Με το μυαλό του στο ΝΒΑ ο Μιχάιλιουκ είναι ο σούπερ σκόρερ που έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός (vids)

Σβι Μιχάιλιουκ

i

© photo by Joshua Gateley / Getty Images / Ideal Images

Με το μυαλό του στο ΝΒΑ ο Μιχάιλιουκ είναι ο σούπερ σκόρερ που έχει ανάγκη ο Ολυμπιακός (vids)

Γιώργος Γαβριλάκης 10:43 - 14.07.2023 / Ανανεώθηκε: 17:10 - 14.07.2023

Ο Ολυμπιακός θεωρητικά τον διεκδικεί, πρακτικά όμως τον έχει ανάγκη και το θέμα δεν είναι αν μπορεί αν τον αποκτήσει, αλλά αν ο Σβι Μιχάιλιουκ έχει αποφασίσει πως το επόμενο ταξίδι του θα έχει προορισμό την Ευρώπη. Προς το παρόν, οι... ενδείξεις προβλέπουν πως ο Ουκρανός σουτέρ στα 27 του έχει προτεραιότητα ένα ακόμα συμβόλαιο στο ΝΒΑ.

Είναι Ουκρανός, αλλά γνωρίζει απείρως καλύτερα την Αμερική από την Ευρώπη. Άλλωστε, στη Γηραιά Ήπειρο έχει αγωνιστεί μόνο ως παιδί. Το 2014 ο Σβιάτοσλαβ Μιχάιλιουκ, εγκατέλειψε την ομάδα του πόλης του, της Τσερκάσι και τότε ήταν 17 χρονών. Έφυγε από τη χώρα και έκανε υπερατλαντικό ταξίδι για να σπουδάσει με υποτροφία στο κορυφαίο πανεπιστημιακό πρόγραμμα του Κάνσας και ακολούθως του άνοιξε η πόρτα του ΝΒΑ

Οι Λος Άντζελες Λέικερς «φώναξαν» το όνομά του κατά τη διάρκεια του Draft 2018 και λίγες μέρες αργότερα του προσέφεραν μία θέση στο ρόστερ τους. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Σβι, όπως τον φωνάζουν για ευκολία και ταχύτητα οι Αμερικάνοι και οι φίλοι του, παρουσίασε δύο βασικά προσόντα. Την τρομερή έφεσή του στο σκοράρισμα και το καταπληκτικό μακρινό του σουτ. Δεν κατάφερε όμως, να καθιερωθεί σε μία ομάδα, ούτε να κάνει ένα καλό -όσον αφορά στους οικονομικούς όρους- συμβόλαιο. Όσες φορές πάντως, η ομάδα του τού προσέφερε απλόχερα χρόνο συμμετοχής λίγο πάνω ή λίγο κάτω από 20 λεπτά, αυτός ανταποκρίθηκε. Και έφθασε να σκοράρει διψήφιους αριθμούς πόντων. 

Με τους Πίστονς το 2019-2020 στο σύνολο της σεζόν είχε 9 πόντους μέσο όρο, ενώ όταν του δόθηκε ρόλος βασικού (σε 27 από τα 56 ματς που αγωνίστηκε με την ομάδα του Ντιτρόιτ) είχε σημαντική άνοδο στα νούμερά του. Την επόμενη χρονιά με τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ έπαιξε τα περισσότερα λεπτά της ζωής του. Σε 23' ανά αγώνα παρήγαγε 10,3 πόντους. 

Ακολούθως αγωνίστηκε στο Τορόντο με τους Ράπτορς τη Νέα Υόρκη με τους Νικς, ενώ τη σεζόν που μας πέρασε έκανε τις καλύτερες εμφανίσεις στην ΝΒΑ καριέρα του. Οι Σάρλοτ Χόρνετς του έδωσαν σουτ και ουσιαστικό ρόλο στην επίθεση και αυτός είχε 10,6 πόντους με 40,4% στα σουτ τριών πόντων. Τώρα είναι ελεύθερος και προς το παρόν, καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, δεν έχει βρει ένα συμβόλαιο που θα του λύσει το οικονομικά πρόβλημα της ζωής του. 

Η τελευταία του συμφωνία είχε ετήσιες απολαβές στα 1,65 εκατομμύρια δολάρια (μεικτά) και το ζήτημα που βασανίζει όσες ομάδες της Ευρώπης βλέπουν στο πρόσωπό του τον σουτέρ και τον σκόρερ που έχουν ανάγκη... αναρωτιούνται: Θέλει να κυνηγήσει το όνειρο ή να πάρει τα διπλά στον Ολυμπιακό, για παράδειγμα. 

Ο παίκτης αποτελεί στόχο της ομάδας του Πειραιά και όχι μόνο. Από την Ιταλία έχει προκύψει το ενδιαφέρον της Βίρτους Μπολόνια, ενώ κι άλλες ομάδας (όπως ο Παναθηναϊκός) έχουν ρωτήσει γι' αυτόν. Για τις διαθέσεις του και τους στόχους του. 

Η πρώτη εικόνα αναφέρει πως ο απόφοιτος του Κάνσας δεν έχει κάποια σκέψη επιστροφής στην Ευρώπη. Πως θεωρεί πως η θέση του είναι στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη και πως θα βρει την συμφωνία που ψάχνει. Και πως το... όνειρό του, υπερισχύει -προς το παρόν τουλάχιστον- μιας ανώτερης οικονομικά πρότασης από την Ευρώπη. 

Ο Κάιλ Γκάι είναι ο... τύπος που μπορεί να εκτινάξει το επίπεδο του Παναθηναϊκού (vids)
ΜΠΑΣΚΕΤ

10:26 - 13.07.2023

Ο Κάιλ Γκάι είναι ο... τύπος που μπορεί να εκτινάξει το επίπεδο του Παναθηναϊκού (vids)

Έχει προκαλέσει (και πάλι) αναστάτωση στην Ισπανία, η Βαλένθια τον πλησίασε, η Μπανταλόνα τον επανατοποθέτησε στο ρόστερ της και από την Ιβηρική χερσόνησο προκύπτει έντονο ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού για τον Κάιλ Γκάι, ενώ το όνομά του είναι σημειωμένο και στο μεταγραφικό μπλοκάκι του Ολυμπιακού.

Όσο όμως, είναι ελεύθερος είναι και... εκτεθειμένος. Και μιας που οι φήμες λένε πως οι οικονομικές προτάσεις από ομάδες της Euroleague αυξάνουν τα μηδενικά, τότε όλα μπορούν να ανατραπούν. Διότι, πάντα υπάρχει ένας αριθμός που μπορεί να αλλάξει αποφάσεις και να τροποποιήσει τα όνειρα ενός επαγγελματία.