Μπάγερν Μονάχου: Το βαυαρικό project, ο Πάμπλο Λάσο και το μεσοπρόθεσμο πλάνο
i

© sportal.gr

Μπάγερν Μονάχου: Το βαυαρικό project, ο Πάμπλο Λάσο και το μεσοπρόθεσμο πλάνο

Γιώργος Γαβριλάκης 20:45 - 14.09.2023 / Ανανεώθηκε: 19:11 - 15.09.2023

Το όραμά της ήταν αυτό που γοήτευσε τον Πάμπλο Λάσο και επέλεξε να επιστρέψει στην προπονητική για να αναλάβει την Μπάγερν Μονάχου. Η διοικητική δομή των βαυαρών, οι φιλοδοξίες τους στο μπάσκετ και το νέο γήπεδο που θα τα αλλάξει όλα!

Από τη στιγμή που ο Τσους Ματέο δεν ήταν δυνατόν, ως κατακτητής της κορυφης στην Euroleague, να χάσει τη θέση του head coach της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Πάμπλο Λάσο είχε μείον μία επιλογή διαθέσιμη. Όποιες και να ηταν οι σχέσεις του με την διοίκηση της Βασίλισσας, από την οποία είχε αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2022, όταν αποφάσισε να επαναδραστηριοποιηθεί στους πάγκους μετα από έναν χρονο διακοπών, η επιστροφή του στη Μαδριτη εμφανίστηκε στο προσκήνιο. 

Κι αν ο Γιούλ δεν ειχε βάλει εκείνο το απίθανο σουτ στη μούρη του Μουσταφά Φαλ στον τελικο του Καουνας και ειδικα αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ρεαλ απώλεσε το εγχώριο πρωταθλημα (έχασε στους τελικούς από την Μπαρτσελόνα και μάλιστα χωρίς να πάρει νίκη), ίσως ο Λάσο να είχε εγκατασταθεί ήδη στην πόλη που εκανε... ονομα και στην ομάδα που ειχε οδηγήσει στο No 1 της Ευρώπης και το 2015 και το 2018. 

Τέτοια πιθανότητα ομως, δε γεννήθηκε καν. Έτσι, ο 55χρονος Ισπανος τεχνικός μελέτησε την αγορά κι όταν αντιλήφθηκε πως ο Μεσίνα δεν το κουνάει από το Μιλάνο και πως ο Παναθηναϊκός σκόπευε να δώσει τα κλειδιά στον Αταμάν, αμέσως το βλέμμα του εστίασε στο project της FC Bayern München AG. Δηλαδή του οργανισμού στον οποίο ανήκει διοικητικα και η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαγερν Μοναχου αλλα και αυτή του μπάσκετ, οπως και το 8,33% τριών εταιρειών: Της Adidas (αθλητικά είδη), της Audi (αυτοκινητοβιομηχανία) και της Allianz (ασφαλιστική). 

Στο κομματι των σπορ, για τον βαυαρικό σύλλογο ισχύει ό,τι ακριβώς συμβαίνει στην Μπαρτσελόνα, όπου ο Χοάν Λαπόρτα βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας και είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο και όσον αφορά στην ποδοσφαιρική ομάδα, αλλά και στην μπασκεική. Αυτός καθορίζει τους προϋπολογισμούς και παίρνει όλες τις κομβικές διοικητικές πρωτοβουλίες. Ο,τι εκπροσωπεί στη Μπαρτσελόνα ο Λαπόρτα, το ίδιο κάνει και ο Χέρμπερτ Χάινερ για λογαριασμό της Μπάγερν Μονάχου.

Χέρμπερτ Χάινερ © Getty Images

Ο 69χρονος από το Ντινγκόλβινγκ πάντως, αφού πρώτα πέρασε από όλα τα επιτελικά πόστα μέσα στην Adidas, κατέληξε να είναι ο εκτελεστικός της διευθυντής και αποχώρησε από τον κολοσσό της αθλητικής ένδυσης όταν, μετά από σχεδόν 30 χρόνια προϋπηρεσίας (29 για την ακρίβεια, από το 1987 έως το 2016), αποφάσισε να αλλάξει καριέρα. Το κάλεσμα της Μπάγερν ήταν δελεαστικό και μέσα σε τρία χρόνια ανέβηκε στο ανώτερο σημείο της κλίμακας. Στις 15 Νοεμβρίου του 2019 έγινε ο πρόεδρος ολόκληρης της Μπάγερν Μονάχου και ό,τι αυτή συμπεριλαμβάνει.

Ο Χάινερ βέβαια, δεν ασχολείται ούτε με κομμάτι marketing, ούτε με την διοικητική διαχείριση του μπασκετικού τμήματος. Απλώς εγκρίνει ή απορρίπτει προτάσεις και ιδέες των συνεργατών του, ενώ βάζει αυτός πάντα την τελική υπογραφή. Τα υπολοιπα τα έχει αφήσει στην διακριτική ευχέρεια του Μάρκο Πέσιτς, ο οποίος καλύπτει ολόκληρο το διάστημα μεταξύ της κεντρικής εξουσίας έως την ομάδα που μπαίνει στο παρκέ για να αγωνιστεί. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει ο προπονητής, δηλαδή ο Πάμπλο Λάσο, ο οποίος παριμπιπτόντως αντικατέστησε τον κόουτς Αντρέα Τρινκιέρι. 

Πάμπλο Λάσο, Μάρκο Πέσιτς © Getty Images

Κι αν για τους Έλληνες ο Μάρκο Πεσιτς είναι γνωστός ως ο πάλαι ποτέ γκαρντ του Ηρακλή (1999-2000), για τους Γιουγκοσλάβους, ειναι ο γιος του Σβέτισλαβ Πέσιτς, τον οποίο πήρε μαζί του στην Γερμανία όταν ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός της Σερβίας, είχε πάει εκει να δουλέψει, αρχικά για την Εθνική ομάδα της χώρας (1987-1993) και ακολούθως και για την Άλμπα Βερολίνου (1993-2000). 

Στο μεσοδιάστημα αυτών των 13 χρόνων, ο Μάρκο Πέσιτς τελείωσε το σχολείο στη Γερμανία και το 1995, στα 19 του χρόνια, εμφανίστηκε με την πρώτη ομάδα της Άλμπα ως ένας αξιόπιστος γκαρντ. Αν και γεννημένος (το 1976) στο Σεράγεβο, ο Μάρκο έγινε Γερμανός πολίτης, έπαιξε με τα «Πάντσερ» σε διεθνείς διοργανώσεις και μάλιστα ήταν μέλος των ομάδων που κατέκτησαν μετάλλια. Το χάλκινο το 2002 στο Παγκόσμιο της Ινδιανάπολης και το Ασημένιο στο Ευρωμπάσκετ του 2005. 

Όταν ολοκλήρωση την καριέρα του ως αθλητής, το 2006, αποφάσισε να ετοιμάσει το επόμενο βήμα της σταδιοδρομίας του και η κατεύθυνσή του ήταν η απορρόφηση ακαδημαϊκής γνώσης. Σπούδασε sports marketing στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας και sports management στο Ντίσελντορφ. Αν και η αγωνιστιική του πορεία συνδιάστηκε με τα κίτρινα χρώματα της Άλμπα, ως οργανωτής και διαχειριστής επιχείρησης-ομάδας, δούλεψε για πρώτη φορά στην κόκκινη Μπάγερν Μονάχου. Προσελήφθει το 2011 ως sports director και από το 2013 μέχρι σήμερα είναι ο general manager της ομάδας μπάσκετ. Έχει συμπληρώσει ήδη μία δεκαετία στο… γραφείο και είναι αυτός που παίρνει ουσιαστικές αποφάσεις για το αγωνιστικό τμήμα. Αυτός πίεσε προς την κατεύθυνση Λάσο και αυτός ήθελε ο Ισπανός να μπει στον οργανισμό για να οδηγήσει με τις γνώσεις και την προσωπικότητά του στο επόμενο επίπεδο. Ποιο είναι αυτό; 

Η Μπάγερν προέρχεται από μία σεζόν που έμεινε εκτός Play Offs στη Euroleague και ο βασικός στόχος είναι να μην επαναληφθεί αυτό. Άλλωστε τις δύο προηγούμενες σεζόν (2020-21 και 2021-22) η ομάδα ήταν στην οκτάδα, τη μία φορά οριακά (προκρίθηκε 8η) και την προηγούμενη τερμάτισε πέμπτη στην κανονική διάρκεια. Παρά τον υφιστάμενο ανταγωνισμό υπάρχει πίστη και αισιοδοξία για τη σεζόν που ξεκινά. Πίστη και στον προπονητή και στους παίκτες που έχει επιλέξει. Ανάμεσά τους ο Σιλβέν Φρανσίσκο, ο οποίος πέρσι έκανε πάταγο στο Περιστέρι, ο Κάρσεν Έντουαρντς της Φενέρμπαχτσε, ο πρώην NBAer και νεαρός Βραζιλιάνος Λεάντρο Μπολμάρο, αλλά και ο Ντέβιν Μπούκερ κι αυτός από τη Φενέρ που παλιός γνώριμος στο Μόναχο. Τελευταίος της παρέας και πιθανότατα ο πιο σημαντικός; Ο Σερζ Ιμπάκα, ο οποίος είναι έτοιμος σε παραγωγική ηλικία (33), να αποδεχθεί την πρόταση και να επιστρέψει στην Ευρώπη, έπειτα από 14 χρόνια καριέρας στο ΝΒΑ και την κατάκτηση ενός τίτλου, το 2019 με τους Τορόντο Ράπτορς. 

Στην ομάδα παρέμεινε ο διεθνής Γερμανός σουτέρ, Αντρέας Ομπστ, ενώ συμβόλαιο είχαν έτσι κι αλλιώς ο Άιζακ Μπόνγκα, ο Βλάντιμιρ Λούτσιτς και ο Φρέντι Γκιλέσπι. Με αυτούς θα πορευτεί  ο Λάσο αυτή τη σεζόν, με στόχο μία θέση στους πρώτους οκτώ της regular season. 

Ο Κήπος του Κόκκινου Ταύρου και η νέα πρωτεύουσα 

Η στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή το μεγαλόπνοο μεσοπρόθεσμο πλάνο του Χέρμπερτ Χάινερ και των «κολοσσών» που εκπροσωπεί, θα έρθει το καλοκαίρι του 2024. Τότε που η ομάδα θα βρίσκεται μέσα στο νέο της σπίτι: To SAP Garden του Μονάχο. Έτσι θα ονομάζεται το νέο γήπεδο της Μπάγερν και αναμένεται να είναι έτοιμο την άνοιξη. Κατασκευάζεται ήδη στην ευρύτερη ζώνη του Ολυμπιακού Πάρκου της πόλης, στο μέρος που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972. 

Πρόκειται για μία κατασκευή που θα στοιχίσει συνολικά πάνω από 110 εκατομμύρια δολάρια. Εκτός από γήπεδο μπάσκετ θα έχει δυνατότητα μετατροπής και για τις υπηρεσίες του χόκεϊ ως έδρα της Red Bull Munich. Άλλωστε, η αυστριακή εταιρία ενεργειακών ποτών, που πρωταγωνιστεί πλέον σε πολλά σπορ -με κυρίαρχη παρουσία της στην Formula 1- είναι και ιδιοκτήτρια του SAP Garden. To όνομα πάρθηκε από την γερμανική εταιρία παραγωγής τεχνολογική λογισμικού (SAP) που χρηματοδότησε μέρος του έργου και τα υπόλοιπα τα ανέλαβαν οι Chalerm Yoovidhya και Mark Μateschitz, οι «εγκέφαλοι» της Red Βull, μαζί με τους συνεργάτες τους. 

Όταν λοιπόν, ο Μάρκο Πέσιτς παρουσίασε το όραμα στον Πάμπλο Λάσο αυτός δεν ήθελε να ακούσει ποιες ήταν οι προσφορές άλλων ομάδων. Ήθελε να γίνει μέρος του όλου και πλέον πρέπει να ακολουθήσει τις απαιτήσεις που στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν για την ομάδα μπάσκετ, από έναν οργανισμό που έχει συνηθίσει να πρωταγωνιστεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. 

Το πλάνο τους περιγράφει πως το Βερολίνο θα παραμένει πρωτεύουσα της Γερμανίας, αλλά το Μονάχο από κέντρο της Βαυαρίας και μεγαλύτερη πόλη της γερμανικής περιφέρειας, φιλοδοξεί να γίνει η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του μπάσκετ.