Πιθανή αποδέσμευση του Μιχάιλιουκ από τους Σέλτικς - Οι λεπτομέρειες, οι ημερομηνίες, το μέλλον
i

© photo by Thearon W. Henderson / Getty Images / Ideal Images

Πιθανή αποδέσμευση του Μιχάιλιουκ από τους Σέλτικς - Οι λεπτομέρειες, οι ημερομηνίες, το μέλλον

Γιώργος Γαβριλάκης 20:10 - 27.12.2023 / Ανανεώθηκε: 04:16 - 08.01.2024

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου οι Μπόστον Σέλτικς έχουν δύο επιλογές: α) Να κάνουν εγγυημένο το συμβόλαιο του Σβι Μιχάιλιουκ ή β) να τον αποδεσμεύσουν γλυτώνοντας ένα εκατομμύριο δολάρια. Και επειδή σκέφτονται να πράξουν το δεύτερο, εμφανίζεται εκ νέου το ενδεχόμενο ο Ουκρανός να μπει στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής αγοράς. Το ερώτημα είναι το εξής: Ο Παναθηναϊκός παραμένει στο... παιχνίδι;

Υπάρχει μία έντονη κινητικότητα τις τελευταίες μέρες στον πλανήτη της EuroLeague, με παίκτες να αλλάζουν ομάδες και χώρες, με αποδεσμεύσεις και με νέες συμφωνίες, που ίσως να μην ήταν στον αρχικό προγραμματισμό, αλλά προέκυψαν. 

Η Παρτίζαν για παράδειγμα, εκτός του ότι ήδη έχει αποκτήσει δύο παίκτες μετά την πρεμιέρα (τον Μπρούνο Καμπόκλο και εσχάτως τον Τζεϊλίν Σμιθ), εμπλέκεται ακόμα και τώρα σε σενάρια και φήμες. Που διαψεύδονται, αλλά παραμένουν στον... αέρα. Ο Σαμπάζ Νέιπιερ επέστρεψε στο Μιλάνο μετά την βραχύχρονη περιπέτειά του στο Βελιγράδι με τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ ο Ολυμπιακός έχει κάνει τις κινήσεις του. Ψώνισε από την Ζαλγκίρις δύο παίκτες (νωρίς τον Μπαζντέικις και αργότερα τον Μήτρου-Λονγκ) και επανέφερε στην EuroLeague τον Φιλίπ Πετρούσεφ. 

Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκος, που το καλοκαίρι ήταν ο Λύκος της αγοράς, μετά το ξεκίνημα της σεζόν δεν δίστασε να επενδύσει πολλά λεφτά στον Κέντρικ Ναν και να τον πείσει να έρθει στην Γηραιά Ήπειρο. Κι ενώ η αύρα της ομάδας εξέπεμπε πως ακόμα και τώρα οι «πράσινοι» παραμένουν στο παιχνίδι των επενδύσεων, ο Σάνι Μπετσίροβιτς, ήθελε να επαναφέρει τη λογική: «Τέλος οι μεταγραφές για φέτος», είχε πει ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού στις αρχές του Δεκεμβρίου. 

Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός άρχισε να εστιάζει στην αυτοβελτίωσή του και να μην περιμένει άλλη εξωτερική βοήθεια. Άλλωστε, ο Ναν δεν ήταν απλά αρκετός, αλλά ικανός να κάνει τη διαφορά. Και σχεδόν ταυτόχρονα με την άφιξή του, η ομάδα που είχε εξ αρχής στο μυαλό του ο Εργκίν Αταμάν άρχισε να αποδίδει. Τώρα, βρίσκεται σε ένα σερί τριών νικών, έχει εγκατασταθεί στα υψηλά στρώματα της κατάταξης και την Πέμπτη (28/12) παίζει με τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ για την τέταρτη διαδοχική επιτυχία. 

Όλα πλέον, έχουν ξεκαθαρίσει πάνω στο παρκέ. Οι παίκτες έχουν πάρει τους ρόλους τους και έχουν βρει ρυθμό και τις απαραίτητες μεταξύ τους συνεργασίες. Υπάρχει πληθώρα επιλογών από τον προπονητή και αρκεί η επιστροφή του Ιωάννη Παπαπέτρου για να... δέσει το γλυκό

Τι γίνεται όμως, με εκείνο το κερασάκι στην τούρτα; Ο Ναν πήρε τη θέση του πάνω στη σαντιγί, αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που μέχρι τις 10 Ιανουαρίου ο Σβι Μιχάιλιουκ μείνει ελεύθερος από τους Μπόστον Σέλτικς και ψάχνει ομάδα; 

Τότε, ίσως τίποτα να μην αλλάξει γιατί ισχύει αυτό που είχε πει πριν από περίπου είκοσι μέρες ο Μπετσίροβιτς. Εκτός κι αν με το «τέλος οι μεταγραφές για φέτος», αφορούσε στο ημερολογιακό έτος 2023. Όταν όμως, θα μπει -με το καλο- το 2024 ο Μιχάιλιουκ είναι πολύ πιθανό να αποδεσμευτεί από τους Κέλτες. Βάσει της πορείας του και του (μη) ρόλου του, είναι πιο πιθανό μέχρι τις 10 Ιανουαρίου να «κοπεί» από το ρόστερ, παρά να συνεχίσει. Εκτός βέβαια κι αν γίνει άμεσα ανταλλαγή. 

Πρόκειται πάντως, για το χρονικό όριο (10/1) που το status του συμβολαίου του 26χρονου Ουκρανού θα πρέπει να οριστεί από την διοίκηση της ομάδας της Βοστώνης. Αρχικά η συμφωνία τους ήταν για ένα μερικώς εγγυημένο συμβόλαιο, κάτι που στα ευρωπαϊκά δεδομένα αποτελεί άγνωστο όρο, αλλά στις ΗΠΑ είναι συχνό φαινόμενο. Από τη στιγμή που ο Μιχάιλιουκ βρέθηκε στο τελικό ρόστερ των Σέλτικς στο ξεκίνημα της ΝΒΑ σεζόν, τότε ο εγγυημένος του μισθός έγινε ένα εκατομμύριο δολάρια

Αυτά τα χρήματα θα τα έχει εισπράξει όλα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, όταν οι Σέλτικς θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα του δώσουν άλλα τόσα και μόνιμη θέση στο ρόστερ μέχρι το τέλος της σεζόν 2023-24, χωρίς να μπορούν να τον αποδεσμεύσουν ή θα τον αποχαιρετήσουν, χωρίς άλλες οικονομικές εκκρεμότητες προς αυτόν. 

Το γεγονός ότι μέχρι στιγμής ο Ουκρανός έχει αγωνιστεί μόνο στα 11 από τα 29 ματς της ομάδας και μόλις για 7,5 λεπτά μέσο όρο -κατά τη διάρκεια των οποίων έχει καταγράψει 1,6 πόντους και ούτε καν ένα ριμπάουντ (0,8) ή μία ασίστ (0,4)- προκύπτει ότι είναι σχεδόν μη ρεαλιστικό οι Κέλτες να σπαταλήσουν άλλο ένα εκατομμύριο για έναν παίκτη που δεν υπολογίζουν και έχουν την δυνατότητα να τον ξεφορτωθούν γλυτώνοντας χρήματα. 

Overseas: Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της EuroLeague - Ο ΜακΚίσικ αφηγείται σκληρές ιστορίες και ο Χάινς συστήνεται στους συμπατριώτες του
EUROLEAGUE

14:43 - 27.12.2023

Overseas: Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της EuroLeague - Ο ΜακΚίσικ αφηγείται σκληρές ιστορίες και ο Χάινς συστήνεται στους συμπατριώτες του

Τέσσερα επεισόδια και δεκάδες ιστορίες. Το «Overseas» κάνει πρεμιέρα στην EuroLeague TV και πρόκειται για μία σειρά ντοκιμαντέρ με τις περιπέτειες των αθλητών στα ευρωπαϊκά γήπεδα! Ο Σακίλ ΜακΚίσικ του Ολυμπιακού και οι οικογενειακές του δύσκολες στιγμές, ο Κάιλ Χάινς της Μιλάνο και ο Ντονάτας Μοτιεγιούνας της Μονακό βρίσκονται σε... πρώτο πλάνο!

Κι αν συμβεί αυτό, θα υπάρξουν ομάδες από τις ΗΠΑ που πιθανόν να ενδιαφερθούν γι' αυτόν, αλλά ίσως επιστρέψει κι άλλο ένα ενδιαφέρον, από... ζαχαροπλάστες που ψάχνουν κερασάκια για την τούρτα του 2024.