Ο Ολυμπιακός πέταξε όλες τις ευκαιρίες και έχασε (90-84) στο Τελ Αβίβ από τη Μακάμπι

Ο Ουέιντ Μπάλντγουιν «εκτέλεσε» τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός πέταξε όλες τις ευκαιρίες και έχασε (90-84) στο Τελ Αβίβ από τη Μακάμπι

23:37 - 22.11.2022 / Ανανεώθηκε: 11:30 - 23.11.2022

Η πρώτη εκτός έδρας ήττα των «ερυθρολεύκων» ήρθε στο Ισραήλ από τη Μακάμπι και με το 6-3 ο Ολυμπιακός δεν έχει περιθώρια λάθους στο δεύτερο ματς της εβδομάδας, την Πέμπτη στο ΣΕΦ με την Άλμπα Βερολίνου.

Πήγε στο Τελ Αβίβ αήττητος στα εκτός έδρας ματς και εκεί συνάντησε συνθήκες που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί σωστά. Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε 90-84 από τη Μακάμπι, με έναν παλιό γνώριμο (Ουέιντ Μπάλντγουιν), έναν γνωστό και μη εξαιρετέο (Λορένζο Μπράουν) και έναν ρούκι (Τζάρελ Μάρτιν) να του κάνουν μεγάλη ζημιά. 

Αυτή ήταν η τρίτη ήττα στη διοργάνωση, το ρεκόρ πλέον είναι στο 6-3 και οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει γρήγορα να ξεπεράσουν το συναίσθημα της αποτυχίας, καθώς ακολουθεί το ματς της Πέμπτης (24/11) στο ΣΕΦ απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου. Θα πρέπει όμως, να θυμούνται τι δεν πήγε σωστά και τι έπρεπε να κάνουν διαφορετικά. Για παράδειγμα, αν αφήσεις έναν καλό σουτέρ ελεύθερο, αν του δώσεις ρυθμό, τότε ίσως σε τιμωρήσει ανεπανόρθωτα. Αυτό έκανε ο Αμερικανός γκαρντ Ουέιντ Μπάλντγουιν, ο οποίος όταν άφησε την πατρίδα του (το 2019) για να έρθει στην Ευρώπη το έκανε για τη φανέλα του Ολυμπιακού. Δεν κατάφερε τότε να ξεχωρίσει ούτε να καθιερωθεί στον Πειραιά, αλλά εξελίχθηκε στη Γερμανία με τη Μπάγερν (2020-2021), εντυπωσίασε με τη Μπασκόνια πέρσι και φέτος είναι πρωταγωνιστής με την Μακάμπι. Τώρα, οδήγησε την ομάδα του Τελ Αβίβ στην επικράτηση έχοντας 22 πόντους με 4/7 τρίποντα. Στο πλευρό του η κλασική δύναμη του Λορένζο Μπράουν (16 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 6 ασίστ) και ο Τζάρελ Μάρτιν που  με 13 πόντους και 5 ριμπάουντ έκανε το καλύτερο παιχνίδι του στην Ευρωλίγκα. 

Από τους παίκτες του Γιώργος Μπαρτζώκα, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης το πάλεψε μέχρι τέλους. Όπως πάντα άλλωστε. Είχε 21 πόντους με 5/9 τρίποντα, ο Σάσα Βεζένκοφ ήταν άστοχος (6/16 σουτ) αλλά πρόσθεσε άλλο ένα νταμπλ νταμπλ (17 πόντοι, 10 ριμπάουντ), ο Κώστας Σλούκας είχε 15 πόντους, ο Κώστας Παπανικολάου 13, αλλά άλλο ήταν το πρόβλημα του Ολυμπιακού. Όχι η παραγωγή στην επίθεση...  

Η εξέλιξη του αγώνα

Στο ξεκίνημα, όταν η Μακάμπι αντιλήφθηκε πως οι διάδρομοι προς το καλάθι του Ολυμπιακού ήταν κλειστοί από αμυντικούς που ήξεραν τι έπρεπε να κάνουν, άρχισαν να σουτάρουν από απόσταση. Με καλές συνθήκες βέβαια και με καλούς σουτέρ. Τα τρίποντα λοιπόν, ήταν η απάντηση των γηπεδούχων στο καλό ξεκίνημα του Ολυμπιακού και κυρίως του Κώστα Παπανικολάου. Μάλιστα δεν χρειάστηκε να εμπλουτίσουν τις επιλογές τους γιατί τα τρίποντα έμπαιναν το ένα μετά το άλλο και οι άμυνες… άνοιξαν. 

Ο Ουέιντ Μπάλντγουιν έβαλε 3/4 στην πρώτη περίοδο και με δικές του βολές οι Ισραηλινοί πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ σχεδόν με την ολοκλήρωση του δεκαλέπτου (22-20). Διάστημα κατά το οποίοι όχι μόνο ο Μπάλντγουιν, αλλά και όλη η ομάδα ήταν αποτελεσματική στα μακρινά σουt. Συνολικά 6/8 και μόλις τέσσερις προσπάθειες (μία εύστοχη) δύο πόντων.

Στη συνέχεια ακολούθησαν μονομαχίες σε κάθε κατοχή. Το παιχνίδι είχε επιθετικό προσανατολισμό και από τις δύο πλευρές και μέχρι το ημίχρονο η ισορροπία ήταν το μόνο δεδομένο. Ο Κώστας Σλούκας έδωσε ένταση, ο Βεζένκοφ την γνωστή ποιότητα και ο Ουόκαπ επικεντρώθηκε στη δημιουργία και στην σκληρή άμυνα. Ο Αμερικανός είχε μέχρι το ημίχρονο 7 ασίστ και 3 κλεψίματα, χάθηκαν όμως τα ριμπάουντ, κυρίως από τον κορυφαίο του είδους Τζος Νέμπο και ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε να ανοίξει ξανά το σκορ. Έτσι, οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με τους Πειραιώτες να προηγούνται μόνο με δύο πόντους: 45-43.

Στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους ο Ολυμπιακός αναβαθμίστηκε στον αμυντικό τομέα, ήλεγξε τα ριμπάουντ και περιόρισε πολλές από τις επιλογές της Μακάμπι. Είναι χαρακτηριστικό πως στα πρώτα 5 λεπτά της τρίτης περιόδου δέχτηκε μόλις τρεις πόντους. Όλους με ελεύθερες βολές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη διψήφια διαφορά. Το τρίποντο του Παπανικολάου έκανε το 56-46 (στο 25’), ενώ ο αρχηγός «χτύπησε» ξανά με τον ίδιο τρόπο για το 56-66. Οι Μακάμπι έκλεισε την περίοδο με τρίποντο του Μπόνζι Κόλσον στην εκπνοή (63-66 για τον Ολυμπιακό) και με τρίποντο, του Τζάρελ Μάρτιν αυτή τη φορά, μείωσε στους τρεις πόντους, στο ξεκίνημα της τελευταίας πράξης: 66-69.

Τότε ήταν που η «ομάδα του λαού» έκανε το αποφασιστικό βήμα. Ο κόσμος στην κερκίδα είχε ζεσταθεί για τα καλά και 5’43’’ πριν από το τέλος μπήκαν μπροστά στο σκορ (73-71) και πάλι με τον Μάρτιν να ευστοχεί για τρεις από τη γωνία.

Ο κόουτς Μπαρτζώκας κάλεσε τάιμ άουτ και ο Ολυμπιακός επέστρεψε χωρίς ενέργεια και μόνο με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη να ασκεί πίεση. Ο διεθνής γκαρντ άλλωστε έχει γίνει μετρ του είδους. Όταν οι άλλοι σταματάνε αυτός συνεχίζει! Προφανώς μόνος του δεν μπόρεσε να επαναφέρει το προβάδισμα, παρά μόνο για λίγα δευτερόλεπτα με τρίποντο στο 74-73. Αυτό το σουτ και άλλα δύο δικά του στη συνέχεια ήταν οι μόνες καλές στιγμή του Ολυμπιακού στον χρόνο που απέμενε. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν άλλες δυνάμεις, ο Λορένζο Μπράουν προσέφερε σταθερότητα στο παιχνίδι της Μακάμπι μέχρι τη νίκη και το 90-84.

MVP

Το ματς κρίθηκε στην τελευταία περίοδο, αλλά αν ο Ουέιντ Μπάλντγουιν δεν είχε βάλει τα σουτ στο πρώτο ημίχρονο, τότε η Μακάμπι ίσως να μην είχε αποκτήσει ποτέ τον ρυθμό που την οδήγησε στο να σκοράρει 90 πόντους. Ο Αμερικανός, πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού, τελείωσε το ματς με 22 πόντους, 4/7 τρίποντα, 8/8 βολές και του αξίζει ο τίτλος του πολυτιμότερου παίκτη, παρά το γεγονός ότι ο Λορένζο Μπράουν έκανε ένα πολύ «γεμάτο» παιχνίδι. 

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-20, 43-45, 63-69, 90-84 

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Κάτας): Άνταμς, Μπράουν 16 (5 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Μπάλντουιν 22 (4/7 τρίποντα), Μάρτιν 13, Σόρκιν 4, Ντιμπαρτολομέο 11 (7 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα), Χίλιαρντ 2, Χόλινς 8, Πόιθρες 6, Νίμπο 5 (7 ριμπάουντ), Κόλσον 3.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 2 (9 ασίστ, 4 κλεψίματα), Κάναν 4, Λαρεντζάκης 21 (5/9 τρίποντα), Φαλ 2 (3 μπλοκ), Σλούκας 15 (5 ασίστ), Παπανικολάου 13 (3/5 τρίποντα), Μπόλομποϊ 1, Πίτερς 5, Μπλακ 2, ΜακΚίσικ 2

Tags: