Γιατί ο Μπαρτζώκας δεν μίλησε με τον Σλούκα

Γιώργος Μπαρτζώκας και Κώστας Σλούκας

i

©Intime

Γιατί ο Μπαρτζώκας δεν μίλησε με τον Σλούκα

Νίκος Καλαμπάκας 23:11 - 11.07.2023 / Ανανεώθηκε: 23:12 - 11.07.2023

Τι κοινό μπορεί να έχει ο Κώστας Σλούκας με τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο και τον Βασίλη Σπανούλη; Το Sportal μπαίνει στο μυαλό του Γιώργου Μπαρτζώκα και αναλύει το χρονικό των διαπραγματεύσεων Ολυμπιακού - Σλούκα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο Έλληνας κόουτς έχασε ένα πολύτιμο γρανάζι της μηχανής του, όμως ίσως και να αισθάνεται ανακουφισμένος...

Πριν αναλύσουμε τους λόγους που ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν είχε την επικοινωνία που τόσο πολύ ήθελε ο Κώστας Σλούκας, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Ο Έλληνας γκαρντ ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες του Ολυμπιακού την προηγούμενη σεζόν, ενώ όσο αγωνίζεται θα είναι ένας εκ των κορυφαίων εν ενεργεία. Δεν πρόκειται να απομυθοποιήσει κανείς τα όσα πετύχει στη μεγάλη του καριέρα, ούτε να τον κατηγορήσει επειδή πήρε μια απόφαση για τη ζωή του. Με τους χειρισμούς του δεν συμφωνούν πολλοί, όμως κι αυτό δικαίωμά του είναι. Καθένας κάνει ό,τι θέλει στη ζωή του και διαχειρίζεται τις καταστάσεις όπως γουστάρει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε τρίτους.

Η εισαγωγή αυτή γράφτηκε μόνο και μόνο για να καταλάβει ο κόσμος και ειδικά οι φίλοι του Ολυμπιακού που είναι στα... κάγκελα με αφορμή τη μετακίνησή του, ότι είχε κάθε δικαίωμα από τη στιγμή που έφαγε... πόρτα από τον Γιώργο Μπαρτζώκα, να πορευτεί όπως ο ίδιος θέλει και με όποια ομάδα θέλει.

Ο Ναβάρο, ο Σπανούλης και ο Σλούκας που... ερχόταν

Στην πλούσια προπονητική του καριέρα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε συνεργαστεί με ιερά τοτέμ της Euroleague, όπως ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο και ο Βασίλης Σπανούλης. Ήταν προπονητής του πρώτου όταν έσπασε το ρεκόρ των 4000 πόντων στην Euroleague. Η αλήθεια είναι ότι είχαν και προστριβές, αφού το μπάσκετ που θέλει ο Έλληνας κόουτς να υπηρετούν οι παίκτες του, χρειάζεται έκρηξη στις κινήσεις, γρηγοράδα και καθαρό μυαλό. Το τελευταίο ίσως το διέθετε ο εμβληματικός αρχηγός των Καταλανών. Στην έκρηξη και την ταχύτητα ήταν κατανοητό και στον ίδιο ότι υστερούσε. Λέγεται ότι η κόντρα των δύο ανδρών, οδήγησε τελικά στην έξοδο τον κόουτς. Συνηθίζεται βλέπετε σε τέτοιες περιπτώσεις, το μάρμαρο να το πληρώνει ο προπονητής και όχι ένας παίκτης που έχει περάσει όλη του τη ζωή σε μια ομάδα. Θεωρείται σύμβολο από τους οπαδούς και δύσκολα μια διοίκηση μπορεί να τον απομυθοποιήσει και να στηρίξει τον κόουτς.

Το ίδιο ακριβώς πράγμα, αλλά σε πολύ μικρότερη ένταση, συνέβη και στη δεύτερη θητεία του Γιώργου Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό, με τον Βασίλη Σπανούλη. Ο κόουτς -πλέον- του Περιστερίου, βρισκόταν στη δύση της καριέρας του και κυνηγούσε να σπάσει δύο ρεκόρ: Αυτό του Κάρλος και αυτό του Νίκου Γκάλη που ήταν πρώτος σκόρερ στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Το πρώτο το κατάφερε δέκα μέρες πριν την έλευση του Έλληνα κόουτς, το δεύτερο με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στο λιμάνι!

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μπορεί να είναι λίγο νευρικός στα παιχνίδια και να έχει τον... ακράτητο στις αντιδράσεις του, όμως μιλάμε για έναν άνθρωπο πολύ καλλιεργημένο με τεράστια ευφράδεια λόγου και τρόπους που παραπέμπουν σε αριστοκρατεία. Ποτέ δεν θα άδειαζε παίκτες όπως αυτοί που προαναφέραμε, όσο και αν του χαλούσαν -ίσως- το παιχνίδι.

Για τον Σπανούλη άλλωστε είχε μιλήσει ανοιχτά, όπως έκανε και με τον Σλούκα: «Θα είναι κρίμα, αλλά αν υπάρχει Covid 5 χρόνια ακόμα θα σταματήσει στα 45; Λέω ένα παράδειγμα. Μακάρι. Αυτός ο άνθρωπος αξίζει ένα standing ovation. Το μπάσκετ δεν είναι τόσο απλό. Ο κόσμος και εσείς βλέπετε το μπάσκετ μόνο συναισθηματικά. Εγώ είμαι υποχρεωμένος να το δω και ρεαλιστικά. Γιατί εμένα θα κράζετε όλη τη χρονιά μετά», είχε πει μετά το τελευταίο ματς του Kill Bill που ήταν κόντρα στη Χίμκι.

Ουσιαστικά είχε ανοίξει στην πιο μεγάλη μπασκετική μορφή της ιστορίας του Ολυμπιακού την πόρτα για να φύγει. Όχι επειδή δεν τον συμπαθούσε, αλλά επειδή το παράδειγμα του Ναβάρο ήταν ακόμα νωπό στις μνήμες του και δεν θα ήθελε να το ζήσει ξανά.

Η περίπτωση του Σλούκα

Ο Σλούκας δεν είναι φυσικά σε τόσο προχωρημένη ηλικία. Σε λίγο καιρό θα γίνει 34 ετών και με βάση τη λογική έχει άλλα δύο χρόνια μπάσκετ στο τοπ επίπεδο που μπορεί να το υπηρετήσει. Όμως εδώ το πρόβλημα ήταν αλλού: Όλη τη σεζόν όλος ο οργανισμός του Ολυμπιακού τόνιζε πόσο οικογενειακό ήταν το κλίμα. Κανείς δεν παραπονιόταν, κανείς δεν έκανε μούτρα, κανείς δεν απαιτούσε να παίζει περισσότερο από όσο έπαιζε! Το έκανε ο Σλούκας και τότε ξεκίνησαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα. Ο Μπαρτζώκας σίγουρα δεν θα διαφοροποιούσε τη στάση για την περίπτωση του Σλούκα. Για να ακριβολογούμε, να μιλήσει ξανά με τον Σλούκα. Το είχε κάνει μέσα στη διάρκεια της σεζόν, θα το έκανε και στην πρώτη προπόνηση της ομάδας για τη νέα σεζόν. Ωστόσο, σε κάθε ευκαιρία υμνούσε το ταλέντο του και έλεγε πόσο κομβικός παίκτης ήταν για το παιχνίδι του Ολυμπιακού.

Αυτό δεν άφηνε ικανοποιημένο τον Έλληνα γκαρντ, ο οποίος αν κρίνουμε από τις εξελίξεις, είχε πάρει τις αποφάσεις του. Όχι απαραίτητα να πάει στον Παναθηναϊκό, αλλά να φύγει από τους Πειραιώτες. Και ραντεβού να γινόταν, δεν θα άλλαζαν πολλά πράγματα. Ο κόουτς δικαιώθηκε τη σεζόν που πέρασε αλλά και την προηγούμενη για τις επιλογές του, αφού αναδείχθηκε δύο σερί φορές ο κορυφαίος προπονητής της Euroleague, ενώ η ομάδα του αγωνίστηκε ισάριθμες φορές και στα Final Four της διοργάνωσης.

Ο Σλούκας έπρεπε λοιπόν να βρει το τελευταίο μάλλον συμβόλαιο της καριέρας του, αλλά να κρατήσει παράλληλα και τις απαραίτητες ισορροπίες στην ομάδα που τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε ότι ζήτησε προκειμένου να επιστρέψει από την Τουρκία. Η άρνησή του να προσαρμοστεί στα δεδομένα που είχαν ήδη προσαρμοστεί οι 11 συμπαίκτες του, οδήγησε την υπόθεση σε φιάσκο και τον παίκτη στον αιώνιο αντίπαλο.

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού λοιπόν πολύ σωστά τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία αρπαγή. Ο παίκτης είχε κάποιες απαιτήσεις, ο προπονητής ως όφειλε για να διαφυλλάξει τις ισορροπίες δεν μπήκε σε διαδικασία να κάνει χάρες και όλα τα άλλα είναι ιστορία.

Ο Ολυμπιακός έχασε έναν κορυφαίο Έλληνα παίκτη του, ο Παναθηναϊκός κέρδισε έναν πραγματικό «εγκέφαλο» μέσα στο παρκέ, αλλά και έδωσε ξανά ελπίδα στους οπαδούς του, ενώ ο Γιώργος Μπαρτζώκας τελείωσε το πρόβλημα, πριν καν αυτό ξεκινήσει...