Ιτούδης: «Δεν ήρθαμε για την εμπειρία, έχουμε υψηλές προσδοκίες»

Ιτούδης: «Δεν ήρθαμε για την εμπειρία, έχουμε υψηλές προσδοκίες»

Χρήστος Τσάλτας 12:35 - 24.08.2023 / Ανανεώθηκε: 14:05 - 24.08.2023

Ο Δημήτρης Ιτούδης επεσήμανε πως άπαντες έχουν υψηλές προσδοκίες στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Μανίλα, τόνισε πως δεν θέτει ταβάνι στην προσπάθεια και εξήγησε ότι η Εθνική δεν ήρθε για την εμπειρία στις Φιλιππίνες.

Αποστολή στη Μανίλα

Όσα είπε ο προπονητής της Εθνικής ομάδας στη συνέντευξη Τύπου:

«Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τον Κώστα, τον αρχηγό. Για ακόμα μια φορά η Εθνική ομάδα είναι σε ακόμα ένα ραντεβού, στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν ήρθαμε εδώ για την εμπειρία, αλλά πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί. Το να είματε ανταγωνιστικοί δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάίζουμε και να μένουμε έξω από τα παιχνίδια. Έχουμε υψηλούς στόχους, θέλουμε να παίξουμε έξω από τη ζώνη ασφαλείας μας. Για εμάς είναι ευκαιρία να δούμε πόσο μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σαν ομάδα».

Για το ρόστερ και τους παίκτες που θα κλείνουν τα παιχνίδια: «Σήμερα ήταν η 20η προπόνησή μας. Δεν μπορείς με 20 προπονήσεις να έχεις αυτό που θες. Καταλαβαίνουμε την ποιότητα που έχουμε και τα μειονεκτήματα που πρέπει να περάσουμε. Όταν μετατρέψουμε τα μειονεκτήματα σε πλεονεκτήματα θα έχουμε πετύχει πολλά. Δεν είναι πιθανό με 20 προπονήσεις να κάνεις όσα θες. Γι αυτό που είμα περήφανος είναι ότι οι παίκτες έδειξαν αφοσίωση, κατάλαβαν τα προβλήματα, ξέρουν ποιοι είναι. Προφανώς έχουμε πλάνο και κυρίως παίζουμε μαζί, αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν μας επιτρέπεται να έχουμε συνέπεια. Οι παίκτες είχαν μικροτραυματισμούς. Είμαστε αισιόδοξοι ότι ξέρουμε πού και πώς να παίξουμε στο τουρνουά, λαμβάνοντας υπόψιν τον αντίπαλο».

Για το αποτέλεσμα που θα τον έκανε χαρούμενο στο τέλος του τουρνουά: «Χωρίς αμφιβολία ο Κώστας είναι σωστός 100%. Όταν εκπροσωπείς τη χώρα σου είσαι περήφανος. Οι εθνικές γεμίζουν τον κόσμο. Θέλουμε να βγούμε στο παρκέ και να παλέψουμε, να είμαστε περήφανοι. Δεν παίζουμε μόνοι μας. Αν είμαστε σε θέση να παίξουμε βάσει δυνατοτήτων, θα είμαστε χαρούμενοι».

Για τους νεαρούς παίκτες του ρόστερ: «Όποιος κι αν είναι στην Εθνική, αξίζει να είναι εκεί. Μας έκαναν τη χάρη να είναι εδώ, είναι σημαντικό. Επιτρέψτε μου να μην αναφέρω κάποιους παίκτες που δεν είναι εδώ, αλλά είναι μια ευκαιρία για τους άλλους να βρουν τις προσδοκίες τους και να πάρουν την ευκαιρία τους. Ο Ντίνος άρχισε από το μείον και από την πρώτη μέρα έδειξε κίνητρο, αφοσίωση και συνεργασία. Για τους νέους είναι μεγάλη ευκαιρία να δείξουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Είμαστε ενθουσιασμένοι».

Για τις φονικές πυρκαγιές στην Ελλάδα: «Δυστυχώς θυμάμαι ότι στην επίσημη μέρα της συνέντευξης Τύπου μιλήσαμε πάλι για τους συνανθρώπους μας που υποφέρεουν. Δεν γίνεται να μην σε αγγίζει αυτό. Κάνουμε τη δουλειά μας, αλλά μιλάμε με οικεία πρόσωπα. Ελπίζω και εύχομαι όχι μόνο η ελληνική κοινότητα και όλες οι κοινότητες να εμποτιστούν με περίσσια γνώση και εμπειρία για να αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις. Το είπα και τότε που ήλπιζα να ήταν η τελευταία φορά που θα μιλούσαμε γι αυτό. Η σκέψη μας είναι μαζί τους, αλλά πρέπει να κάνουμε και κάτι παραπάνω. Θα πρέπει να νιώθει ο καθένας προστατευμένος από κάθε τέτοιου είδους φυσική καταστροφή».

Για το επίπεδο δημιουργίας και την χαμηλή επίθεση: «Η μπάλα δεν μπαίνει στο καλάθι. Βοηθάει όταν μπαίνουν τα σουτ γίνσαι πιο ομαδικός. Αυτό φέρνει και άλλα πράγματα που επηρεάζουν το παιχνίδι. Η Εθνική έχει την ικανότητα να μειώνει στο ματς, μπορούμε να αλλάζουμεστα σκριν. Είμαστε ομάδα που δεν κάνει πολλά λάθη. Κόντρα στην Γερμανία τους αναγκάσαμε σε 17 λάθη αλλά δεν τα κεφαλαιοποιήσαμε.

Για το πλάνο ενόψει Ιορδανίας: «Το πρώτο παιχνίδι είναι ενδιαφέρον και το πρώτο παιχνίδι είναι κόντρα στην Ιορδανία που έχει συγκεκριμένες ποιότητες. Έχουν παίκτες που μπορούν να απειλήσουν σε συγκεκριμένα στοιχεία. Ο Τζέφερσον μπορεί να καθορίσει το τέμπο. Ελέγχον το ζωγραφιστό με τον Αχμέντ. Η στήριξη που έχουν από τους συμπαίκτες τους είναι πολύ καλή, παίζουν ζώνη και σμολ μπολ. Αυτή είναι η προσέγγιση ως τώρα».

Για το πλάνο του και πόσο μπορεί να βγει στο παρκέ: «Το ξέραμε και το είχαμε συνειδητοποιήσει όλοι. Δεν περιμέναμε η αποθεραπεία να είναι τόσο άμεση. Η προετοιμασία ήταν σε αυτούς που είμαστε. Το συνειδητοποιήσαμε από την αρχή και εκεί πορευτήκαμε. Η διάρκεια σε μια προσπάθεια είναι αυτή που μετράει. Υπάρχουν ομάδες που έχουν χημεία και διάρκεια συνέπειας του γκρουπ με προσθήκες ή μικρές προσθαφαιρέσεις. Σε εμάς αυτό δεν συνέβη. Έχουμε μια ανανέωση με παίκτεςπου ανοίγονται ευκαιρίες. Δεν ξέρουμε τα αποτελέσματα. Οι 20 προπονήσεις δεν φτάνουν. Εγώ θα ήθελα περισσότερες. Είμαστε κάπως καινούργιοι. Έχουμε διάθεση και προσεγγίζουμε τα παιχνίδια σαν τελικούς. Υπήρχαν φάιναλ φορ που ένα 60% το φαβορί δεν κέρδιζε. Δεν ερχόμαστε εδώ ως φαβορί, ερχόμαστε ως μια ομάδα που έχει υψηλές προσδοκίες ο καθένας παό τον εαυτό του. Και βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Οι παίκτες ξέρουν μπάσκετ».