκτης του Βασίλη Σπανούλη και θρύλος του Ολυμπιακού έδωσε το «παρών» στην κορυφαία πεντάδα της σεζόν 2016-17. Ο λόγος για τον Γιώργο Πρίντεζη. Οι Σέρχιο Γιουλ, Νάντο Ντε Κολό, Μπόγκνταν Μπογκντάβοβιτς και Έκπε Ούντο ήταν οι υπόλοιποι.

https://www.youtube.com/watch?v=N-qk9n7fj8o

Για τις δύο επόμενες σεζόν ο Νικ Καλάθης έβαλε το όνομά του στη κορυφαία πεντάδα. Η All Euroleague First Team της σεζόν 2017-18 ήταν η εξής: Νικ Καλάθης, Νάντο Ντε Κολό, Λούκα Ντόντσιτς, Τορνίκε Σενγκέλια και Γιαν Βέσελι.

Η σύνθεση της κορυφαίας πεντάδας της σεζόν 2018-19 ήταν: Νικ Καλάθης, Κώστας Σλούκας, Ουίλ Κλάιμπερν, Μπράντον Ντέιβις και Γιαν Βέσελι.

Μετά τον Έλληνα γκαρντ δύο σερί χρονιές είδε το όνομά του στην κορυφαία πεντάδα της EuroLeague ο Σάσα Βεζένκοφ. Ο Βούλγαρος φόργουορντ του Ολυμπιακού μαζί με τους Μάικ Τζέιμς, Σέιν Λάρκιν, Νίκολα Μίροτιτς και Έντι Ταβάρες αποτελούσαν την All Euroleague First Team της σεζόν 2021-22.

Η κορυφαία πεντάδα της σεζόν 2022-23 ήταν οι εξής: Λορένζο Μπράουν, Ντζάναν Μούσα, Σάσα Βεζένκοφ, Ματίας Λεσόρ, Έντι Ταβάρες.

Οι πρωταθλητές του Ματέο, οι μάγκες του Αταμάν, η... αγριεμένη Φενέρ και η αγέλη των πεινασμένων λύκων του Μπαρτζώκα!
EUROLEAGUE

21:35 - 14.05.2024

Οι πρωταθλητές του Ματέο, οι μάγκες του Αταμάν, η... αγριεμένη Φενέρ και η αγέλη των πεινασμένων λύκων του Μπαρτζώκα!

Ρεάλ Μαδρίτης, Παναθηναϊκός, Φενέρ και Ολυμπιακός θα μονομαχήσουν για τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης και το Sportal σας παρουσιάζει τη διαδρομή τους μέχρι το Βερολίνο.