Φενέρμπαχτσε: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αντίπαλο του Ολυμπιακού στα playoffs της Euroleague

Νικ Καλάθης

i

Νικ Καλάθης / © Euroleague

Φενέρμπαχτσε: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αντίπαλο του Ολυμπιακού στα playoffs της Euroleague

Aχιλλέας Μαυροδόντης 11:00 - 16.04.2023 / Ανανεώθηκε: 11:22 - 16.04.2023

Η Φενέρμπαχτσε αποτελεί την αντίπαλο του Ολυμπιακού στα προημιτελικά και το Sportal σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αντίπαλο των Ερυθρολεύκων.

Ο Ολυμπιακός είναι και πάλι στα πλέι οφς, με τους Ερυθρόλευκους όμως να έχουν ζόρικο έργο, καθώς η… μοίρα έφερε στο δρόμο τους τη Φενέρ.

Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη δεν περίμενε κανείς πως θα τελειώσει την κανονική διάρκεια της Euroleague στην 8η θέση, όμως, όπως είπαμε, η μοίρα είχε άλλα σχέδια για τους Τούρκους.

Θέματα τραυματισμών, κοιλιά μακράς διάρκειας και γενικά ατυχίες έφεραν τη Φενέρμπαχτσε να κινδυνεύει ακόμα και να μείνει εκτός της νοκ άουτ φάσης, όμως ο Ολυμπιακός, με τη νίκη του επί της Μπασκόνια, της εξασφάλισε ουσιαστικά την πρόκριση. 

Πριν πει ο καθένας το κομμάτι του, όχι, ο Ολυμπιακός σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να μπει σε διαδικασία να «πουλήσει» ένα παιχνίδι, ακόμα και όταν έγινε γνωστή η ήττα της Φενέρμπαχτσε στην Σερβία από τον Ερυθρό Αστέρα. Πάει αυτό, συνεχίζουμε.

Τι έκαναν στα μεταξύ τους Ολυμπιακός και Φενέρμπαχτσε

Στο πρώτο παιχνίδι, αυτό της 13ης Δεκεμβρίου, ο Ολυμπιακός υποδέχθηκε την Φενέρμπαχτσε στο ΣΕΦ και πάνω της ξέσπασε! Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έκανε ό,τι ήθελε απέναντι σε εκείνη του Δημήτρη Ιτούδη. 

Σαφώς οι απουσίες την είχαν πληγώσει, όμως όταν μιλάμε για μια ήττα με -27, οι δικαιολογίες περισσεύουν. Αυτό το ματς ήταν και ένα μήνυμα για τον Ολυμπιακό, ο οποίος πήρε μια μεγάλη νίκη στα μέσα της σεζόν και έδειξε πως η ομάδα του Πειραιά είναι ικανή για μεγάλα πράγματα.

Το επισφράγισμα βέβαια ήρθε στο δεύτερο ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο Ολυμπιακός, χωρίς τον Κώστα Σλούκα, ταξίδεψε στην Πόλη και μετέτρεψε την αναμέτρηση σε μια… σχολική εκδρομή! 

Από το δεκάλεπτο κιόλας η διαφορά ανέβηκε πάνω από τους 10 και αν ο Ολυμπιακός δεν είχε κατεβάσει ταχύτητα στο τέλος, η διαφορά θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη, καθώς είχε φτάσει και στους 30!

Η σημασία αυτού του 2-0 του Ολυμπιακού

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ! Πλέον, μιλάμε για μια σειρά αγώνων που το παρελθόν δεν σημαίνει κάτι. Οι δύο ομάδες ξεκινούν από το μηδέν, με το διακύβευμα του Final Four να είναι υπερβολικά σπουδαίο για να σταθεί κανείς από τους δύο σε κάτι που συνέβη πριν μήνες.

Γιατί μια ομάδα σαν τη Φενέρμπαχτσε βρέθηκε 8η;

Οι ατυχίες στην φετινή Φενέρμπαχτσε ήταν πολλοί. Ο Τζεκίρι έμεινε εκτός για το υπόλοιπο της σεζόν, ο Ουίλμπεκιν και ο Μπούκερ κανείς δεν ξέρει αν θα παίξουν στα πλέι οφς, ο Γκούντουριτς στην αρχή της σεζόν είχε θέματα, ενώ άργησε να δείξει την σταθερότητα που χρειαζόταν. Φυσικά η απουσία καλών Τούρκων μπορούμε να πούμε πως παίζει ρόλο, όμως είναι κάτι συνηθισμένο για τους συλλόγους της γείτονας χώρας. 

Επιπλέον, με τον Ιτούδη να είναι μόλις στην πρώτη του σεζόν στον σύλλογο, είναι δύσκολο να δημιουργήσει τη χημεία που χρειάζεται αυτό το επίπεδο. Παρόλα αυτά στο τέλος η ποιότητά της έλαμψε και στο ματς με την Εφές έδειξε τα δόντια της, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού την δις πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Η ελληνική παροικία

Δημήτρης Ιτούδης και Νικ Καλάθης ξεκίνησαν τη σεζόν στην ομάδα της Πόλης, ενώ στη συνέχεια τα προβλήματα τραυματισμών την ανάγκασαν να ενισχυθεί, φέροντας από την άλλη άκρη του Ατλαντικού τους Τάιλερ Ντόρσεϊ και Κώστα Αντετοκούνμπο.

Ο νεαρός σέντερ δεν έχει αποδώσει αυτά που θα μπορούσε ίσως, καθώς παίζει μόνο 8 λεπτά περίπου σκοράροντας κάτι λιγότερο από 4 πόντους ανά αγώνα. Ο Ντόρσεϊ από την άλλη, ο οποίος θα επιστρέψει ως αντίπαλος για πρώτη φορά στο ΣΕΦ, έχει προλάβει να μετρήσει 7.9 πόντους, 1.4 ασίστ σε 8 παιχνίδια. Παράλληλα, ο Νικ Καλάθης έχει αναλάβει τα ηνία της ομάδας, σκοράροντας 8.2 πόντους, 4.2 ριμπάουντ, 5.1 ασίστ και 1.1 κλέψιμο σε 26 λεπτά συμμετοχής.

Οι τρεις παίκτες που απαιτούν προσοχή

Για τον Καλάθη σας είπαμε νωρίτερα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τρεις ακόμα παίκτες που ο Ολυμπιακός πρέπει να προσέξει. Ο Τζόναθαν Μότλεϊ έχει βγάλει μάτια, μετρώντας 15 πόντους και 5.6 ριμπάουντ, με τον Αμερικανό, για τον οποίο μάλιστα το καλοκαίρι είχε ρωτήσει και ο Ολυμπιακός, να έχει μπει πολύ δυναμικά στον κόσμο της Euroleague.

Ο Νάιτζελ Χέιζ – Ντέιβις στα τελευταία ματς έχει λάμψει, ενώ συνολικά μετράει 10.7 πόντους και 4.4 ριμπάουντ, σουτάρωντας μάλιστα με 40% παρά κάτι από το τρίποντο. Τέλος ο Μάρκο Γκούντουριτς έχει εξελιχθεί στον πιο σταθερό παίκτης της Φενέρμπαχτσε, μετρώντας 12.5 πόντους ανά αγώνα, επίσης με σχεδόν 40% από το τρίποντο.

Εν κατακλείδι…

Ο Ολυμπιακός παραμένει το φαβορί. Το μπάσκετ που παίζει δείχνει ότι κανείς δεν είναι σαν τους Πειραιώτες, ενώ έχει πάρει και τον… αέρα από την Φενέρμπαχτσε με το 2-0. Πρέπει να συνεχίσει λοιπόν έτσι, ώστε το συνολικό +47 από τα δύο παιχνίδια της κανονικής διάρκειας να μην πάει στράφι. 

Έχει το ΣΕΦ στο πλευρό του, έχει ποιότητα, έχει μερικούς από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης και έναν από τους καλύτερους προπονητές (αν όχι τον καλύτερο) της Euroleague.

Το πρώτο τζάμπολ πλησιάζει λοιπόν και όλοι εμείς θα περιμένουμε να δούμε το πώς ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να διευρύνει το σερί απέναντι στη Φενέρμπαχτσε. Περισσότερα στις 26/4…