Αν υπήρχε Xρυσή Mπάλα στο Mπάσκετ, ποιος θα την έπαιρνε για το 2023;
i

@ photo by Alex Goodlett / Getty Images / Ideal Images

Αν υπήρχε Xρυσή Mπάλα στο Mπάσκετ, ποιος θα την έπαιρνε για το 2023;

Ο ένας ήταν MVP των τελικών και πρωταθλητής ΝΒΑ, ο άλλος MVP του Final Four και κυπελλούχος ΝΒΑ, την ίδια χρονιά μάλιστα που έγινε και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών. Κι αν έχαναν την Χρυσή Μπάλα ο Γιόκιτς και ο ΛεΜπρόν, ποιος θα ήταν ο «κλέφτης»; Ρητορικό ή όχι, το ερώτημα για τον κορυφαίο του 2023 δεν ψάχνει υπεύθυνη απάντηση, γιατί ναι μεν στο ποδόσφαιρο κάθε χρόνο παραδείδεται η Χρυσή Μπάλα, αλλά στο μπάσκετ δεν υπάρχει τέτοια διάκριση. Αν υπήρχε όμως…

Επειδή ο γέρος χρόνος φεύγει τώρα, καθώς πάει η δική του η σειρά, λίγο πριν έρθει ο νέος με τα δώρα (με τραγούδια και χαρά), η ατμόσφαιρα αποκτά έναν ευδιάθετο γιορτινό χαρακτήρα -αλλά και περισυλλογης. Και σε τέτοιες στιγμές, το πρώτο πράγμα που συμβαίνει είναι η φαντασία να οργιάζει. 

Γι’ αυτό και προκύπτει ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα, που μάλιστα μπαίνει από την καμινάδα για να τα αφήσει κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα ξωτικά της Πρωτοχρονιάς, οι καλικάντζαροι και λογής λογής πλάσματα, που το πιθανότερο είναι πως δεν ανήκουν στην σφαίρα του πραγματικού. 

Έτσι, μέσα σε ένα φαντασιακό περιβάλλον, δημιουργείται και ένα επίσης φαντασιακό ερώτημα: Αν υπήρχε Χρυσή Μπάλα του Μπάσκετ, όπως υπάρχει στο ποδόσφαιρο, τότε ποιοι θα την διεκδικούσαν και ποιος τελικά θα την έπαιρνε; 

Σε αυτή την πορεία μετρούν τα πάντα. Οι επιτυχίες, οι ατομικές διακρίσεις, αλλά και η συλλογικές προσπάθειες. Η προσωπικότητα, η συνολική προσφορά και ο χαρακτήρας. Και συνυπολογίζοντας όλα αυτά, δύο είναι οι βασικές επιλογές, ένας έρχεται ξεκάθαρα τρίτος και από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι Honorable Mentions. Αυτοί υπό το πλαίσιο της ειδικής μνείας… 

Ο δαρβινισμός του Γιόκιτς

Με το παιχνίδι του αλλάζει ακόμα και την αίσθηση που έχουν τα πάντα πάνω στα παρκέ των γηπέδων μπάσκετ. Ο Νίκολα Γιόκιτς ανήκει σε αυτή την μικρή ελίτ αθλητών που δεν πρωταγωνιστούν απλα στο είδους τους, αλλά αναβαθμίζουν το άθλημα συνολικά -συνειδητά ή ασυνείδητα. Ποτέ ξανά οι σέντερ δεν θα είναι ίδιοι με το παρελθόν λόγω του Σέρβου και την εξέλιξη αυτή δεν την είχε προβλέψει ο Δαρβίνος, αλλά το έκανε για χάρη του ο Joker. 

O 29χρονος, εντός του 2023, πανηγύρισε το πρώτο του πρωτάθλημα στο ΝΒΑ, που ταυτόχρονα ήταν και το πρώτο στην ιστορία των Ντένβερ Νάγκετς. Γεγονός που μεγιστοποιεί τo επίπεδο εντυπωσιασμού της επιτυχίας. Αυτός ήταν ο MVP των τελικών, ενώ θα είχε πάρει ήδη στα χέρια του την φαντασιακή Χρυσή Μπάλα του Μπάσκετ, αν είχε παίξει στο Παγκόσμιο Κύπελλο το καλοκαίρι με τη Σερβία και είχε κατακτήσει ένα μετάλλιο, όπως έκαναν, χωρίς αυτόν, οι συμπατριώτες του. Πόσο μάλλον, αν εμφανιζόταν και τελικά δεν κρεμούσαν στα στήθη τους το ασημένιο, αλλά το χρυσό. Δεν άντεχε όμως, ούτε το σώμα του, μηδέ η ψυχή του. 

Το στέμμα του ΛεΜπρόν 

Από την άλλη, τα ποδάρια, η καρδιά και το μυαλό του ΛεΜπρόν Τζέιμς στα 39 του παραμένουν ακμαία. Τρέχει γρήγορα και πηδάει ακόμα ψηλά. Με τους Λέικερς, μέσα στο 2023, κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο NBA In-Season Tournament στην ιστορία. Που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβρη με το Final Four του Λας Βέγκας, εκεί όπου ο King εκτός του ότι σήκωσε την κούπα, αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Στα Play Offs, μήνες πριν, είχαν αποκλειστεί από τους Νάγκετς του Γιόκιτς στους τελικούς της Δύσης, αλλά οι Λιμνάνθρωποι τελικά δεν άφησαν το 2023 να περάσει ανεκμετάλλευτο. 

Επίσης, ο ΛεΜπρόν, πέραν της ομαδικής διάκρισης, σε προσωπικό επίπεδο βίωσε μία ανεπανάληπτη στιγμή. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Η επίδοση του Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ είχε αρχίσει να καλύπτεται από ιστό αράχνης. Στις 8 Φεβρουαρίου του 2023 όμως, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, κατά τη διάρκεια του αγώνα των Λέικερς στο Λ.Α., κόντρα στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών

Οι πόντοι του Τζαμπάρ, δηλαδή οι 38,387 στο σύνολο της καριέρας του, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 1989, εκείνη τη μέρα έπαψαν να είναι οι περισσότεροι που έχει βάλει κάποιος. 

Η τρελή τροχιά του Σρέντερ 

Το πιθανότερο είναι η Χρυσή Μπάλα του Μπάσκετ, αν υπήρχε, τότε να πήγαινε σε χέρια κάποιου που έκανε… θαύματα στο ΝΒΑ. Δηλαδή, στο κορυφαίο και πιο απαιτητικό επίπεδο του αθλήματος. Εκεί βέβαια αγωνίζεται και ο Ντένις Σρέντερ, εδώ και αρκετά χρόνια. Και έχουν υπάρξει φορές και ολόκληρες χρονιές που πρωταγωνίστησε. 

Η δική του επιτυχία όμως, για το 2023, έχει να κάνει με τα έργα και τις ημέρες του στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Και αυτός είναι ο λόγος που ακολουθεί τον Γιόκιτς και τον ΛεΜπρόν σε αυτή την «χρυσή» κούρσα. 

Ο δαιμόνιος Γερμανός πόιντ γκαρντ, ο οποίος στις ΗΠΑ εμφανίζεται με τους Τορόντο Ράπτορς από το καλοκαίρι και μετά, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου του 2023, πήρε την Εθνική ομάδα της χώρας του από το χέρι και την οδήγησε μέχρι το χρυσό μετάλλιο. 

Για να κατακτηθεί αυτό που τα «Πάντσερ» στο μπάσκετ δεν είχαν κατακτήσει ποτέ ξανά, χρειάστηκε βοήθεια και μία καλοδουλεμένη ταλαντούχα ομάδα. Αυτός όμως, την έκανε δελεαστική στο μάτι και επιθετική στο μισό γήπεδο. Χωρίς αυτόν, νίκες μπορεί να είχαν πάρει, μία διάκριση επίσης, αλλά τέτοιου είδους αίσθηση δεν θα ‘χαν κάνει. 

Αν δηλαδή, η βαρύτητα της βράβευσης δεν ήταν ο «μαγικός πλανήτη», αλλά το παγκόσμιο στερέωμα και η παρουσία με τις εθνικές ομάδες είχε μεγαλύτερο συντελεστή υπολογισμού, τότε ο Σρέντερ θα ήταν το φαβορί για την μπάλα την χρυσή. 

Ο Γιάννης κι ο Τζίμι, οι δύο μετεξεταστέοι! 

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κάθε χρονιά έχει τα φόντα για να διεκδικεί τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη μπάσκετ στον πλανήτη και στο μέλλον το πιθανότερο είναι να μπει σε μία μεγάλη συζήτηση για τον GOAT. Ενδεχομένως, σύντομα κάποιοι να αρχίσουν να τον υπολογίζουν ως έναν από τους πέντε κορυφαίους όλων των εποχών. Αν συνεχίσει τα καμώματά του στο ΝΒΑ με τον καθιερωμένο ρυθμό, τότε θα συμβεί κι αυτό. Να είστε βέβαιοι! 

Μέσα στο 2023 πάντως, δεν μπόρεσε να οδηγήσει την ομάδα του εκεί που θα ήθελε και απογοητεύτηκε (στιγμιαία). Οι Μιλγουόκι Μπακς αποκλείστηκαν από τους Μαϊάμι Χιτ πρόωρα στα Play Offs, οπότε αν κάποιος έκανε την… έκπληξη στη χρυσή μπάλα ή αν ο Γιόκιτς, ο ΛεΜπρόν κι ο Σρέντερ ήταν -για κάποιον λόγο- τιμωρημένοι, τότε ο Τζίμι Μπάτλερ θα ήταν ο «κλέφτης». 

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι έτοιμος να καταγράψει κάτι που έχει συμβεί μόνο μία φορά πριν από 62 χρόνια (vids)
NBA

10:24 - 27.12.2023

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι έτοιμος να καταγράψει κάτι που έχει συμβεί μόνο μία φορά πριν από 62 χρόνια (vids)

Στην ιστορία του ΝΒΑ (που ξεκινάει από 1949) μόνο ένας άνθρωπος έχει καταφέρει να ολοκληρώσει δύο διαδοχικές σεζόν με 30+ πόντους, 10+ ριμπάουντ και τουλάχιστον πέντε ασίστ μέσο όρο. Αυτός ήταν ο θρυλικός Όσκαρ Ρόμπερτσον (1960-62) και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο των Μιλγουόκι Μπακς, που πέρσι έκανε το πρώτο βήμα, φέτος είναι έτοιμος να το επαναλάβει. Μέχρι τώρα έχει 30,8 πόντους, 11 ριμπάουντ και 5,5 ασίστ.  

Στα 34 του χρόνια, ο δυναμικός φόργουορντ, έκανε μία τρομερή κούρσα στην post season του 2023 και καθοδήγησε την ομάδα της Φλόριντα από την οριακή της πρόκριση στους οκτώ της Ανατολής, μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ ολόκληρου. Εκεί όπου ο Μπάτλερ ηττήθηκε ολοσχερώς από τους Ντένβερ Νάγκετς, αλλά κέρδισε τον σεβασμό όλων.