Πάλεψε με απρόσμενους «ήρωες» ο μισός Παναθηναϊκός, αλλά υπέκυψε από την Μακάμπι του Μπόλντουιν

Πάλεψε με απρόσμενους «ήρωες» ο μισός Παναθηναϊκός, αλλά υπέκυψε από την Μακάμπι του Μπόλντουιν

Ηλίας Λαλιώτης 22:56 - 25.01.2024 / Ανανεώθηκε: 00:26 - 26.01.2024

Ο Παναθηναϊκός AKTOR πάλεψε κάτω από αντίξοες συνθήκες κόντρα στη Μακάμπι, έχασε και τον Ναν με τραυματισμό και λύγισε φυσιολογικά με 90-75, παρά τη συγκινητική προσπάθεια του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR υπέστη μια... κακή ήττα στο Βελιγράδι από τη Μακάμπι (90-75), για την 23η αγωνιστική της EuroLeague, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας δεν γινόταν να την αποφύγει. 

Με τους Σλούκα και Βιλντόζα να είναι εκτός, αλλά και τον Ναν να παίζει μόνο για ένα ημίχρονο λόγω τραυματισμού στον αγκώνα, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν πάλεψε μέσα από την άμυνά της και με απρόσμενους πρωταγωνιστές τους Καλαϊτζάκη (ρεκόρ καριέρας με 17 πόντους) και Αντετοκούνμπο (8 πόντους και εξαιρετικές άμυνες), αλλά δεν ήταν αρκετό απέναντι σε έναν εκπληκτικό Μπόλντουιν (22 πόντους, 8 ασίστ).

Ειδικά από τη στιγμή που παίκτες-κλειδιά, όπως ο Λεσόρ, αλλά και ο Γκριγκόνις έμειναν σε ρηχά νερά και δεν βοήθησαν όσο θα έπρεπε και θα μπορούσαν τον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι έπεσαν στο 14-9, με την Μακάμπι να τον πλησιάζει στη μία νίκη (13-10), έχοντας και την ισοβαθμία, αλλά παραμένουν στην πρώτη τετράδα, έχοντας μαζί όμως και τη Φενέρμπαχτσε.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Εργκίν Αταμάν επέλεξε τη μόνιμη πεντάδα των τελευταίων αγώνων, με τους Γκραντ, Ναν, Γκριγκόνις, Μήτογλου και Λεσόρ. Ο Παναθηναϊκός δεν ξεκινησε καλά την αναμέτρηση ούτε στην επίθεση (4/15 σουτ), ούτε στην άμυνα, αλλά κρατήθηκε κοντά στο σκορ (18-15 στο 7) χάρη στα 6 επιθετικά ριμπάουντ από τα 11 που διεκδικήθηκαν στη ρακέτα της Μακάμπι. Μάλιστα, έκλεισε το τελευταίο δίλεπτο με πεντάδα που είχε 4 Έλληνες (Παπαπέτρου, Καλαϊτζάκη, Μήτογλου και Αντετοκούνμπο) μαζί με τον Γκραντ και παίζοντας με ενέργει στην άμυνα, προηγήθηκε στο τέλος της πρώτης περιόδου με 18-21.

Με τους Ντίνο Μήτογλου και Κέντρικ Ναν να μονοπωλούν με επιτυχία τις περισσότερες επιθέσεις (22 πόντους μαζί σε εκείνο το σημείο) και κυριαρχία στις ρακέτες με 11 επιθετικά ριμπάουντ, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +6 (29-35) στο 16'. Το πρόβλημα, όμως, ήταν πως η μπάλα δεν πήγαινε εύκολα στον Λεσόρ, ενώ ο Γκριγκόνις ήταν άστοχος. Το αποτέλεσμα ήταν η Μακάμπι να αυξήσει την πίεση στην μπάλα στο τελευταίο 4λεπτο, να προσαρμόσει την άμυνά της πάνω στον Ναν και να οδηγήσει τους «πράσινους» σε συνεχόμενα λάθη (5 συνολικά στο δεύτερο δεκάλεπτο), «τρέχοντας» ένα σερί 14-1, που της έστειλε με σημαντικό προβάδισμα στα αποδυτήρια (43-36).

Η αστοχία του Παναθηναϊκού συνεχίστηκε και στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, φτάνοντας συνολικά τα 7 λεπτά χωρίς εντός παιδιάς καλάθι, με αποτέλεσμα η Μακάμπι να ξεφύγει με διψήφιες διαφορές και τον Μπόλντουιν να την φέρνει στο +13 (55-42) στο 25'/ Ο Εργκίν Αταμάν βλέποντας την άμυνά του να καταρρέει από τις κακές επιλογές στην επίθεση, έριξε στο παρκέ σχήμα με τους Γκραντ, Καλαϊτζάκη, Γκριγκόνις, Ερνανγκόμεθ και Αντετοκούνμπο. Με τον Κώστα μπροστάρη στα μετόπισθεν, σε μια συνολικά εξαιρετική λειτουργία, αλλά και δίνοντας λύσεις στην επίθεση, μαζί με τον εξαιρετικό Καλαϊτζακη που πέτυχε και buzzer beater τρίποντο στο τέλος της περιόδου, ο Παναθηναϊκός έτρεξε αρχικά ένα σερί 10-0 κι έκλεισε το δεκάλεπτο στο -3 (62-59).

Ένα τρίποντο του Γκριγκόνις έφερε τη διαφορά στο δίποντο (64-62), αλλά ένας τραυματισμός του Ναν στον αγκώνα από το πρώτο ημίχρονο τον κρατούσε στον πάγκο και το 4ο φάουλ του Γκραντ στο 32' τον έστειλε κι αυτόν εκεί. Ο Παναθηναϊκός με έναν συγκλονιστικό Καλαϊτζάκη κρατιόταν με νύχια και με δόντια στο ματς, αλλά ο Μπόλντουιν βρήκε ρυθμό στην επίθεση, με τον Γκριγκόνις να μην μπορεί να τον σταματήσει και η Μακάμπι βρέθηκε στο +7 (73-66) με 5 λεπτά να απομένουν. Ο Αταμάν επέλεξε να πάει στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα με Γκραντ, Καλαϊτζάκη, Χουάντσο, Μήτογλου και Λεσόρ, αλλά πέρα από τον Καλαϊτζάκη κανείς άλλος δεν μπορούσε να δώσει λύσεις και οι «πράσινοι» λύγισαν από την ατυχία και την κακή βραδιά κομβικών παικτών, όπως ο Λεσόρ.

MVP

Ο Ουέιντ Μπόλντουιν ήταν ασταμάτητος, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, απέναντι στην άμυνα του Γκριγκόνις και έδωσε τη χαριστική βολή όταν ο Παναθηναϊκός πλησίασε στο σκορ στην τέταρτη περίοδο.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η ατυχία του Παναθηναϊκού (πέρα από τις απουσίες των Σλούκα και Βιλντόζα είδε και τον Ναν να αγωνίζεται για ένα ημίχρονο με πρόβλημα στον αγκώνα) και η κακή βραδιά παικτών-κλειδιά όπως ο Λεσόρ και ο Γκριγκόνις (με κάποιες αναλαμπές).

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 18-21, 43-36, 62-59, 90-75

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Κάτας): Oυέμπ 4 (5 ριμπάουντ), Μπράουν 14 (1/3 τρίποντα, 7 ασίστ), Μπόλντουιν 22 (2/4 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 2 κλεψίματα, 3 λάθη), Μένκο, Σόρκιν, ΝτιΜπαρτολομέο 3, Ριβέρο 4, Νίμπο 14 (12 ριμπάουντ), Μπλατ 6 (2), Κόλσον 14 (2/4 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα)

 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ AKTOR (Αταμάν): Καλαϊτζάκης 17 (3/5 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 2/2 βολές, 3 ριμπάουντ), Παπαπέτρου 2 (4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Γκραντ 13 (25 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Ναν 13 (3/10 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 4/4 βολές, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Λεσόρ 4 (6 ριμπάουντ), Αντετοκούνμπο 8, Γκριγκόνις 5 (1/6 τρίποντα), Ερνανγκόμεθ, Μήτογλου 13 (2/5 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 5 λάθη)

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ:

Ο Παναθηναϊκός AKTOR υποδέχεται την Τετάρτη (31/1, 21:15) στο ΟΑΚΑ την Αρμάνι Μιλάνο, ενώ η Μακάμπι Τελ Αβίβ μια μέρα νωρίτερα (30/1, 21:30) αντιμετωπίζει στη Μαδρίτη την Ρεάλ.

Δείτε εδώ το play by play του αγώνα

Sportal Euroleague Show με Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παναθηναϊκός και Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός

Τέλος αγώνα: Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παναθηναϊκός 90-75

  • 82-73 με τρίποντο του Κόλσον
  • 77-72 μειώνει ο Παναθηναϊκός με τρίποντο του Καλαϊτζάκη
  • 75-66 με τον Μπράουν
  • 73-66 με καλάθι και φάουλ του Μπάλντγουιν
  • 70-64 μπροστά η Μακάμπι με τον Μπάλντουιν
© Euroleague Basketball
  • 64-62 μειώνει ο Παναθηναϊκός με τρίποντο του Γκριγκόνις
  • 64-59 με 2/2 βολές του Κόλσον
  • Πρόβλημα με Ναν ο Παναθηναϊκός. Όπως μετέδωσε η Νόβα, ο Αμερικανός γκαρντ αισθάνεται ενοχλήσεις στον αγκώνα και είναι πιθανό να μην συνεχίσει στο ματς

Τέλος τρίτης περιόδου Μακάμπι Τελ Αβίβ - Παναθηναϊκός 62-59

  • 55-50 μειώνει κι άλλο ο Παναθηναϊκός με κάρφωμα του Αντετοκούνμπο
  • 55-48 με 2/2 βολές του Καλαϊτζάκη
  • 55-46 μειώνει ο Παναθηναϊκός με τον Γκραντ
  • 55-42 με τρίποντο του Μπάλντγουιν
© Intime
  • 46-38 μειώνει ο Παναθηναϊκός με 2/2 βολές του Μήτογλου
  • 46-36 μπροστά η Μακάμπι με τρίποντο του Κοέν
© Euroleague Basketball

Ηλίας Λαλιώτης: «Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με +6 (29-35) για δεύτερη φορά στο παιχνίδι, η Μακάμπι αύξησε κατακόρυφα την πίεση στην άμυνα, προσαρμόστηκε πάνω στον Ναν και οδήγησε σε λάθη τους «πράσινους». «Έτρεξε» ένα σερί 14-1 και πήρε ένα σημαντικό προβάδισμα (43-36) από το... πουθενά. Η ομάδα του Αταμάν πρέπει να βρει κι άλλες λύσεις επιθετικά πέρα από τον Αμερικανό γκαρντ για να έχει τύχη στο ματς»

Τέλος ημιχρόνου: Μακάμπι - Παναθηναϊκός 43-36

  • 40-36 για τη Μακάμπι με κάρφωμα του Νίμπο
  • 38-36 μπροστά η Μακάμπι με 2/2 βολές του Μπράουν
  • 36-35 η Μακάμπι προηγείται με 3/3 βολές του Ντιμπαρτολομέο
© Euroleague Basketball
  • 33-35 η Μακάμπι μαζεύει τη διαφορά με τον Κόλσον και τον Νίμπο

Ηλίας Λαλιώτης: «Με τον Κέντρικ Ναν να είναι ασταμάτητος μέχρι τώρα με 13 πόντους και κυριαρχία στις ρακέτες με 11 επιθετικά ριμπάουντ, ο Παναθηναϊκός έχει πάρει προβάδισμα στα μισά της δεύτερης περιόδου. Πρέπει όμως σταδιακά να μπουν στο παιχνίδι Λεσόρ και Γκριγκόνις»

  • 29-35 ο Παναθηναϊκός τον Ναν και πάλι
  • 29-33 με δίποντο του Ναν
© Intime
  • 26-31 μπροστά ο Παναθηναϊκός με τρίποντο του Γκραντ
  • 23-26 μειώνει η Μακάμπι με τρίποντο του Μπλατ

Ηλίας Λαλιώτης: «Με την πεντάδα που έκλεισε το τελευταίο δίλεπτο να έχει 4 Έλληνες (Παπαπέτρου, Καλαϊτζάκη, Μήτογλου και Αντετοκούνμπο) μαζί με τον Γκραντ και να παίζει άμυνα, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε στο τέλος της περιόδου με 18-21. Αυτός είναι ο δρόμος για να φτάσει μέχρι τέλους»

  • 18-24 μπροστά ο Παναθηναϊκός με τρίποντο του Ναν
© Intime

Τέλος πρώτης περιόδου: Μακάμπι - Παναθηναϊκός 18-21

  • 18-18 με τρίποντο του Γκραντ

Ηλίας Λαλιώτης: «Ο Παναθηναϊκός δεν έχει ξεκινήσει καλά τον αγώνα ούτε στην επίθεση (4/15 σουτ με τον Ναν να έχει 1/7), ούτε στην άμυνα, αλλά είναι κοντά στο σκορ αυτή τη στιγμή χάρη στα 6 επιθετικά ριμπάουντ από τα 11 που έχουν διεκδικηθεί στη ρακέτα της Μακάμπι. Πρέπει όμως να βελτιωθεί άμεσα και στις δύο πλευρές του παρκέ»

  • 12-12 με τρίποντο του Μήτογλου
  • 11-7 με νέο τρίποντο, του Κοέν αυτή τη φορά
© Euroleague Basketball
  • 8-7 μπροστά η Μακάμπι με τρίποντο του Μπάλντουιν
  • 3-5 μπροστά ο Παναθηναϊκός με 2/2 βολές 
  • Η Μακάμπι στην πρώτη επίθεση του αγώνα
© Euroleague Basketball
  • Ο αγώνας είναι κεκλεισμένων των θυρών
Η βαθμολογία της Euroleague
  • Ο Παναθηναϊκός AKTOR αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα τραυματισμών. Πέραν, του Λούκα Βιλντόζα, ο οποίος έχει χειρουργηθεί στο γόνατο, κόντρα στην Μακάμπι, ο Εργκίν Αταμάν δεν θα έχει στη διάθεσή του ούτε τον Κώστα Σλούκα, ενώ ο Αλεξάνταρ Μπαλτσερόφσκι, ο οποίος έχει υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσης της σκωληκοειδίτιδας, αλλά και ο άρρωστος Λευτέρης Μαντζούκας, δεν είναι επίσης σε θέση να λάβουν μέρος.
  • Για την Μακάμπι, ο Λορέντζο Μπράουν, ο οποίος δεν είχε αγωνιστεί κόντρα στο Ολυμπιακό στο παιχνίδι του ΣΕΦ για την 22η αγωνιστική, τώρα θα είναι στο γήπεδο, αλλά ο κόουτς Όντετ Κάτας δεν ξέρει αν θα είναι σε θέση να αγωνιστεί. Ο 33χρονος Αμερικανός γκαρντ και νατουραλιζέ Ισπανός, αντιμετωπίζει ενοχλήσεις στη μέση και είναι αμφίβολη η συμμετοχή του.
  • Ο αγώνας διεξάγεται στο Βελιγράδι
  • Η γηπεδούχος Μακάμπι έχει ρεκόρ 12-10 στη διοργάνωση. Το τριφύλλι, από την άλλη, μετράει 14 νίκες και 8 ήττες
  • Ο Παναθηναϊκός AKTOR αντιμετωπίζει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Βελιγράδι για την 23η αγωνιστική της Euroleague