Το θαύμα των συμβολισμών έγινε: Η Κούβα νίκησε τις ΗΠΑ στο μπάσκετ!

Το θαύμα των συμβολισμών έγινε: Η Κούβα νίκησε τις ΗΠΑ στο μπάσκετ!

Γιώργος Γαβριλάκης 10:05 - 26.02.2024 / Ανανεώθηκε: 00:07 - 14.08.2024

Στην Αβάνα μία νίκη επί των Αμερικάνων δεν είναι απλή υπόθεση. Κι όταν η Κούβα επικράτησε των ΗΠΑ με το εντυπωσιακό 81-67 για τα προκριματικά του FIBA AmeriCup πανηγυρίστηκε ως μία εθνική νίκη!

Από τις ΗΠΑ η Κούβα έχει υποφέρει ποικιλοτρόπως και διαχρονικώς. Και πριν την επανάσταση (1953-1959), με το καθεστώς του Φουλχένσιο Μπατίστα και μετά από αυτή: Με την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων και τα ατέρμονα εμπάργκο -μεταξύ άλλων.

Κι αν τα σπορ νομίζεται πως δεν είναι πολιτική πράξη, τότε εκτός του ότι διαφωνεί ο Αλμπέρ Καμί, ρωτήστε πως ένοιωσαν οι Κουβανοί, όταν διέλυσαν με 81-67 την εθνική ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που απαρτίζεται από παίκτες της G-League.

Κατ' αρχάς έγραψαν ιστορία, γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει. Και το πανηγύρισαν σαν μια εθνική νίκη στην Αβάνα, όπου διεξήχθη η αναμέτρηση για το FIBA AmeriCup. Δηλαδή για τα προκριματικά του Παναμερικανικού πρωταθλήματος.

O 23χρονος Πέδρο Μπομπίνο, ο οποίος αγωνίζεται στην Αργεντινή με την Ουνιόν ντε Σαν Γκιγιέρμο, ήταν ο πρώτος σκόρερ με 19 πόντους, ενώ ο Χασιέλ Ριβέρο της Μακάμπι Τελ Αβίβ πρόσθεσε στη στατιστική 11 πόντους και 9 ριμπάουντ. Επίσης, ο πρώην παίκτης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και του Παναθηναϊκού και νυν της ισπανικής, Μούρθια, Χάουαρντ Σαντ-Ρος είχε 6 πόντους και πέντε ριμπάουντ.

Για τους ηττημένους ξεχώρισε ο ΡαϊΚουάν Γκρέι, ο οποίος αγωνίζεται στην θυγατρική ομάδα των Σαν Αντόνιο Σπερς (Όστιν Σπερς) και είχε 17 πόντους, ενώ τρεις λιγότερους πρόσθεσε ο Τζάμιους Ράμσεϊ των Οκλαχόμα Σίτι Μπλου.