Η FIBA προετοιμάζεται για εμπορικό θρίαμβο στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Αντρέας Ζαγκλής

i

© Fiba

Η FIBA προετοιμάζεται για εμπορικό θρίαμβο στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Νίκος Καλαμπάκας 17:49 - 17.08.2023 / Ανανεώθηκε: 17:49 - 17.08.2023

Το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBA στοχεύει να ανακάμψει από τα δεινά της πανδημίας και του πολέμου.

Το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ FIBA 2023 στις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και την Ινδονησία πρόκειται να φέρει σημαντική εμπορική επιτυχία, επιτρέποντας στο διοικητικό όργανο του αθλήματος να ξεπεράσει τον... άγονο τετραετές κύκλο που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού.

Παρά τις προκλήσεις που θέτει η παγκόσμια πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία για τα οικονομικά του οργανισμού, ο Γενικός Γραμματέας της FIBA Ανδρέας Ζαγκλής δήλωσε με βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα είναι στον ορίζοντα, όπως αναφέρει ο Τζόναθαν Ρεστ τουSportBusiness.

Σε συζήτηση με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Ζαγκλής αποκάλυψε ότι η FIBA πέτυχε ένα αξιοσημείωτο στόχο, συμπληρώνοντας πλήρως και τις 10 θέσεις Global Partner για το τουρνουά. Σε συνδυασμό με τη συμμετοχή 24 τοπικών εταίρων από τις τρεις διοργανώτριες χώρες, το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ πρόκειται να γίνει η πιο επιτυχημένη εμπορικά διοργάνωση μέχρι σήμερα.

«Πηγαίνουμε σε ένα συνέδριο της FIBA την επόμενη εβδομάδα, κλείνοντας μια τετραετία με τον Covid και τον πόλεμο στην Ευρώπη που είχε παγκόσμιες επιπτώσεις, και παρουσιάζουμε στα μέλη μας μια ανοδική πορεία για τέσσερα χρόνια», είπε ο Ζαγκλής, σύμφωνα με το SportBusiness.

«Την άνοιξη του επόμενου έτους, θα είμαστε σε θέση να πούμε τι πετύχαμε από άποψη αριθμών από το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ της FIBA του 2023, αλλά είναι αναμφισβήτητο ότι ο αριθμός των χορηγών σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εμπορικά αυτό θα είναι το πιο επιτυχημένο Μουντομπάσκετ».

Σύμφωνα με το SportBusiness, η FIBA σημείωσε έσοδα 158,8 εκατομμυρίων ευρώ το 2019, όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ διεξήχθη για τελευταία φορά στην Κίνα.

Στη συνέχεια, το οικονομικό τοπίο επηρεάστηκε σημαντικά από την παγκόσμια πανδημία, με αποτέλεσμα η FIBA να αναφέρει καθαρή ζημία 14,1 εκατ. ευρώ για το 2020, παρά τα έσοδα 67,9 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, η FIBA ήταν μεταξύ 15 διεθνών ομοσπονδιών που αποδέχθηκαν την προσφορά δανεισμού της ΔΟΕ μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020.

Η ανάκαμψη ήταν αργή και σταθερή από τότε, αν και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 είχε σημαντικό αντίκτυπο στις επενδυτικές αγορές, αλλά το τουρνουά του 2023 έρχεται σε μια κατάλληλη στιγμή.

«Σε αριθμούς, αυτό είναι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ρεκόρ όσον αφορά τους χορηγούς... Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ενδιαφέρον που έχουμε λάβει από κορυφαίες μάρκες και στις τρεις αγορές, καθώς και σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν πολύ, πολύ έντονο», είπε ο Ζαγκλής.