Ο Βασίλης Σπανούλης συνεχίζει από τον πάγκο ό,τι άφησε στο παρκέ...

Αγγελόπουλοι Σπανούλης Ραζνάτοβιτς

Ο Βασίλης Σπανούλης συνεχίζει από τον πάγκο ό,τι άφησε στο παρκέ...

Νίκος Καλαμπάκας 10:15 - 31.12.2023 / Ανανεώθηκε: 12:22 - 31.12.2023

Το 2023 ήταν χρονιά - σταθμός για τον Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος πέρασε από τα παρκέ στους πάγκους και απέδειξε ξανά ότι έχει μέσα του το μπάσκετ. Η φανέλα του κοσμεί τον «ουρανό» του ΣΕΦ την ώρα που ο ίδιος ψηλώνει συνεχώς το δικό του «ταβάνι», υπηρετώντας το άθλημα που αγαπάει από άλλο πόστο.

Όταν έπαιζε μπάσκετ στον κεραυνό Λάρισας, ίσως και να μην είχε φανταστεί ότι κάποτε θα γινόταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης. Η διαδρομή του Βασίλη Σπανούλη από τα γήπεδα της Θεσσαλίας έως τα παρκέ της Ευρώπης, ήταν στρωμένη με δύσκολες αποφάσεις, ισχυρό πνεύμα, περίσσια θέληση και μεγάλη αφοσίωση σε αυτό που αγαπούσε πάντα παθολογικά. Το μπάσκετ.

Λέγεται ότι το σημείο μηδέν της καριέρας του μεγάλου Kill Bill πάρθηκε το 1992. Ήταν τότε που είχε ενημερώσει την οικογένειά του ότι στόχος του ήταν να παίξει επαγγελματικό μπάσκετ και η απόφασή του στηρίχθηκε απόλυτα από όλους τους δικούς του.

Στον Κεραυνό αναγκάζεται να ωριμάσει γρήγορα όχι μόνο μέσα από την αθλητική ζωή, αλλά και από το γεγονός ότι η μοίρα τον χτύπησε σκληρά, αφού το 1997 έχασε τον πατέρα του που έπασχε από την επάρατη νόσο. Ο ίδιος δεν λύγισε ποτέ και έχοντας καταφύγιό του το μπάσκετ υπογράφει στον Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας και αρπάζει την ευκαιρία από τα μαλλιά.

Αυτή του δόθηκε από το Μαρούσι το οποίο το 2001 ήταν στην ακμή του κι έναν χρόνο πριν είχε κατακτήσει το κύπελλο Σαπόρτα, με προπονητή τον Βαγγέλη Αλεξανδρή.

Στην ομάδα των βορείων προαστίων το άστρο του Βασίλη παίρνει μεγαλύτερη λάμψη και την τεταραετία που ακολουθεί ο Βασίλης Σπανούλης κερδίζει εμπειρίες, ενώ έχει εξελιχθεί πλέον σε έναν διεθνή παίκτη με συνεχείς κλήσεις στην εθνική μας ομάδα.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος τον βάζει στο μάτι και τον παίρνει στον Παναθηναϊκό το 2005. Υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ο Σπανούλης γίνεται ένα πραγματικό μπασκετικό «όπλο» και στέλνει τα πρώτα σήματα ότι είναι ένας μεγάλος παίκτης.

Αυτό επιβεβαιώνεται με την παρουσία του στο ΝΒΑ, εκεί όπου είχε επιλεγεί από το Χιούστον να δοκιμάσει την τύχη του εκεί. Το 2006 ο Kill Bill κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι, όμως αυτό δεν διαρκεί για πολύ αφού στους Ρόκετς ο Έλληνας γκαρντ δεν απολαμβάνει το μπάσκετ, με αποτέλεσμα η επιστροφή του στην Ευρώπη να μην αργήσει.

Το 2007 ο Παναθηναϊκός τον υποδέχεται ξανά και ο Σπανούλης καταφέρνει να επιστρέψει αμέσως στο τοπ επίπεδο και να αφήσει πίσω του την κακή εμπειρία του ΝΒΑ.

Το 2009 ανεβαίνει με τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης, όντας ο MVP του Final Four, και το 2010 ανακοινώνεται από τον Ολυμπιακό, σε μια κίνηση που άλλαξε τις ισορροπίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Εκεί ο Σπανούλης είναι πλέον ώριμος και έχει ζήσει ήδη την κατάκτηση μιας Euroleague, γεγονός που του δίνει την ωριμότητα να ηγηθεί. Οι ερυθρόλευκοι παίρνουν την απόφαση να μειώσουν δραστικά το μπάζτετ τους και να του δώσουν τα κλειδιά της ομάδας κι εκείνος καταφέρνει να γίνει ο αρχηγός μια χρυσής εποχής για τον Ολυμπιακό, στην οποία έχει δύο κατακτήσεις Final 4 και δύο ακόμα συμμετοχές σε τελικούς.

Ο Βασίλης Σπανούλης γιγάντωσε στον Πειραιά τον μύθο του και πριν αποσυρθεί είχε καταφέρει να γίνει ο πρώτος σκόρερ της Euroleague, ενώ απολαμβάνει τον σεβασμό όλης της μπασκετικής κοινότητας για τα όσα έχει καταφέρει στα παρκέ.

Ο Ζερμέιν Λοβ στο Sportal: «Ήρθα στο Περιστέρι για να φέρω εμπειρία και ηγεσία - Όλοι ξέρουν πόσο μεγάλος νικητής είναι ο Σπανούλης»
STOIXIMAN BASKET LEAGUE

15:25 - 25.12.2023

Ο Ζερμέιν Λοβ στο Sportal: «Ήρθα στο Περιστέρι για να φέρω εμπειρία και ηγεσία - Όλοι ξέρουν πόσο μεγάλος νικητής είναι ο Σπανούλης»

Ο Ζερμέιν Λόβ μίλησε στο Sportal για τα πρώτα παιχνίδια του με το Περιστέρι, εξηγεί ποιο είναι το ταβάνι της ομάδας, ενώ έπλεξε το εγκώμιο του Βασίλη Σπανούλη.

Παράλληλα με τους συλλόγους του, ο Kill Bill γράφει το δικό του ξεχωριστό κεφάλαιο και με την εθνική Ελλάδος, με την οποία κέρδισε το ευρωπαϊκό το 2006, ενώ υπηρέτησε τη γαλανόλευκη μέχρι το 2015 ως παίκτης.

Η συνέχεια τον βρήκε στα παρκέ, εκεί όπου τη σεζόν 2022-2023 έκανε πολύ καλό ντεμπούτο ως πρώτος προπονητής με το Περιστέρι.

Έφτασε μέχρι τον τελικό Κυπέλλου, εκεί όπου ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό που στέφθηκε νταμπλούχος, ενώ στο πρωτάθλημα της Basket league τερμάτισε τρίτο, πίσω από τους δύο μεγάλους του ελληνικού μπάσκετ. Παράλληλα, είδε τη φανέλα που φορούσε στον Ολυμπιακό να ανεβαίνει στον ουρανό του ΣΕΦ και να κοσμεί για μια ζωή το Φαληρικό γήπεδο, ως ένδειξη σεβασμού από τους ερυθρόλευκους στα όσα έχει καταφέρει μέχρι τώρα. 

Η επιβράβευση της δουλειάς του στον πάγκο της ομάδας της δυτικής Αττικής, ήρθε λίγους μήνες αργότερα, όταν η ΕΟΚ ανακοίνωσε ότι ο Βασίλης θα είναι ο νέος προπονητής της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ. Ο Kill Bill έχει μπροστά του τον στόχο των Ολυμπιακών Αγώνων και άπαντες στην Ομοσπονδία ευελπιστούν το αστέρι του μεγάλου Σπανούλη, να λάμψει ξανά και με τα γαλανόλευκα.