Ο Στεφ Κάρι της Ευρώπης: Η νέα εξωπραγματική σεζόν του Μάρκους Χάουαρντ – Τα απίστευτα νούμερα και το συμβόλαιό του με την Μπασκόνια!

Μάρκους Χάουαρντ

Ο Στεφ Κάρι της Ευρώπης: Η νέα εξωπραγματική σεζόν του Μάρκους Χάουαρντ – Τα απίστευτα νούμερα και το συμβόλαιό του με την Μπασκόνια!

Χρήστος Τσάλτας 20:57 - 12.03.2024

Στην Βιτόρια έχει βρει την μπασκετική Ιθάκη του. Ο Μάρκους Χάουαρντ κάνει εξωπραγματικές εμφανίσεις και δείχνει πως είναι παίκτης που έχει όλα τα φόντα για να ηγηθεί και να κάνει τη διαφορά στην Euroleague.

Το παιχνίδι της περασμένης Κυριακής, ανάμεσα σε Μπασκόνια και Μπαρτσελόνα είχε έναν τεράστιο πρωταγωνιστή. Ο Μάρκους Χάουαρντ «έλαμψε» για ακόμα μια φορά και με μια μεγαλειώδη εμφάνιση οδήγησε την ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς σε μεγάλη νίκη απέναντι στους Καταλανούς.

Το κοντέρ για τον 25χρονο γκαρντ από το Νιου Τζέρσεϊ έγραψε 37 πόντους με 8/22 τρίποντα και το ποσοστό ευστοχίας να φτάνει το 36%. Την ίδια ώρα που η Μπάρτσα συνολικά στην αναμέτρηση μέτρησε 7/22 σουτ πίσω από τη γραμμή των 6,75μ.

Στην αναμέτρηση της Fernandu Buesa Arena ο Χάουαρντ κατάφερε να γράψει ιστορία, διότι τα 22 σουτ πίσω από τη γραμμή του τριπόντου αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία του πρωταθλήματος, με τον Αμερικανό σκόρερ να προσπερνάει τον Όσκαρ Σμιντ, που μέτρησε 19 προσπάθειες για τρίποντα κατά τη διάρκεια της σεζόν 1993-94.

Την ίδια στιγμή ο απόφοιτος του Μαρκέτ είναι ο παίκτης που προηγείται στη λίστα των παικτών με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα, έχοντας πετύχει 72, με τον Κουάν Τσίθαμ να ακολουθεί με 61 και τον Στέφαν Μομίροφ να βρίσκεται τρίτος με 56 εύστοχα σουτ από την περιφέρεια. Όλα αυτά σε μια επισφράγιση της εκπληκτικής σεζόν που διανύει, η οποία είναι η δεύτερη της καριέρας του στα ευρωπαϊκά παρκέ με τους Βάσκους.

Η παρουσία και η επιδραστικότητα στο παιχνίδι της ομάδας του Ιβάνοβιτς έχουν δώσει στον Χάουαρντ το παρατσούκλι «ο Στεφ Κάρι της Ευρώπης». Διότι η ευκολία με την οποία σουτάρει από την περιφέρεια, αλλά και η αποτελεσματικότητα που δείχνει στον τομέα αυτό δημιουργούν συγκρίσεις με τον κορυφαίο σουτέρ τριών πόντων στην ιστορία του ΝΒΑ.

Ο Χάουαρντ νιώθει καλά στην Βιτόρια και αυτό το βγάζει στο παιχνίδι του. Υπό τις οδηγίες του Ιβάνοβιτς, αλλά και γενικότερα από την ημέρα που πάτησε το πόδι του στην Fernando Buesa Arena βρήκε αυτό που του έλειπε στο ΝΒΑ: Μια ομάδα να του δίνει τα ηνία της και να βγάζει το καλό αγωνιστικό προφίλ του. Οι Βάσκοι ήθελαν τον Χάουαρντ να ηγηθεί και εκείνος με τη σειρά του ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο. Κάτι που δείχνει πολλά.

Όπως πολλά δείχνει και το συμβόλαιο των Βάσκων με τον 25χρονο σουτέρ. Παρ' ότι υπήρχε συμφωνία ως το καλοκαίρι του 2024, βλέποντας τις εξαιρετικές εμφανίσεις του κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν του στην Βιτόρια, ο Χοσέ Κερεχέτα και οι συνεργάτες του κινήθηκαν αστραπιαία και τον «έδεσαν» ως το 2026, επεκτείνοντας το συμβόλαιό του.

Σε αυτό υπάρχει γενναία αύξηση αποδοχών, τόσο για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, όσο και για την επόμενη διετία. Η πιο σημαντική κίνηση από πλευράς Μπασκόνια όμως ήταν άλλη: στο νέο συμβόλαιο που υπέγραψε ο Χάουαρντ δεν υπάρχει Euroleague out, παρά μόνο του επιτρέπεται να αποχωρήσει σε περίπτωση που βρει πρόταση από ομάδα του ΝΒΑ.

Έτσι η Μπασκόνια και «έδεσε» τον ηγέτη της, αλλά και έκοψε την όρεξη των ανταγωνιστών της, κρατώντας έναν pure scorer στις τάξεις της.