Καλτσίδου στο Sportal: «Δεν είπα ούτε μια φορά, αχ να έπαιζα»!

Στέλλα Καλτσίδου

i

London Lions

Καλτσίδου στο Sportal: «Δεν είπα ούτε μια φορά, αχ να έπαιζα»!

Γιάννης Πάλλας 19:29 - 28.03.2023 / Ανανεώθηκε: 19:34 - 28.03.2023

Η Στέλλα Καλτσίδου μιλάει στο Sportal για τον πρώτο τίτλο της καριέρας της ως προπονήτριας των Λόντον Λάιονς.

Η Στέλλα Καλτσίδου έχει «σκοτώσει» την παίκτρια μέσα της και πλέον ως προπονήτρια ακολουθεί μια διαδρομή στην οποία έχει μεγάλες προσδοκίες και είναι αποφασισμένη να δουλέψει σκληρά για να τις υλοποιήσει.

Στις 15 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ως «χεντ κόουτς» από τους Λόντον Λάιονς και σε λιγότερο από δυο μήνες στέφθηκε Κυπελλούχος WBBL κερδίζοντας με 81-70 στον τελικό την ομάδα των Λέστερ Ράιντερς.

Η Στέλλα Καλτσίδου μιλήσε στο Sportal για τον πρώτο τίτλο της καριέρας της ως προπονήτρια, το γεγονός ότι πλέον δεν αισθάνεται ότι της λείπει το παιχνίδι, ενώ εξηγεί και τι είναι αυτό που τη συναρπάζει από το νέο της ρόλο.

- Στέλλα δεν πέρασαν ούτε δυο μήνες και κατέκτησες τον πρώτο τίτλο της καριέρας σου ως προπονήτρια...

«Πράγματι, δεν έχω συμπληρώσει καλά-καλά ούτε δυο μήνες και είμαι πολύ ενθουσιασμένη και χαρούμενη με αυτό τον τίτλο. Δεν είναι η πρώτη μου φορά ως προπονήτρια, αλλά σ’ αυτό το υψηλό επίπεδο είναι κάτι που μου συνέβη γρήγορα».

«Η προσαρμογή μου έγινε μέσα από τα παιχνίδια»

- Δυσκολεύτηκες να προσαρμοστείς;

«Η αλήθεια είναι ότι μου πήρε χρόνο για να προσαρμοστώ, γιατί δεν είναι εύκολο πράγμα το να έρθεις σε μια ομάδα μέσα στη σεζόν, γιατί δεν μπορείς να αλλάξεις τα πάντα. Οπότε πρέπει να προσαρμοστείς στην ομάδα, να μάθεις τις παίκτριες, να τις βοηθήσεις και να σε βοηθήσουν πηγαίνοντας από το ένα παιχνίδι στο άλλο. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα κορίτσια ανταποκρίθηκαν σ’ αυτό το υψηλό επίπεδο με επιτυχία».

- Πόσο δύσκολο είναι να βγάλεις τη φανέλα της αθλήτριας και να καθίσεις στην άκρη του πάγκου και να καθοδηγείς μια ομάδα...

«Είναι πάρα πολύ διαφορετικό, όταν είσαι αθλήτρια και παίζεις, γιατί έχεις να ασχοληθείς με τον εαυτό σου και να μείνεις συγκεντρωμένος στο παιχνίδι. Όταν είσαι στην άκρη του πάγκου πρέπει να διαχειριστείς τις παίκτριες που αγωνίζονται, εκείνες που βρίσκονται στον πάγκο, την αντίπαλο ομάδα και τους διαιτητές. Αυτό είναι λοιπόν πολύ διαφορετικό. Όταν λοιπόν πήραν την απόφαση να σταματήσω το μπάσκετ ήμουν συνειδητοποιημένη και δεν ένιωσα ούτε μια στιγμή το συναίσθημα όλο αυτό τον καιρό του να πω «αχ, να έπαιζα»! Προσωπικά, έπαιξα όσο μπορούσα, τα έδωσα όλα και μετά είπα τελείωσα».

«Το μεγάλο στοίχημα, να διαβάζουν οι παίκτριες σωστά το παιχνίδι»

- Τι είναι αυτό που σε εξιτάρει στην προπονητική;

«Αυτό που βρίσκω στην προπονητική και με ιντριγκάρει είναι το να βοηθήσω τις παίκτριες να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μάθεις τις παίκτριες να καταλάβουν το μπάσκετ και να διαβάζουν σωστά το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του. Βέβαια, ότι και να κάνει ένας προπονητής, οι παίκτες παίζουν και εκείνοι αποφασίζουν στο παρκέ. Αυτό το βρίσκω δημιουργικό και μου αρέσει πολύ».

- Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου;

«Δεν έχω βάλει άμεσα κάποιο στόχο, σίγουρα έχω πράγματα που στο μέλλον θέλω να υλοποιήσω, αλλά προσπαθώ γενικότερα να σκέφτομαι μόνο την επόμενη ημέρα. Τώρα σκέφτομαι τι πρέπει να κάνουμε αύριο στην προπόνηση για να είμαστε καλύτεροι. Για παράδειγμα να μην κάνουμε λάθη, όπως σε προηγούμενα παιχνίδια, να διορθωθούμε. Επόμενος στόχος είναι το πρωτάθλημα, δεν είναι προσωπικός μόνο, αλλά και του Συλλόγου».

«Όταν υπογράφεις, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση»!

- Λένε ότι για να γίνεις καλός προπονητής πρέπει να είσαι έτοιμος και για την απόλυση σου. Το συμμερίζεσαι αυτό;

«Από τη στιγμή που ξεκινάς την καριέρα σου και υπογράφεις ένα συμβόλαιο ως προπονητής, από εκείνη κιόλας την ώρα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση! Η διάρκεια είναι το ζητούμενο για έναν κόουτς που θέλει να πετύχει και για να συμβεί αυτό πρέπει να πηγαίνει βήμα-βήμα».

- Το τηλέφωνο φαντάζομαι δεν σταμάτησε να χτυπάει για τα συγχαρητήρια μετά τον τίτλο.

«Είχα πολλά μηνύματα και πάρα πολλά τηλεφωνήματα μετά την επιτυχία μου με τους Λόντον Λάιονς από σημαντικούς ανθρώπους στο μπάσκετ που σημάδεψαν την πορεία μου και αυτό είναι κάτι που το εκτιμώ. Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι που παρακολουθούν την πορεία μου και με στηρίζουν, αλλά δεν θέλω να αναφερθώ συγκεκριμένα για να μην ξεχάσω κάποιον. Πάντως, ήταν μηνύματα ειλικρινή και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό».